Piata de leasing, in continua cadere
Data: 26 mai 2010 Ora: 11:59Este cert faptul ca piata de leasing a fost unul din sectoarele cele mai afectate de criza economica in 2009, inregistrand o scadere cu 72% a valorii bunurilor finantate, la 1,33 miliarde euro.
Se pare ca situatia nu s-a schimbat nici in primele trei luni ale acestui an. Astfel, membrii ALB Romania au raportat un volum total al activelor finantate prin leasing in valoare de 235,7 milioane euro (97%), iar companiile neafiliate sunt estimate la un volum de 7,07 milioane euro (3%), astfel incat totalul contractelor de leasing semnate in primul trimestru (dupa valoarea activelor finantate) insumeaza 242,746 milioane euro.
”Rezultatul inregistreaza o scadere cu 32% a volumului finantarilor activelor noi in comparatie cu aceeasi perioada a anului precedent. Una din principalele cauze ale acestei evolutii o constituie birocratia excesiva si de lunga durata a procedurii judiciare de executare silita precum si lipsa unor masuri fiscale si macroeconomice de sustinere a agentilor economici in perioada de criza financiara”, au precizat oficialii ALB.
Finantarile acordate s-au indreptat catre diverse domenii, astfel ca 14% (35,063 milioane euro) din total au vizat leasingul pentru echipamentele, 27% (66,172 milioane euro) leasing imobiliar si 59% (141,511 milioane euro) contracte de leasing in sectorul transporturilor. Cea mai mare cota de piata este inregistrata de sectorul companiilor subsidiare ale bancilor, cu 63% din total, urmat de sectorul companiilor independente cu 26% si de sectorul companiilor captive, cu 11%.
Valoarea totala a portofoliului inregistrata de societatile de leasing in primul trimestru din 2010 a fost de 3,68 miliarde euro.
In domeniul transporturilor, autoturismele detin o cota de 49%, vehiculele comerciale grele 27%, iar vehiculele comerciale usoare 24% din totalul contractelor de leasing.
Finantarea prin leasing a echipamentelor este impartita astfel: 15% in domeniul constructiilor, 15% echipament medical, 12% in domeniul echipamentelor IT si software, 10% echipament agricol, 6% industria alimentara, 2% industria de prelucrare a lemnului, 2% echipament petrolier, 2% echipamente destinate industriei metalurgice , 2% echipament tipografic si 34% alte domenii.
Contractele de leasing in sectorul imobiliar sunt dominate de categoria spatiilor de birouri clasa A, B si C, cu 51% si de categoria cladirilor industriale si comerciale, cu un total de 23%; finantarea prin leasing a terenurilor reprezinta 2%, in timp ce restul de 24% reprezinta sectorul rezidential si al blocurilor de locuinte.
Clientii corporativi au atras cea mai mare parte (95%) din totalul finantarilor prin contracte de leasing, urmati de componenta de retail (4%) si de sectorul public (1%). Spre deosebire de anii precedenti si ca o solutie de adaptare la situatii de criza, perioada cel mai des intalnita dupa durata contractelor de leasing este de peste 5 ani (29%), urmata de 3-4 ani (21%), 4-5 ani (21%), 2-3 ani (18%), 1-2 ani (7%) si de 1 an (4%) .
Cum va evolua piata de leasing din Romania in acest an ramane de vazut. Potrivit reprezentantilor companiilor de profil, ar fi o performanta pentru piata de leasing sa reuseasca sa se mentina la nivelul din 2009.
Principala problema cu care s-au confruntat companiile de leasing in ultima perioada a fost restabilirea obiectivelor. Astfel, daca inainte de criza principalul scop il constituia cresterea vanzarilor, acesta a devenit ulterior adaptarea la actuala situatie, consolidarea structurilor existente si dezvoltarea unor noi segmente.
Piata romaneasca de leasing nu este una matura, fiind dependenta intr-o masura foarte mare de piata auto. In conditiile in care piata auto a scazut cu 53% in 2009, cu doar 144.953 masini vandute, era clar ca piata de leasing va fi la randul sau grav afectata.
Nu trebuie uitat nici faptul ca dinamica pietei de leasing este strans legata de evolutia economiei nationale. In conditiile in care pentru acest an cele mai pesimiste estimari privind evolutia produsului intern brut vizeaza o scadere de 0,6%, este cert ca nu trebuie sa ne asteptam la o revenire spectaculoasa a pietei de leasing.
Articole asemanatoare
-
Cum să obții un echilibru între economisire și distracție
Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre c...
-
Cum schimbă fintech-ul recrutarea în IT în sectorul financiar
Fintech-ul a revoluționat sectorul financiar, aducând soluții inovatoare precum plățile dig...
-
Anunt ziar autorizatie mediu
Este esențial ca aceste anunțuri să fie redactate cu atenție, având în vedere nu doar...
-
Închirierea automobilelor de epocă în cinematografie
În industria cinematografică, detaliile sunt esențiale pentru a recrea o epocă trecută sau ...
-
Importanta ferestrelor cu geamuri termopan
Inlocuirea ferestrelor vechi sau cumparare de ferestre pentru o locuinta noua, este o sarcina pe ...
Comentarii
Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!
Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult
-
Credite
Acces Rapid
Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima
Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult
Cum să obții un echilibru între economisire și distracție
Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult