Am speranta ca activitatea de creditare se va relansa anul acesta
Radu Ghetea - CEC BankData:21 iunie 2010 Ora: 12:17
Radu Gratian Ghetea, presedintele CEC Bank, considera ca vom asista la o revigorare a procesului de creditare in acest an, atat pe fondul reducerii dobanzilor, cat si pe cel al cresterii interesului consumatorilor.
Totusi, bancile vor mentine o atitudine prudenta, avand in vedere volumul creditelor neperformante, intrarea companiilor in insolventa din cauza crizei si numarul de disponibilizari anuntate pentru anul 2010.
Pe partea de retail, continuarea programului “Prima Casa” ar putea impulsiona avansul creditului ipotecar si exista speranta ca modificarile aduse acestui program sa permita acordarea de imprumuturi, cel putin in aceeasi masura pentru locuintele vechi, dar mai ales pentru achizitia/constructia de locuinte noi, ceea ce ar avea un impact pozitiv asupra economiei.
In zona corporate, presedintele CEC Bank considera ca va avea succes creditul de cofinantare a proiectelor finantate din fonduri europene.
1. Din ce in ce mai multe banci au anuntat in ultima perioada reduceri ale dobanzilor la imprumuturi. Este acesta un semn ca se reia procesul de creditare? Care va fi, in opinia dumneavoastra, evolutia dobanzilor la credite in acest an? Vor continua sa scada?
Am speranta ca activitatea de creditare se va relansa anul acesta. Vom asista la o revigorare a creditarii, atat pe fondul reducerii dobanzilor, cat si pe cel al cresterii interesului.
In ceea ce priveste CEC Bank, vom continua politica de ajustare a dobanzilor la conditiile pietei, sustinand cu precadere finantarea IMM-urilor, agriculturii sau administratiilor publice locale. Banca va urmari cresterea soldului creditelor cu un procent comparabil cu cel realizat in anul 2009 si va acorda o atentie deosebita cofinantarii proiectelor cu finantare europeana.
2. Guvernul a adoptat recent proiectele de lege privind masurile de austeritate. Care vor fi efectele acestor actiuni asupra politicilor bancilor si – implicit – asupra procesului de creditare?
Avand in vedere contextul economic actual, bancile vor continua sa se confrunte cu o cerere redusa de credite. Este posibil ca ritmul anual de crestere a creditului neguvernamental in Romania sa fie superior celui inregistrat in 2009, insa este de asteptat sa nu se mai atinga, pe termen mediu, ritmurile inregistrate in anii trecuti.
Apreciez ca se va mentine o atitudine prudenta pe piata creditarii, avand in vedere volumul creditelor neperformante, intrarea companiilor in insolventa din cauza crizei si numarul de disponibilizari anuntate pentru anul 2010.
Pe partea de retail, continuarea programului “Prima Casa” ar putea impulsiona cresterea creditului ipotecar si speram ca modificarile aduse acestui program sa permita acordarea de credite, cel putin in aceeasi masura pentru locuintele vechi, dar mai ales pentru achizitia/constructia de locuinte noi, ceea ce ar avea un impact pozitiv asupra economiei. Sunt si banci care promoveaza acordarea de credite de consum sau cardurile de credit.
Pe partea de corporate, lansarea unor programe guvernamentale in principal in domeniul investitiilor in infrastructura, dar si de garantii pentru intreprinderi mici si mijlocii sau dezvoltatori imobiliari ar impulsiona cererea de credite si implicit ar aduce o crestere a sumelor imprumutate. In opinia mea, va avea succes creditul de cofinantare a proiectelor finantate din fonduri europene.
3. Incertitudinile privind siguranta locului de munca si evolutia economica i-au determinat pe romani sa economiseasca in 2009 mai mult in comparatie cu anii precedenti. Considerati ca acest lucru va fi valabil si in 2010, tinand cont de faptul ca multe banci opereaza reduceri ale dobanzilor la depozite?
In ceea ce priveste evolutia economisirii in 2010, estimez ca aceasta va ramane pe un trend crescator, insa avansul va fi mult mai mic decat in 2009. Pe de o parte, stim cu totii ca persoanele fizice au inceput sa apeleze la rezerve, pentru ca nu mai exista aceleasi venituri disponibile si aceleasi perspective. Pe de alta parte, in cazul persoanelor juridice, situatia este mai dificila, multe abia reusind sa-si acopere platile catre furnizori.
4. La 31.03.2010, CEC Bank avea in portofoliu un numar de 1.544 credite restructurate, reprezentand 9,29% din valoarea totala a portofoliului de credite. Care estimati ca va fi evolutia in acest an? Este restructurarea imprumuturilor o solutie pentru clientii aflati in incapacitate de plata?
In acest an, bancile vor fi interesate sa continue procesul de restructurare a creditelor demarat inca din anul 2008, atat pentru creditele acordate companiilor cat si populatiei, actiunea derulandu-se in concordanta cu normele interne ale fiecarei institutii de credit si in functie de conditiile si particularitatile clientului solicitator si a facilitatii acordate. Avand in vedere contextul economic actual si problemele pe care le intampina clientii, bancile nu sunt interesate prioritar de executarea silita a garantiilor din perspectiva scaderii drastice a valorii de piata a acestora, precum si a schimbarii semnificative a raportului cerere-oferta dar, mai ales, pentru ca sunt constiente ca pot contribui la redresarea economiei prin salvarea clientilor lor.
5. Preconizati o crestere a intarzierilor la rambursarea creditelor in acest an?
Bancile au ajustat gradul de indatorare practicat in functie de perspectivele economiei. In cazul unor clienti, ca urmare a reducerilor salariale sau a cresterii cursului de schimb valutar, gradul de indatorare a crescut, in unele cazuri ratele egaland veniturile lunare. Dar, in general, nu gradul de indatorare este alarmant in ceea ce priveste volumul creditelor neperformante, ci perspectivele economice. Daca lucrurile se vor redresa si vor merge bine din punct de vedere economic, clientii isi vor putea rambursa fara probleme creditele contractate, chiar si in cazul unor grade ridicate de indatorare.
6. Cum ati caracteriza sistemul bancar din Romania in 2010, raportandu-ne la anul de criza 2009?
Inainte de criza, sistemul bancar a mizat, atat in Romania cat si la nivel mondial, pe o evolutie favorabila a economiei, pe cresteri de salarii, pe contractia ratei somajului, ceea ce a permis creditarea, in unele cazuri, si fara garantii. Criza a influentat insa strategiile de extindere si politicile de creditare ale bancilor, care au devenit mai reticente si, urmare a evolutiei economice, si-au adaptat din mers conditiile de creditare.
Imi manifest insa increderea ca in 2010 bancile vor continua sa ofere o gama diversificata de produse si servicii bancare, vor continua sa dea credite clientilor eligibili si sa ofere randamente bune la depozite pentru incurajarea economisirii. In cazul creditarii, alegerea unei strategii va trebui sa impuna bancilor identificarea si cuantificarea tuturor posibilitatilor de neplata ce ar putea interveni pe parcursul derularii unui astfel de contract de credit.
Interviuri asemanatoare
-
Cum reușește o companie de top de web hosting din România să ofere suport clienților 24/7 - Interviu cu Perju Andrei, Sysadmin la Sitebunker
Când serviciul de găzduire web nu funcționează pentru o perioadă prelungită, primul instinc...
-
Cătălin Dorian Florescu – un martor viu al lumii în care trăim
Nu reneagă România, nu poate şi nici nu vrea. România i-a dat cele mai bune şi mai fr...
-
Avantajele transmisiunilor in direct de la evenimente
Intr-un secol al vitezei si al informatiilor pe Facebook, ne lovim zi de zi de transmisiuni in di...
-
Mircea Cărtărescu: „Doresc pentru România o democrație normală, nu una «originală», nici o demokratură”
Ar fi preferat să stea acasă, în biroul său, să citească o carte sau să vadă un film, totuș...
-
Camelia Sucu, antreprenor de cariera: Esecul – o lectie care iti deschide noi cai
Cu o cariera de peste 20 de ani in zona de business, Camelia Sucu a trecut prin rolul de antrepre...
Comentarii
Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!
Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult
-
Credite
Acces Rapid
Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima
Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult
Open Tribe este un loc unde tinerii și părinții învață să crească împreună
Educația oferită de Open Tribe nu se limitează la predarea unor abilități tehnice. Este vorba despre dezvoltarea unor competențe care să ajute ... citeste mai mult