Prima Casa in lei: Costuri si conditii

Prima Casa in lei: Costuri si conditii Data: 2 octombrie 2013   Ora: 17:00

Daca pana acum clientii puteau opta fie pentru un credit in lei, fie pentru unul in euro, incepand cu luna august toate creditele Prima Casa se acorda doar in moneda nationala. Principalul avantaj este reprezentat de lipsa pe termen lung a riscului valutar, iar ca si dezavantaj putem considera dobanda care este mai mare fata de creditul in euro, a precizat pentru Efin.ro Dan Grigoriu, Director Divizia Produse si Segmente Retail Banca Romaneasca.

Cat costa si ce conditii trebuie indeplinite pentru accesarea unui credit Prima Casa

Pe parcursul derularii creditului, trebuie avute in vedere costul imprumutului (la Banca Romaneasca dobanda este ROBOR 3M + 2%, DAE 6.23%), asigurarea imobilului si comisionul de gestiune datorat FNGCIMM: 0,0408% lunar, la soldul garantiei FNGCIMM.

“Desi nu sunt costuri ale bancii, reamintim clientilor ca inaintea acordarii creditului trebuie sa achite taxele notariale si taxa de inregistrare la AEGRM”, a precizat Dan Grigoriu.

Persoanele care intentioneaza sa acceseze un credit Prima Casa in lei trebuie sa dispuna de un avans de minimum 5% din pretul de achizitie al locuintei, varsta acestora trebuie sa fie cuprinsa intre 20 si 70 de ani (la ultima scadenta) cu un venit minim net de 800 RON (daca solicitantul este necasatorit, fara copii), iar locuinta pe care urmeaza sa o achizitioneze sa fie pe teritoriul Romaniei.

Pot contracta un credit Prima Casa si proprietarii care detin o locuinta cu o suprafata utila mai mica de 50 mp. Programul Prima Casa este destinat clientilor cu venituri medii care sunt la inceput de drum si care poate acum locuiesc in chirie, a subliniat reprezentantul Bancii Romanesti.

Ce aspecte trebuie avute in vedere atunci cand se alege banca pentru imprumut

Programul Prima Casa este in primul rand un program social si oferta este destul de asemanatoare deoarece este reglementata de lege. Cu toate acestea, clientul trebuie sa aleaga oferta de creditare care i se potriveste tinand cont de venitul minim necesar ce difera de la o banca la alta, gradul de indatorare care ii permite clientului sa acceseze o anumita suma, limitele impuse de banca referitoare la imobil (anul constructiei, daca este sau nu pe lista de risc seismic) si chiar plafonul alocat de FNGCIMM (pentru a evita siuatia neplacuta in care desi are preaprobare, la semnarea contractului banca respectiva nu ii mai poate acorda creditul din acest motiv), a subliniat Dan Grigoriu.

Pasii de urmat pentru achizitia unei locuinte prin programul Prima Casa

Procesul de achizitie a unei locuinte prin programul Prima Casa poate fi sumarizat in 5 pasi:

1. Alegerea bancii potrivite pentru a te finanta

2. Constituirea dosarului de finantare si obtinerea preaprobarii financiare

3. Evaluarea imobilului

4. Aprobarea finala a bancii si trimiterea dosarului catre Fondul National de Garantare

5. Semnarea contractelor (vanzare/cumparare, credit, ipoteca)

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Cum să obții un echilibru între economisire și distracție

Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult