Romania – prioritati pentru sfarsitul de an

Romania – prioritati pentru sfarsitul de an   Data: 13 decembrie 2012   Ora: 14:00

Alegerile din Romania nu au schimbat practic, nimic. USL nu avea nevoie de o ‘legitimare’ din partea populatiei pentru a incepe – in fine – sa conduca tara, ci doar de decizie politica si viziune economica. Daca acestea au venit, deodata, dupa alegeri este foarte bine. Cu toate acestea, cele 6 luni de la preluarea puterii pana la alegeri, au fost pierdute de guvernanti. Acum devine tot mai clar ca nu se mai poate pierde timpul, dar pur si simplu nu pot fi acoperite ‘golurile’ unei jumatati de an risipit, in cateva zile.

Printre primele masuri anuntate de fostul guvern dupa alegeri este cea de ‘comasare’ a autoritatilor de reglementare si supraveghere a pietei financiare – CNVM, CSA si CSSPP intr-o ‘superautoritate’ de genul Financial Services Authority (FSA) din Marea Britanie. In fapt, masura respectiva este doar o conformare la cerintele UE in acest sens, nu o initiativa locala – caci daca era o initiativa locala, as fi suspectat autorii de interese obscure... Daca schimbarea se va face in substanta – adica vor fi schimbate persoanele importante, va fi transparentizat si depolitizat procesul de numire a conducerii, va fi flexibilizat modul de management si operational al entitatii si se va coordona cu BNR strategia de politici monetare si cu Ministerul de Finante strategia de politici fiscale – ramane de vazut. Personal sunt sceptic in acest sens, mai ales ca pe termen scurt pare mai mult o ‘insumare’ a celor trei institutii cu tot cu active, personal si responsabilitati, si nu o ‘ajustare’ intr-o institutie moderna, puternica si flexibila. Poate ca in cativa ani, institutia ASF va deveni ceea ce trebuie, dar pana atunci mai vedem…

Cine va fi prim ministru, cum va arata guvernul si chiar care va fi programul de guvernare sunt amanunte mai putin importante acum. Este critic sa avem un buget cat mai repede, sa facem ceva pentru a relua platile pe programele din fonduri europene si sa imbunatatim cat mai rapid imaginea Romaniei si a conducerii ei pe plan international, pentru a atrage investitii private in anul 2013. Sa nu uitam nici relatia cu FMI, caci actuala putere a avut iesiri necontrolate la ‘ingerintele’ strainilor in treburile interne ale Romaniei, dar ‘parasuta’ data de finantatorii internationali ne este indispensabila din punct de vedere financiar. Chiar daca vom face toate acestea, va fi greu sa finantam bugetul in anul viitor si sa facem si platile in contul datoriei suverane, asa ca va trebui sa gestionam si cheltuielile foarte bine. Sincer, pare prea mult de facut intr-un timp prea scurt… Nici macar la nivel de planuri nu pare sa ne iasa, ca sa nu mai vorbim in realitate.

Intre timp, la nivel european, lucrurile nu se imbunatatesc deloc. Dimpotriva, anuntata demisie a premierului italian arunca din nou in aer zona euro – desi, pentru moment, toata lumea incearca sa dea semnale de stabilitate si liniste… Cine se va mai uita cu blandete la Romania, in acest context? Sau cine va mai avea rabdare cu romanii, fie ca sunt din Romania sau lucreaza prin Europa? Avem sanse sa fim doar un ‘partener mai mic si neserios’ in Europa, unul pe care nu te poti baza la nevoie si care cere bani mai tot timpul.

Una peste alta, 2013 va fi un an dificil; in mare parte ni l-am facut singuri asa, irosind sansele de a lua banii europeni, de a atrage mai multe investitii straine si de a privatiza activele statului in mod serios si pe bani adevarati, atunci cand le-am avut. Acum, nu le mai avem si va trebui sa ne descurcam ‘prin noi insine’.

Un material de Dragos Cabat, Managing Partner www.eFin.ro

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Cum să obții un echilibru între economisire și distracție

Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult