TOP 10 Constructori – cand isi revine sectorul constructiilor?

TOP 10 Constructori – cand isi revine sectorul constructiilor? Data: 1 iulie 2014   Ora: 16:00

Anul 2013 nu a fost cel mai bun pentru constructori. Era si normal, avand in vedere ca economia isi revine in ordinea inversa a intrarii in recesiune, adica incepand cu bunurile de larg consum, in continuare serviciile, bunurile de folosinta indelungata, apoi bunurile de capital si constructiile. Pentru Romania si constructori in general, sansa iesirii din criza a constructiilor era legata de atragerea de fonduri europene consistente, in special in ceea ce priveste infrastructura. Dar, asa cum o releva si schimbarea ministrului Sova – teoretic pentru a i se oferi o functie in cadrul partidului - dar si orice analiza obiectiva, performanta ministerului in atragerea de bani de la UE a fost deplorabila, a subliniat Dragos Cabat, Managing Partner RisCo.

In aceste conditii, nu este de mirare ca si rezultatele firmelor de constructii, care depind in totalitate de investitiile private si cele publice (inclusiv din fonduri europene sau alte surse externe) au fost departe de a sugera o relansare. Si in ceea ce priveste constructiile rezidentiale si comerciale, cu o sigura exceptie, toate companiile prezente in clasamentul realizat de catre RisCo au inregistrat in 2013 scaderi ale cifrei de afaceri comparativ cu anul anterior. Rezultatele financiare anuale ale companiilor din acest sector trebuie privite insa cu precautie, deoarece perioada de realizare a lucrarilor este de multe ori mai mare de un an. Din acest motiv, companiile pot avea creante – sume de incasat pentru lucrari efectuate – mult mai mari decat cifra de afaceri anuala. Numarul de angajati poate si el sa fluctueze puternic, in functie de lucrarile contractate si stadiul lor. In consecinta si profitabilitatea acestor companii poate varia mult de la un an la altul, a afirmat Dragos Cabat.

Strabag SRL si Strabag AG Austria Sucursala Bucuresti Romania ocupa primele doua pozitii cu 1,03 miliarde lei, respectiv 400,69 milioane lei cifra de afaceri. Profitul primei dintre cele doua companii a crescut in intervalul analizat la 96,29 milioane lei fata de 5,3 milioane in anul anterior, in timp ce a doua firma a inregistrat pierderi de 20,67 milioane lei, fata de un profit de 16,3 milioane in anul anterior. Numarul de angajati ai Strabag SRL a ajuns anul trecut la 701. Este evident ca rezultatele celor doua companii depind de modul cum sunt inregistrate lucrarile intre ele.

Cu 837 de angajati si o cifra de afaceri de 318,27 milioane lei, Astaldi Spa Italia, Sucursala Romania Bucuresti, si-a mentinut pozitia a treia in top. Profitul companiei s-a redus la 98,83 milioane lei, in timp ce volumul creantelor a atins nivelul de 833,61 milioane lei, adica de aproape 2,5 ori cifra de afaceri anuala a companiei. Aceasta caracteristica a companiilor din constructii – incasarea foarte tarzie (de obicei la finalizarea etapelor de construire) a sumelor pentru lucrarile contractate indica si problemele de cash flow pe care multe dintre aceste companii le au, a afirmat Dragos Cabat.

VEGA 93 din Galati a realizat anul trecut o cifra de afaceri in scadere, de 258,77 milioane lei. Profitul companiei a crescut la 4,02 milioane lei, in timp ce numarul de angajati s-a diminuat la 1,587 de persoane. Creantele companiei s-au redus la 89,58 milioane lei.

CON-A-SRL a ajuns anul trecut pe pozitia a 5-a, dupa ce in 2012 s-a situat pe locul 11. Cu 396 de angajati, constructorul din Sibiu este singurul din clasament care si-a crescut anul trecut cifra de afaceri, la 229,57 milioane lei. Profitul companiei s-a redus la 11,13 milioane lei, iar creantele au insumat 25,33 milioane lei. Putem spune ca in zona Sibiului si judetele din jur, activitatea de constructii a crescut in cursul anului 2013.

Constructii Erbasu a pierdut 2 pozitii in clasament, situandu-se pe locul 6, cu o cifra de afaceri de 165,82 milioane lei. Numarul de angajati ai companiei s-a redus in intervalul analizat la 275 de persoane, iar profitul net la 11,05 milioane lei.

Danya Cebus ROM a obtinut o cifra de afaceri de 156,65 milioane lei si un profit net de 13,7 milioane lei.

Situata pe pozitia a 8-a, Rotary Constructii si-a redus numarul de angajati la 372 de persoane si cifra de afaceri la 137,28 milioane lei. Profitul net al companiei s-a diminuat la 2,24 milioane lei, in timp ce creantele au crescut la 68,76 milioane lei.

Ultimele pozitii din clasament sunt ocupate de Aedificia Carpati si Acomin SA cu afaceri de 131,29 milioane lei, respectiv 116, 15 milioane lei.

In concluzie, relansarea sectorului constructiilor va fi evidenta atunci cand cifra de afaceri a majoritatii companiilor va creste – ceea ce se traduce prin contracte mai multe in derulare, a precizat Dragos Cabat, Managing Partner RisCo.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Cum să obții un echilibru între economisire și distracție

Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult