Ofensiva chineza in Europa
Data: 26 noiembrie 2013 Ora: 13:16Cea de-a treia editie a Forumului economic si comercial China – Europa Centrala si de Est organizata marti, 26 noiembrie, la Bucuresti reuneste pe premierul chinez, Li Keqiang, 16 sefi de guverne tari din Europa Centrala si de Est, dar si peste 1.000 de oameni de afaceri. Forumul este organizat intr-o sesiune plenara si are cinci teme majore: infrastructura /transport, energie, agricultura, IT&C si turism.
Conform declaratiilor oficiale, “Forumul este menit sa promoveze legaturile economice si comerciale dintre tarile participante si China si sa identifice noi oportunitati de cooperare, prin proiecte concrete, cu accent pe domeniile infrastructurii, transporturilor, energiei, agriculturii, IT&C, turismului, sectorului bancar si financiar”.
Desi aceasta este a treia reuniune a Forumului (prima editie a Forumului economic si comercial China – Europa Centrala si de Est a avut loc la Budapesta, in 2011, iar cea de-a doua la Varsovia, in 2012), editia de la Bucuresti a dat nastere unor comentarii si atentii sporite din partea oficialilor UE, probabil pentru ca este prima de dupa schimbarea conducerii in China pentru urmatorii 10 ani... In plus, UE este intr-o situatie economica sensibila, sufera in ceea ce priveste competitivitatea la nivel mondial si incearca sa isi regaseasca forta prin incheierea de parteneriate sau tratate cu SUA si China. In acest context, "capul de pod" pe care China incearca sa il stabileasca in cadrul “aripii de est” a Uniunii poate scadea capacitatea vestului de a negocia de pe o pozitie de forta un tratat economic bilateral, motiv pentru care oficialii de la Bruxelles privesc cu reticenta desantul chinez de la Bucuresti.
Asadar, Romania este un beneficiar de conjunctura al interesului chinezilor fata de UE si implicit al investitiilor lor in zona, si ar trebui sa profite de aceasta oportunitate din plin. Pe de alta parte, o apropiere de China care nu aduce foloase Romaniei poate avea efecte negative, prin inghetarea relatiilor tarii noastre in cadrul UE – caci oricum romanii si oficialii de la Bucuresti sunt priviti cu raceala in cancelariile occidentale...
Importanta vizitei pentru Romania
Reprezentantii guvernelor roman si chinez au semnat luni, 25 noiembrie, mai multe acorduri economice in valoare totala de 8,5 miliarde euro. Printre acestea se numara acordul de colaborare pentru infiintarea in comun a unui parc tehnologic si reluarea exportului de bovine pentru reproductie si carne de porc catre China.
De asemenea, conducerea Nuclearelectrica a semnat cu presedintele companiei China General Nuclear Power Corporation (CGN) o scrisoare de intentie pentru colaborare, directorul Complexului Energetic Oltenia a incheiat cu presedintele companiei China Huadian Corporation un acord de intentie de cooperare pentru realizarea proiectului termoelectric de la Rovinari, directorul Complexului Energetic Hunedoara a parafat cu presedintele companiei China National Electric Engineering o intelegere pentru reabilitarea grupurilor 3 si 4 de la centrala termoelectrica Deva, iar directorul companiei de proiect pentru constructia hidrocentralei Tarnita-Lapustesti (judetul Cluj) a semnat o scrisoare de confort in acest sens cu vicepresedintele executiv al Sinohydro Corporation, potrivit Economica.net.
Aceasta este prima vizita a premierului Li Keqiang in Europa Centala si de Est, dupa preluarea functiei, in martie, anul acesta. Totodata, este si prima vizita a unui premier chinez in Romania in ultimii 19 ani.
Daca investiile chineze in Romania vor demara conform celor agreate, avem sansa unei relansari economice rapide si poate mai facile decat prin utilizarea fondurilor europene – pe care am demonstrat in cei aproape 10 ani de cand am beneficiat de fonduri pre- si post-aderare ca nu stim sa le folosim in mod eficient. Mai ales ca este foarte probabil ca investitorii chinezi sa fie foarte obisnuiti atat cu birocratia din tara noastra, cat si cu modalitatile de a o 'ocoli'...si au si resursele necesare sa duca proiectele la bun sfarsit, indiferent daca pentru aceasta trebuie sa coopereze sau sa lupte impotriva diverselor interese locale sau centrale din Romania.
Comentariu de Dragos Cabat, Managing Partner Efin.ro
Articole asemanatoare
-
Cum să obții un echilibru între economisire și distracție
Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre c...
-
Cum schimbă fintech-ul recrutarea în IT în sectorul financiar
Fintech-ul a revoluționat sectorul financiar, aducând soluții inovatoare precum plățile dig...
-
Anunt ziar autorizatie mediu
Este esențial ca aceste anunțuri să fie redactate cu atenție, având în vedere nu doar...
-
Închirierea automobilelor de epocă în cinematografie
În industria cinematografică, detaliile sunt esențiale pentru a recrea o epocă trecută sau ...
-
Importanta ferestrelor cu geamuri termopan
Inlocuirea ferestrelor vechi sau cumparare de ferestre pentru o locuinta noua, este o sarcina pe ...
Comentarii
Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!
Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult
-
Credite
Acces Rapid
Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima
Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult
Cum să obții un echilibru între economisire și distracție
Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult