Raportul credite/depozite in 2010 va fi similar celui din 2009

Johan Gabriels - RBS Romania

Raportul credite/depozite in 2010 va fi similar celui din 2009 Data:15 februarie 2010   Ora: 14:48

Potrivit directorului executiv al RBS Romania, Johan Gabriels, in 2010 raportul credite/depozite va fi similar cu cel din 2009. Dobanda de referinta BNR va continua sa scada in 2010, ceea ce ar trebui sa impulsioneze consumul. Cu toate acestea, oficialul considera ca aceasta tendinta va fi contrabalansata de nesiguranta in privinta locurilor de munca, si ca rata somajului ar putea inca sa creasca, mai ales in prima jumatate a anului 2010.

1. Piata bancara locala si internationala a cunoscut incepand din toamna lui 2008 una din cele mai grave lovituri din istorie. Care au fost principalele mutatii pe care le-a suferit sistemul bancar romanesc in 2009 si cum credeti ca va evolua acesta pe parcursul acestui an?

Cu siguranta ca recentele evenimente economice au produs multiple efecte in lant in economiile nationale ale tuturor statelor. Nici Romania nu face exceptie, insa nu pot spune ca felul in care au reactionat bancile a fost diferit fata de reactiile inregistrate pe piata bancara internationala. Dintre aceste reactii, comune mai tuturor institutiilor financiar-bancare, as putea mentiona urmatoarele:

-      bancile au devenit mult mai constiente in privinta riscurilor

-      bancile au realizat ca goana dupa marirea cotei de piata din anii trecuti s-a facut de multe ori in detrimentul bunelor practici

-      provizioanele crescute au influentat in mod negativ profitul

-      s-a revizuit foarte mult politica de creditare

-      apetitul s-a mutat pe atragerea de depozite

-      s-a schimbat pretul pentru majoritatea produselor si serviciilor, crescand costurile aferente in urma reevaluarii si constientizarii riscurilor asumate

-      apetitul bancilor fata de categoriile de clienti persoane juridice a suferit mutatii, in functie de industria in care activeaza acestia (de exemplu apetitul pentru business pe piata imobiliara a scazut foarte mult, iar pentru pietele bunurilor de larg consum si industria farmaceutica, dimpotriva).

2. In ce masura s-au resimtit efectele crizei asupra institutiei pe care o conduceti?

Datorita abordarii noastre prudente si selective fata de clienti si deal-uri, tendinta pe care am manifestat-o intotdeauna, nu putem spune ca am simtit criza cu aceeasi acuitate ca alte institutii bancare. In plus, avem o pozitie foarte buna in ceea ce priveste lichiditatea, datorata bazei foarte solide de depozite. In concluzie, suntem in continuare deschisi pentru business nou, si aici ma refer inclusiv la activitatea de creditare, insa in aceeasi maniera selectiva ca si pana acum.

3. Considerati ca actualul context va determina anumite banci sa isi restranga activitatea?

In general in conditii de scadere a pietei si restrangere a business-ului, cei mai afectati sunt jucatorii mici. Daca acestia, insa, au oferte care adreseaza anumite nise sau indeplinesc nevoi din piata neadresate de alti concurenti, pot supravietui la fel de bine ca marii jucatori. Evident ca nu se poate spune ca marimea este intotdeauna un criteriu pentru a-i departaja pe cei mai afectati de criza economica de cei mai putin afectati, exista si situatia celor care au avut expunere pe domenii care au suferit scaderi mari, cum a fost, din pacate, cazul domeniului imobiliar.

4. Numarul restantierilor care nu isi mai pot achita ratele la banca a crescut considerabil in ultima perioada. Cum apreciati ca va evolua relatia client-banca in 2010?

Criza a adus dupa sine tensiune in relatia client-banca. In cazul nostru, chiar si situatiile neplacute, care sunt putine ca numar datorita faptului ca avem o baza foarte sanatoasa de clienti (atat persoane juridice, cat si persoane fizice) abordam clienti intr-un mod profesionist, avand ca obiectiv gasirea unor solutii reciproc avantajoase.

5. Ce masuri considerati ca ar trebui sa ia bancile pentru atragerea de noi clienti si pastrarea celor existenti?

Cred ca mare parte dintre clienti cauta nu neaparat cel mai mic pret, ci un mix de succes intre preturi competitive, un nivel superior de servicii si produse adaptate nevoilor lor specifice, arii in care banca noastra a fost intotdeauna un lider.

6. Incertitudinile privind siguranta locului de munca i-au determinat pe romani sa economiseasca in 2009 mai mult decat in ceilalti ani. In opinia dumneavoastra, care va fi raportul credite/depozite in 2010?

Pentru 2010 anticipam un raport credite/depozite similar cu cel din 2009. Dobanda de referinta BNR va continua sa scada in 2010, ceea ce ar trebui sa impulsioneze consumul. Cu toate acestea, credem ca aceasta tendinta va fi contrabalansata de nesiguranta in privinta locurilor de munca, si ca rata somajului ar putea inca sa creasca, mai ales in prima jumatate a anului 2010.

7. Care sunt obiectivele, strategiile si prioritatile RBS Romania in 2010?

Dupa cum am mentionat anterior, suntem in continuare deschisi catre business nou. Ne vom proteja portofoliul existent si il vom dezvolta selectiv in segmentele dedicate corporatiilor, sectorului public si clientilor persoane fizice. Factorii care au contribuit in trecut la succesul nostru vor continua sa fie prezenti in 2010 si mai departe: oameni minunati, produse si servicii excelente.

Dintre oportunitatile de care incercam sa profitam in urmatoarea perioada se pot aminti: marirea gradului de penetrare pe segmentele traditionale de clienti, participarea in tranzactii cu vizibilitate cum sunt creditele sindicalizate si cele de tip “club loan”, noi parteneriate in sectorul public, lansari de noi produse si servicii pe partea de retail si Royal Preferred Banking.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Interviuri asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Protectie termica la peste 230°C cu Davines: Solutia ideala pentru par sanatos

Expunerea parului la temperaturi ridicate este o practica comuna in rutina zilnica de coafare. Fie ca folosim placa de intins parul, ondulatorul sau ... citeste mai mult