Programul Prima Casa a mentinut sectorul imobiliar pe linia de plutire
Data: 8 ianuarie 2013 Ora: 12:10Anii de criza si-au pus in mod cert amprenta asupra pietei imobiliare. Preturile apartamentelor s-au redus la jumatate in aceasta perioada, proprietatile cu destinatie rezidentiala cunoscand la randul lor scaderi importante de preturi.
“Peste 80% din diminuarea preturilor apartamentelor s-a produs inainte de aparitia programului Prima Casa. In anii urmatori, tendinta de scadere s-a diminuat treptat, fiind de maxim 5% in 2012. Pentru 2013, ne asteptam la o scadere mai mica decat in anul precedent, in conditii normale de piata”, a declarat pentru www.eFin.ro Liviu Andrei, director executiv al ALLIANCE Finance Broker.
Indicele Imobiliare.ro calculat la nivel national a scazut de la o valoare maxima de 2.058 de euro pe metru patrat util, pana la 986 de euro pe metru patrat util, la finele anului trecut.
Lansat in 2009, programul Prima Casa, prin care s-a dorit deblocarea procesului de creditare si dinamizarea activitatii de constructii cu efecte asupra cresterii economice si asupra crearii de noi locuri de munca, nu a reusit sa compenseze scaderea puterii de cumparare.
Potrivit datelor FNGCIMM, pana la finele lunii octombrie 2012 prin programul de stat fusesera acordate circa 74.000 de garantii, cu o valoare totala de 2,9 miliarde de euro. Datele statistice ale BNR indica faptul ca aceasta suma este foarte apropiata de volumul tuturor imprumuturilor pentru locuinte contractate in aceeasi perioada. Practic, sectorul creditarii pentru locuinte a fost sustinut in proportie covarsitoare de programul Prima Casa.
Asteptat cu nerabdare atat de constructori, dar si de banci si clienti, acest program nu a reusit sa resursciteze piata imobiliara. Cei care au avut de castigat pana la urma au fost proprietarii de locuinte vechi.
Programul de guvernare al USL pentru 2013-2016 prevede transformarea programului Prima Casa in Noua Casa.
“Daca va fi pusa in practica aceasta idee vom asista doar la scaderea preturilor la apartamentele vechi, ceea ce ar insemna o si mai mare subrezire a portofoliilor de garantii ale bancilor. Nu cred ca vom avea de a face cu o crestere impresionanta a vanzarilor apartamentelor noi”, a precizat reprezentantul Alliance Finance Broker pentru www.eFin.ro.
Scaderea puterii de cumparare a romanilor s-a resimtit din plin si asupra comportamentului acestora in materie de creditare. Un sondaj realizat de BNR la sfarsitul anului trecut releva ca majoritatea bancilor din sistem se asteapta la o inasprire a conditiilor de creditare in ceea ce priveste imprumuturile ipotecare, fapt ce va conduce la stagnarea sau chiar diminuarea procesului de creditare.
“Revenirea cererii pentru creditele ipotecare, non Prima Casa, va avea loc abia in momentul reluarii cresterii economice. Pana atunci vor apela la credite ipotecare standard doar persoanele care au nevoie de sume mai mari, peste plafonul Prima Casa sau persoanele care detin deja o locuinta”, a afirmat Liviu Andrei.
In ceea ce priveste evolutia dobanzilor la creditele de ipotecare/imobiliare in euro si lei, reprezentantul Alliance Finance Broker se asteapta la stagnarea celor aferente imprumuturilor in euro si la o scadere mica pentru creditele in lei. Ambele ipoteze depind insa de politicile monetare impuse de BCE, respectiv BNR. Analistii Efin.ro noteaza insa trecerea treptata a bancilor comerciale din Romania catre creditarea in lei si pe componenta de credite ipotecare si imobiliare, in defavoarea creditelor in valuta. Astfel, anul 2013, ar putea marca o diminuare puternica a creditelor ipotecare in valuta, indiferent de dobanzile practicate in piata, si trecerea pe creditarea in lei. Competitia intre banci pentru clientii eligibili ar putea determina intr-adevar o usoara scadere a dobanzilor in lei pentru acest tip de credite, au mai comentat analistii Efin.ro.
Potrivit datelor BNR, in octombrie 2012, valoarea medie a dobanzilor aferente creditelor ipotecare a fost de 7,68% la lei si de 4,37% la euro.
Pentru a stimula redresarea sectorului imobiliar, este nevoie de revenirea economiei care va duce la cresterea increderii investitorilor si a firmelor, dar si la dezghetarea procesului de creditare.
“Putem vorbi de redresarea sectorului imobiliar, doar in contextul revenirii economiei in ansamblu. Pana cand romanii nu vor avea incredere pe termen mediu si lung in job-urile sau in afacerile lor, nu vom asista la cresterea apetentei pentru dezvoltarea prin credit. Anumite masuri luate de guvernanti ar putea stimula pe moment piata”, a conchis Liviu Andrei.
Articole asemanatoare
-
Cum să obții un echilibru între economisire și distracție
Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre c...
-
Cum schimbă fintech-ul recrutarea în IT în sectorul financiar
Fintech-ul a revoluționat sectorul financiar, aducând soluții inovatoare precum plățile dig...
-
Anunt ziar autorizatie mediu
Este esențial ca aceste anunțuri să fie redactate cu atenție, având în vedere nu doar...
-
Închirierea automobilelor de epocă în cinematografie
În industria cinematografică, detaliile sunt esențiale pentru a recrea o epocă trecută sau ...
-
Importanta ferestrelor cu geamuri termopan
Inlocuirea ferestrelor vechi sau cumparare de ferestre pentru o locuinta noua, este o sarcina pe ...
Comentarii
Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!
Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult
-
Credite
Acces Rapid
Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima
Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult
Cum să obții un echilibru între economisire și distracție
Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult