Volumul creditelor neperformante va fi mai mic in 2011
Rasvan Radu - UniCredit Tiriac BankData:10 martie 2011 Ora: 14:00
Volumul de credite neperformante va creste in 2011 mai putin comparativ cu anul precedent, iar costul cu provizioanele se va reduce. Totusi, nivelul imprumuturilor restante va cobori dupa aproximativ sase luni de la relansarea economiei, afirma presedintele executiv al UniCredit Tiriac Bank, Rasvan Radu.
Investitiile statului, dar si plata datoriilor de catre stat se numara printre principalele conditii pentru reluarea cresterii economice. Totodata, demararea unor proiecte de parteneriat public-privat si folosirea banilor europeni pot stimula economia, considera oficialul.
In ceea ce priveste UniCredit Tiriac Bank, directiile de dezvoltare urmarite includ serviciile de online banking si extinderea teritoriala.
1.Anul precedent poate fi considerat anul restructurarilor si al refinantarilor. Cum combate UniCredit Tiriac Bank nivelul ridicat al creditelor neperformante?
Vom gestiona in continuare portofoliul de credite neperformante, incercand in acelasi timp sa reluam dezvoltarea pe care o planuim pe termen mediu si lung.
Per total, estimez ca volumul de credite neperformante va creste in 2011 mai putin decat anul trecut, iar costul cu provizioanele va scadea. In acelasi timp, anticipez ca volumul creditelor neperformante va atinge un varf in cursul acestui an, probabil in a doua jumatate a lui 2011.
Creditele neperformante vor continua sa creasca in tot cursul acestui an pentru ca, presupunand ca economia va reveni pe teritoriu pozitiv in a doua jumatate a anului, va exista o intarziere de circa sase luni pana cand creditele neperformante vor incepe sa scada.
2.Poate fi considerat programul guvernamental “Prima Casa” un succes? Cu ce noutati vine UniCredit Tiriac in a treia etapa a programului?
Programul Prima Casa poate fi considerat un succes, deoarece a sustinut cresterea creditului ipotecar si, in acelasi timp, a dus la stabilizarea preturilor pe segmentul de locuinte pe care l-a vizat.
Noi vom ramane implicati in acest program, poate chiar mai mult decat in etapele anterioare, intrucat forma actuala este mai putin restrictiva.
3.Care a fost in final impactul OUG 50/2010 asupra sistemului bancar in general si ce schimbari a generat in activitatea institutiei pe care o conduceti?
N-as putea spune ca au fost schimbari semnificative in activitatea noastra, avand in vedere ca am incercat intotdeauna sa avem o abordare cat mai transparenta fata de clientii nostri. Ne-am adaptat noilor reglementari si le aplicam asa cum cere legislatia in vigoare.
Pe de alta parte, OUG 50 a avut si un rol de educare a populatiei in ceea ce priveste domeniul financiar. Cred ca in prezent clientii invata intr-o masura mult mai mare decat pana acum care sunt drepturile lor, dar si pana unde merg aceste drepturi.
4.Serviciile de online banking au capatat amploare in Romania. Cum percep clientii UniCredit aceste servicii si care sunt principalele avantaje de care beneficiaza?
Noi consideram ca avem unui dintre cele mai performante servicii de Online B@anking din Romania, atat din punctul de vedere al optiunilor si calitatii oferite, cat si ca volum al tranzactiilor si grad de utilizare.
Canalele alternative in ansamblu reprezinta una dintre directiile de dezvoltare in care dorim sa mergem, in afara extinderii retelei teritoriale. Serviciile bancare pe internet au un potential ridicat deoarece permit clientilor sa economiseasca bani fata de modalitatile clasice de plata, dar si sa economiseasca timp. In plus, serviciul Online B@anking pe care il oferim este foarte sigur si flexibil.
5.Romania a incheiat trimestrul patru din 2010 pe crestere, iar oficialii guvernamentali lanseaza cifre optimiste privind cresterea economica in acest an. Impartasiti acest optimism? Ce sector considerati ca va scoate economia romaneasca din recesiune?
Exista o serie larga de sectoare economice care au un potential important, care trebuie insa valorificat.
Daca sunt facuti pasii necesari, estimarea de crestere economica este realista. Pasii necesari sunt reprezentati de investitii ale statului, dar si de plata datoriilor de catre stat. Neplata datoriilor de catre stat are un efect multiplicator negativ in economie. De asemenea, demararea unor proiecte de parteneriat public-privat ar fi foarte importanta si ar stimula economia, la fel ca si folosirea banilor europeni si reducerea economiei gri.
De toate aceste lucruri vorbim de foarte mult timp si nu s-a vazut un progres semnificativ, dar cred ca anul acesta sunt sanse mai mari sa se realizeze pentru ca focusul autoritatilor s-a mutat sau se va muta din zona de ajustare bugetara, care in mare parte poate fi incheiata in prima parte a anului, catre zona de stimulare a cresterii.
Interviuri asemanatoare
-
Cum reușește o companie de top de web hosting din România să ofere suport clienților 24/7 - Interviu cu Perju Andrei, Sysadmin la Sitebunker
Când serviciul de găzduire web nu funcționează pentru o perioadă prelungită, primul instinc...
-
Cătălin Dorian Florescu – un martor viu al lumii în care trăim
Nu reneagă România, nu poate şi nici nu vrea. România i-a dat cele mai bune şi mai fr...
-
Avantajele transmisiunilor in direct de la evenimente
Intr-un secol al vitezei si al informatiilor pe Facebook, ne lovim zi de zi de transmisiuni in di...
-
Mircea Cărtărescu: „Doresc pentru România o democrație normală, nu una «originală», nici o demokratură”
Ar fi preferat să stea acasă, în biroul său, să citească o carte sau să vadă un film, totuș...
-
Camelia Sucu, antreprenor de cariera: Esecul – o lectie care iti deschide noi cai
Cu o cariera de peste 20 de ani in zona de business, Camelia Sucu a trecut prin rolul de antrepre...
Comentarii
Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!
Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult
-
Credite
Acces Rapid
Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima
Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult
Open Tribe este un loc unde tinerii și părinții învață să crească împreună
Educația oferită de Open Tribe nu se limitează la predarea unor abilități tehnice. Este vorba despre dezvoltarea unor competențe care să ajute ... citeste mai mult