Vizita FMI s-a incheiat. Spectacolul continua
Data: 5 noiembrie 2013 Ora: 16:16Criteriile de performanta stabilite pentru finele lunii septembrie 2013 au fost indeplinite si s-au facut progrese pe calea atingerii majoritatii criteriilor structurale, este concluzia vizitei echipelor Fondului Monetar International si Comisiei Europene. Altfel spus, esecul in privatizarea Oltchim si CFR Marfa este pus la ‘derapaje de traseu’, investitiile straine aflate la minimul ultimilor 10 ani sunt trecute cu vederea, iar accentul se pune pe un viitor optimist, in care vom atrage banii europeni... Este foarte posibil ca decizia de a aloca bani europeni catre Romania cu orice pret sa genereze multe probleme in viitor, atunci cand vor fi evaluate proiectele in care se vor realiza investitiile respective; caci eficienta la nivelul banului public generat de UE este pentru mine personal o preocupare marginala.
Cresterea reala a produsului intern brut in 2013 s-a consolidat pe fondul unei productii agricole puternice si evolutiei robuste a exporturilor, aceasta crestere fiind estimata la 2.2%. Totusi, cererea interna ramane la un nivel redus, contribuind astfel la ajustarea contului curent la 1,2% din PIB. Altfel spus, economia Romaniei a crescut in acest an pe seama exporturilor si ajutata de un an agricol foarte bun.
Nu este nimic rau in asta, doar ca aceasta crestere ar trebui sa fie mai echilibrata, iar investitiile straine care nu sunt realizate acum, vor avea consecinte in anii urmatori, prin pierderea competitivitatii la nivel european si mondial. In opinia reprezentantilor FMI, cresterea reala a produsului intern brut este prevazuta sa ramana constanta in anul 2014, la nivelul de 2,2%, factorii determinanti ai cresterii deplasandu-se treptat dinspre exporturile nete catre cererea interna si, mai ales catre investitii, acestea din urma crescand pe masura accelerarii absorbtiei fondurilor Uniunii Europene.
Acesta pare mai degraba scenariul ideal; in realitate, sunt de parere ca economia va creste in 2014 pentru ca acesta este un an electoral, deci componenta de ‘consum intern’ - artificial dealtfel - va fi motorul cresterii de anul viitor.
Inflatia a revenit in intervalul tintit de Banca Nationala in luna septembrie, reflectand in mare parte scaderea preturilor la produsele alimentare, nivelul anticipat al inflatiei la finele anului 2013 fiind de aproximativ 2%. In ciuda deteriorarii persistente a calitatii activelor, sectorul bancar si-a pastrat flexibilitatea si rezerve suficiente, asigurand provizioanele pentru acoperirea pierderilor provenite din imprumuturi. Totusi, fara o reluare a creditarii catre sectorul privat, sansele unei cresteri economice robuste sunt minime.
Guvernul trebuie sa ia masuri pentru a se incadra in tinta de deficit in 2014
Autoritatile au continuat procesul de ajustare fiscala si s-au incadrat in tinta de deficit fiscal stabilita pentru luna septembrie, acoperind prin restrictii de cheltuieli nerealizarile de venituri. Tinta pentru finele anului este acum fixata la 2,5% din PIB (in crestere cu 0,2% in termeni cash) pentru acoperirea necesitatilor mai mari de co-finantare aferente unei absorbtii mai rapide a fondurilor Uniunii Europene. Pentru anul urmator, autoritatile si-au propus sa continue reducerea treptata a deficitului, in conformitate cu indeplinirea obiectivului bugetar pe termen mediu (OTM) de a avea un deficit structural (conform metodologiei ESA) de 1% in anul 2015, lasand in acelasi timp loc pentru majorarea in continuare a cheltuielilor aferente co-finantarii.
Pentru a respecta tinta de deficit convenita pentru anul viitor, de 2,2%, introducerea de noi taxe anuntate de primul ministrul Victor Ponta sunt necesare, a declarat seful misiunii FMI in Romania, Andrea Schaechter. As spune chiar ca taxele respective sunt singura solutie pentru evitarea derapajelor si ca aceasta solutie este una pe termen scurt si cu efect negativ asupra cresterii economice si echilibrului social. In mod normal, reducerea evaziunii fiscale si un sistem transparent de taxare ar fi solutia pentru asigurarea veniturilor la buget – dar se pare ca aceasta ‘reteta’ a fost abandonata demult de orice guvern ori partid aflat la putere.
"Tinta de deficit va fi de 2,2% in termeni cash anul viitor, cu 0,2 puncte procentuale mai mult decat anticipasem in luna iulie, deoarece exista un angajament puternic de a accelera atragerea fondurilor europene, ceea ce inseamna ca trebuie sa cream mai mult spatiu pentru cheltuielile de co-finantare necesare", a declarat Andrea Schaechter.
Astfel, pentru a se incadra in tinta de deficit, Guvernul trebuie sa ia masuri in mai multe domenii, respectiv cheltuielile cu fondurile europene, dar si alte majorari de cheltuieli, precum alinierea salariilor din sectorul public la nivelurile prevazute in anumite hotarari judecatoresti, a doua parte a majorarii venitului minim garantat, dar si o crestere a pensiilor si salariilor in 2014, conform Ziare.com.
Proiecte de succes ale Guvernului
Eforturile de reforma structurala dau rezultate bune in unele domenii. Succesul ofertei publice initiale lansate pentru vanzarea unui pachet de 15% din actiunile Romgaz reprezinta o tranzactie cu valoare de reper in sectorul intreprinderilor de stat si pe pietele de capital din Romania.
Cu toate acestea, lipsa finalizarii in cazul privatizarii majoritare a companiei CFR Marfa a fost un obstacol, insa guvernul isi mentine angajamentul de a continua procesul de privatizare, sprijinind intre timp restructurarea companiei. Pregatirile pentru reformele din sectorul sanitar progreseaza, agenda liberalizarii preturilor la energie se incadreaza in parametri si s-au facut pasi inainte pentru intarirea managementului financiar public, cum ar fi prioritizarea investitiilor, au precizat reprezentantii FMI si CE.
Pe scurt, capitolul ‘privatizari’ a fost evaluat ca pozitiv pentru motivul simplu ca Romgaz a fost un succes si Nuclearelectrica un semi-succes, iar nerealizarile nu mai conteaza – de fapt, intelegem acum foarte bine care a fost rostul simulacrului de privatizare la Oltchim si CFR Marfa: sa arate finantatorilor internationali ca ‘noi am vrut, dar nu s-a putut’...
Echipele Fondului Monetar International si Comisiei Europene s-au aflat in vizita la Bucuresti in perioada 22 octombrie – 5 noiembrie 2013, pentru discutii privind prima evaluare a programului economic sprijinit de FMI prin Acordul Stand-By, precum si actualizarea situatiei programului preventiv cu Uniunea Europeana privind balanta de plati.
Comentariu de Dragos Cabat, Managing Partner Efin.ro
Articole asemanatoare
-
Cum să obții un echilibru între economisire și distracție
Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre c...
-
Cum schimbă fintech-ul recrutarea în IT în sectorul financiar
Fintech-ul a revoluționat sectorul financiar, aducând soluții inovatoare precum plățile dig...
-
Anunt ziar autorizatie mediu
Este esențial ca aceste anunțuri să fie redactate cu atenție, având în vedere nu doar...
-
Închirierea automobilelor de epocă în cinematografie
În industria cinematografică, detaliile sunt esențiale pentru a recrea o epocă trecută sau ...
-
Importanta ferestrelor cu geamuri termopan
Inlocuirea ferestrelor vechi sau cumparare de ferestre pentru o locuinta noua, este o sarcina pe ...
Comentarii
Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!
Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult
-
Credite
Acces Rapid
Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima
Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult
Cum să obții un echilibru între economisire și distracție
Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult