Feedback o data pe an sau dupa terminarea unui task?
Data:30 ianuarie 2017 Ora: 12:36
Tu cum reactionezi si cum te pregatesti pentru momentul „acela”, cand managerul te anunta ca a stabilit evaluarea performantelor? Fie ca e anuala, bianuala sau se intampla mai des, aceasta intalnire periodica cu superiorii a devenit un lucru esential in multe companii. Numai ca unii angajati au senzatia ca sunt inutile. In schimb, ar prefera sa primeasca feedback atunci cand se cuvine.
Un studiu realizat de Adobe in SUA arata partea goala a paharului in ceea ce priveste obiceiul evaluarii performantelor angajatilor: 22% dintre cele peste 1.500 de persoane intervievate au declarat ca au plans dupa ce au primit un feedback negativ, in timp ce 20% au demisionat imediat dupa ce au avut evaluarea.
Mai mult, 60% dintre cei intervievati au precizat ca evaluarile anuale sunt stresante, iar 80% dintre participantii la studiu au precizat ca prefera ca feedback-ul sa fie dat pe loc.
Am vrut sa aflam si care e situatia in Romania, cand si cum ar trebui sa fie evaluati angajatii, dar si ce poti sa faci cand primesti un feedback negativ. Asa ca am consultat cativa specialisti.
Rolul evaluarii periodice a angajatilor
Raluca Penes, HR Coordinator la compania Smartree, ne-a precizat ca rolul evaluarii performantei ar trebui sa fie acela de a transmite un feedback angajatilor privind rezultatelor lor, de a le oferi un punct de vedere asupra activitatii intr-un interval de timp definit, de a identifica punctele forte, dar si aspectele care trebuie imbunatatite.
"Este o intalnire formala cu cei aflati in subordinea directa, care are ca scop determinarea performantelor tuturor angajatilor. Evaluarea se face pe baza comentariilor si a parerilor ambelor parti”, ne-a explicat Raluca Penes.
Exista destul de multe situatii in care prin asemenea intalniri se stabilesc planuri de cariera sau de formare profesionala.
Totusi, Raluca Penes crede ca nu trebuie sa asociem automat procesul de evaluare cu modificarile salariale. „Faptul ca un proces de evaluare poate fi urmat si de o crestere salariala, depinde de politica interna a organizatiei, dar scopul este total diferit”, a punctat aceasta.
Magnoliu Stan, consultant senior la compania Smart HR, considera ca evaluarea reprezinta o metoda buna de a masura valoarea adusa de acestia in companie. De asemenea, evaluarea are rolul de a sustine deciziile legate de recompensa financiara a salariatilor, promovarea sau sanctionarea lor.
Dar Magnoliu Stan sustine ca e foarte important ca tot procesul sa fie clar si transparent.
"Avand in vedere caaorice evaluare poate fi influentata de factori subiectivi, este importanta conceperea unui sistem de evaluare simplu, clar, corect si transparent. Astfel, rezultatele evaluarii ofera angajatorilor informatii pentru a furniza un feedback corect si constructiv angajatilor si sa poata formula pentru acettia recomandari pentru dezvoltare", a punctat acesta.
Citeste continuarea articolului pe Cariereonline.ro
Interviuri asemanatoare
-
Cum reușește o companie de top de web hosting din România să ofere suport clienților 24/7 - Interviu cu Perju Andrei, Sysadmin la Sitebunker
Când serviciul de găzduire web nu funcționează pentru o perioadă prelungită, primul instinc...
-
Cătălin Dorian Florescu – un martor viu al lumii în care trăim
Nu reneagă România, nu poate şi nici nu vrea. România i-a dat cele mai bune şi mai fr...
-
Avantajele transmisiunilor in direct de la evenimente
Intr-un secol al vitezei si al informatiilor pe Facebook, ne lovim zi de zi de transmisiuni in di...
-
Mircea Cărtărescu: „Doresc pentru România o democrație normală, nu una «originală», nici o demokratură”
Ar fi preferat să stea acasă, în biroul său, să citească o carte sau să vadă un film, totuș...
-
Camelia Sucu, antreprenor de cariera: Esecul – o lectie care iti deschide noi cai
Cu o cariera de peste 20 de ani in zona de business, Camelia Sucu a trecut prin rolul de antrepre...
Comentarii
Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!
Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult
-
Credite
Acces Rapid
Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima
Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult
Top cele mai căutate 7 joburi în 2025
Adaptarea la noile cerințe devine esențială pentru cei care vor să-și construiască o carieră solidă pe termen lung. Anul 2025 promite ... citeste mai mult