Cursul valutar - influente recente

Cursul valutar - influente recente Data: 25 august 2010   Ora: 08:49

Evolutia cursului de schimb al leului fata de euro se afla intr-un moment delicat. Presiunile interne si externe sunt puternice si pot genera fie incredere in moneda nationala - pe fondul unei asteptate redresari a economiei -, fie neincredere din partea investitorilor, cel putin pe termen scurt.

Factorii relevanti interni de ultim moment sunt in primul rand de natura politica: daca Parlamentul nu va aproba majorarea de TVA la 24% care a produs deja efecte in economie incepand cu 1 iulie, un sir intreg de incertitudini economice si politice se vor face simtite. In prima faza, ar putea fi semnalul unei neincrederi in actualul cabinet, care s-ar putea materializa fie intr-o remaniere semnificativa a guvernului, fie chiar intr-o cadere a sa prin motiune de cenzura. In al doilea rand, ar insemna ca o noua incercare de reducere a deficitului bugetar va fi respinsa, iar alternativele ramase pentru echilibrarea bugetului sunt chiar mai putin fericite decat cele adoptate pana acum. Mai mult, ar fi puse la indoiala si acordurile de imprumut cu organismele internationale.

Raportandu-ne la mediul international, aprecierea leului din ultimele saptamani a avut la baza rezultatele consistente ale economiei Germaniei (secondata si de Franta), ca principale motoare ale revenirii in zona euro si in Uniunea Europeana. Discutiile privind fragilitatea zonei mediteraneene a UE au fost uitate recent, in contextul in care Grecia a luat masurile necesare pentru indreptarea politicilor sale fiscale, in timp ce Spania a aratat in trimestrul al doilea din 2010 o usoara crestere economica, prima dupa mai bine de 6 trimestre. Este adevarat ca economia Germaniei a crescut in special pe seama exporturilor, datorata in primul rand slabiciunii euro fata de dolarul american si celelalte monede importante, in timp ce economiile altor tari ale Uniunii nu au iesit inca din recesiune in mod clar. In acelasi timp, un optimism general putea fi observat din partea investitorilor privind SUA si principalele tari emergente.

Ultimele zile au adus insa vesti neplacute privind viitorul SUA si chiar al UE: este tot mai puternica temerea ca Statele Unite ar putea sa se confrunte cu un nou puseu de recesiune din cauza reticentei consumatorilor americani de a cumpara bunuri ca de obicei, dar si din cauza incetinelii cu care firmele americane repornesc investitiile. Datele preliminare privind PIB-ul din SUA indica scaderi pentru lunile mai si iunie, dar se pare ca iulie va oferi o performanta pozitiva. In UE, cresterea economica este tot mai redusa, fiind generata numai de Germania - ceea ce nu este suficient.

In acest context, leul s-ar putea aprecia fata de euro in ultimul trimestru al anului daca vom beneficia de stabilitate politica interna si sustinere din partea FMI, iar performanta economiei UE nu se va inrautati semnificativ. Astfel, moneda nationala ar putea ajunge sa fie tranzactionata in banda 4 - 4,1 in trimestrul patru si sa avanseze chiar catre 3,8 in primul trimestru din 2011. Daca insa aceste conditii nu sunt respectate, este posibila si continuarea tranzactionarii la actualul nivel.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Cum să obții un echilibru între economisire și distracție

Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult