Cum să obții un echilibru între economisire și distracție

Cum să obții un echilibru între economisire și distracție Data: 12 noiembrie 2024   Ora: 18:16 Orice plan financiar responsabil are în vedere crearea și alimentarea unui cont de economii.

Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. Alții, dimpotrivă, renunță să la orice formă de recreere pentru a putea economisi cât mai mult. Ambele variante sunt nerecomandate. Cel mai bine este să te și distrezi, să și economisești.

Aceste două noțiuni sunt interdependente. Dacă nu economisești, s-ar putea să nu mai ai parte de distracție în viitor. Dacă nu te distrezi, ești tot mai stresat și nu mai ești eficient în munca pe care o faci și nu mai poți economisi.

Atingerea echilibrului ține de o planificare înțeleaptă pe termen lung. Această strategie are următoarele puncte de reper:

Dorința fermă de a economisi

Baza fiecărui plan financiar este dorința de a pune bani deoparte. În cazul în care cheltuielile esențiale precum cele cu întreținerea, creditele, hrana sau educația sunt de dimensiunea veniturilor, atunci gândește-te la un mod de a-ți suplimenta veniturile.

Caută un contract de colaborare, de care să te ocupi după jobul full time, sau pornește un proiect personal cu potențial de monetizare în viitorul apropiat. O altă modalitate de a-ți rotunji veniturile este reprezentată de investiții. Informează-te despre oportunități și virează o mică parte din veniturile lunare într-un fond din care să cumperi acțiuni care pe viitor îți pot aduce un câștig suplimentar.

Monitorizarea cheltuielilor

Este obligatoriu să știi unde se duc banii pe care îi cheltuiești. O metodă simplă este să îți notezi într-un caiet fiecare cheltuială, oricât de neînsemnată ar părea. La finalul lunii, poate vei vedea că ai dat bani și pe lucruri care nu erau neapărat necesare, sau că unele sume ieșite din cont nu au fost proporționale cu satisfacția adusă de produsele pe care le-ai cumpărat.

Astfel, din luna următoare vei putea face un plan de economisire. Un alt lucru care ar trebui să te preocupe este bugetarea cheltuielilor pentru divertisment. De exemplu, dacă obișnuiești să ieși des în oraș cu prietenii, alege locuri mai puțin costisitoare sau redu numărul ieșirilor. Această schimbare nu înseamnă că renunți de tot la distracție, ci indică faptul că ești mai responsabil cu banii tăi, așa cum trebuie să fii și dacă te distrezi într-un live casino online.

De asemenea, dacă ai abonament la trei platforme de streaming, poate e bine să renunți la două dintre ele, chiar dacă nu ți se par cheltuieli exorbitante. Puțin cu puțin face mult.

Stabilirea unui sistem de motivații

Stabilește-ți obiective pe termen scurt. De pildă, te poți gândi ca în următoarea lună să economisești o anumită sumă, pe care nu ai mai pus-o niciodată deoparte. În cazul în care reușești, fă-ți un mic cadou. Respectivul cadou nu va mai fi perceput de subconștient ca un răsfăț, ci ca un premiu pentru o dovadă de voință.

Pentru și mai multă motivație, poți face un concurs cu prietenii care au venituri similare pe tema „cine reușește să economisească mai mult”. Astfel, îndeplinirea obiectivului de a economisi devine o distracție în sine, ceea ce poate însemna echilibrul perfect.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Top cele mai căutate 7 joburi în 2025

Adaptarea la noile cerințe devine esențială pentru cei care vor să-și construiască o carieră solidă pe termen lung. Anul 2025 promite ... citeste mai mult