Piata creditarii in 2013 – In ce moneda se vor imprumuta romanii

Piata creditarii in 2013 – In ce moneda se vor imprumuta romanii Data: 5 februarie 2013   Ora: 10:08

Creditul vedeta al anului 2013 va fi cel in lei, deoarece beneficiaza atat de promovarea bancilor, cat si de pesimismul populatiei privind evolutia economiei romanesti si, implicit, a monedei nationale, sustine Melania Hancila, Head of Research&Strategy Department, Volksbank.

Astfel, leul va fi solicitat de populatie in special pentru creditele de consum, pe fondul riscului de curs de schimb care s-a materializat anul trecut, insa raman la convingerea ca euro va ramane moneda preferata pentru creditele imobiliare pe termen lung, datorita diferentialului de dobanda care influenteaza semnificativ suma finala de rambursat”, a declarat Melania Hancila pentru www.eFin.ro.

Opinia oficialului Volksbank este sustinuta si de directorul executiv al Alliance Finance Broker, Liviu Andrei, care este de parere ca in cazul creditelor de nevoi personale, romanii vor alege sa se imprumute in moneda nationala. In schimb, la creditele ipotecare, variantele in euro vor fi in continuare cele mai accesate de clienti.

In ceea ce priveste companiile, acestea vor ramane interesate de creditele in lei, care nu au risc valutar, mai ales ca liniile de credit solicitate de acestea sunt in principal pe termen scurt si mediu, intrucat companiile s-au aratat refractare in a face investitii pe termen lung in ultimii ani, a adaugat Hancila.

Cererea de credite va creste in 2013

Intre dorinta romanilor de a accesa noi imprumuturi si cea a bancilor de a le acorda, exista un echilibru. Romanii apeleaza la credite in masura in care au cu adevarat nevoie, nu doar pentru satisfacerea unor capricii, iar bancile doresc sa crediteze acei clienti, care pot demostra, in urma indeplinirii criteriilor de analiza, ca au cu adevarat capacitatea de a putea rambursa aceste imprumuturi, sustine reprezentantul Alliance Finance Broker.

Cererea de credite va creste in 2013, atat din partea populatiei cat si a companiilor, pe fondul stabilizarii situatiei la nivel politic si majorarii salariilor din sectorul public care vor atenua din presiunile de pe piata muncii, precum si a manifestarii unei tendinte de scadere a dobanzilor la credite, este de parere economistul sef din cadrul Volksbank. Bancile vor fi mai interesate anul acesta sa acorde credite, datorita stabilizarii situatiei la nivel economic, precum si a presiunilor de imbunatatire a profitabilitatii bancilor dupa atatia ani de pierderi.

In ceea ce priveste relaxarea procesului de creditare, aceasta va avea loc atunci cand bancile si clientii vor privi cu mai multa incredere viitorul economic al tarii, cand va exista o siguranta mai mare asupra stabilitatii afacerilor si a job-urlilor. Pana la urma, relaxarea creditarii tine de stabilitate si de crestere economica, considera Liviu Andrei.

In fond, relaxarea procesului de creditare depinde in mare masura de reglementarile aprobate de Banca Nationala, al carei trend a fost de intarire a normelor de creditare.

Creditele acordate populatiei, in lei si alte valute, au atins in luna noiembrie 2012 nivelul de 105,937 miliarde lei, cu 0,38% mai mic decat in luna precedenta, dar cu 1,33% mai mare decat in noiembrie 2011, potrivit datelor BNR.

Avans mai lent al numarului de restantieri in 2013

La sfarsitul lunii noiembrie 2012, peste 740.000 de persoane inregistrau restante de aproape 2,2 miliarde de euro la imprumuturile contractate , potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei. Numarul acestora este mai mare cu peste 50.000 fata de nivelul inregistrat la inceputul lui 2012. In contextul tendintei de stabilizare a cursului de schimb si a pietei muncii, precum si a majorarii salariilor din sectorul bugetar si a indexarii pensiilor, se preconizeaza un avans mai lent al numarului de restantieri in 2013.

Cum vor evolua dobanzile la creditele de nevoi personale si ipotecare

In acest an ar trebui sa se contureze o tendinta de scadere a dobanzilor atat la creditele in lei, cat si la cele in euro, pe fondul diminuarii primelor de risc solicitate de investitori tarii noastre (cotatiile CDS-urilor) si a cantitatilor masive de lichiditati injectate in piata de principalele banci centrale. De asemenea, incepand cu cel de-al doilea semestru, pe masura ce rata inflatiei se va tempera si leul se va intari pe fondul intrarilor de capitaluri straine, Banca Nationala va incepe procesul de relaxare a politicii monetare, considera Melania Hancila.

In opinia reprezentantului Alliance Finance Broke, dobanzile la creditele negarantate se vor diminua, in timp ce creditele ipotecare se vor scumpi usor, in concordanta cu noul trend de variatie a indicelui EURIBOR.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Cum să obții un echilibru între economisire și distracție

Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult