Era austeritatii pentru statele Uniunii Europene

Era austeritatii pentru statele Uniunii Europene Data: 25 mai 2010   Ora: 11:59

Temerile de a nu ajunge in situatia Greciei au determinat guvernele europene sa anunte masuri de austeritate in vederea diminuarii deficitelor bugetare.

Cel mai recent exemplu il constituie Italia care s-a alaturat Marii Britanii, Spaniei, Portugaliei sau Greciei in ceea ce priveste elaborarea unor planuri drastice de reducere a cheltuielilor publice.

Europa se va indrepta spre un dezastru daca insista pe masurile de austeritate, declara recent Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel pentru economie, care considera ca exista mai mai multe optiuni pentru a rezolva problemele, printre care crearea unui fond de solidaritate.

"Azi, Europa vrea un plan coordonat de austeritate. Daca va continua pe acest drum, se indreapta spre dezastru. Stim, dupa Marea Depresiune din anii '30, ca asa ceva nu trebuie facut. Europa are nevoie de solidaritate, de empatie, si nu de austeritate, care duce la cresterea somajului si la accentuarea depresiunii. In SUA, cand unul dintre state este in dificultate, toate celelalte se simt implicate. Suntem cu totii in aceeasi barca. Viabilitatea proiectului european este amenintat, mai intai de toate, de lipsa de solidaritate", a afirmat Stiglitz.

Un lucru cert este acela ca pietele nu au reactionat inca la masurile anuntate.

Severitatea masurilor adoptate variaza in functie de tara, insa cele mai multe dintre acestea iau in calcul inghetarea sau reducerea salariilor din sectorul public, cresterea varstei de pensionare, etc.

Vocile care se opun masurilor de redresare bugetara provin din partea sindicatelor si a partidelor de opozitie.

"Zona euro adopta politica gresita in momentul nepotrivit, ceea ce afecteaza populatia si poate conduce la reactii nationaliste", a declarat Jean-Paul Fitoussi, profesor de economie la Institut d'Etudes Politice din Paris, citat de the New York Times.

Pe de alta parte, alti economisti considera ca adoptarea unor astfel de masuri constituie o cale de a iesi din recesiune. Astfel, Danemarca redus drastic deficitul sau in mijlocul anilor 1980, actiune care a fost urmata de redresare rapida a consumului privat si a investitiilor.

Potrivit economistilor, durata si efectele masurilor de reducere a cheltuielilor asupra cresterii economice va depinde de fiecare economie in parte. In acest context, Grecia va inregistra o comprimare a produsului intern brut pentru o perioada mai indelungata de timp, in timp ce Germania poate spera la o revenire mult mai rapida, sustinuta de redresarea exporturilor.

"Ceea ce este clar este faptul ca pietele sunt ce in ce mai nervoase cu privire la nivelul semnificativ al datoriei publice din unele tari, care este perceput ca efect al unor eforturi insuficiente in ceea ce priveste aducerea finantelor publice pe o traiectorie sustenabila. Astfel de schimbari de politica nu mai pot fi amanate", a declarat fostul sef al Fondului Monetar International in Europa, Fleming Larsen.

Guvernul italian a aprobat masuri de austeritate in valoare de 24 miliarde euro, pentru anii 2011-2012, in incercarea de a reduce diferenta mare dintre cheltuieli si venituri.

Astfel, vor fi diminuate salariile din sistemul public si se vor sista angajarile,  pensiile de stat si cheltuielile publice urmand sa fie vizate. Nu va fi introdusa nici o taxa noua, iar cele existente nu vor fi majorate.

Aceste actiuni au ca obiectiv reducerea deficitului bugetar sub 3% din PIB pana in 2012, de la 5,3% in 2009.

Autoritatile de la Atena vor renunta la acordarea celui de-al 13-lea si al 14-lea salariu pentru functionarii publici, in timp ce salariile functionarilor publici si pensiile vor fi reduse din nou.

In plus, Grecia va majora TVA, cu doua puncte procentuale, la 23% si va creste accizele pentru carburanti, alcool si tutun cu 10%.

Masurile au ca obiectiv reducerea actualului deficit bugetar de la 13,6% din PIB la mai putin de 3% in 2014.

Premierul spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero a anuntat ca salariile bugetarilor spanioli vor fi diminuate cu 5% anul acesta, in timp ce pensiile vor fi inghetate pana in 2011 pentru a reduce deficitul bugetar al tarii.

Pachetul de masuri include si reducerea ajutorului de stat de 2.500 euro pentru proaspetii parinti, in timp ce investitiile statului se vor diminua cu 6 miliarde euro in 2011. 

Premierul portughez Jose Socrates a propus masuri pentru reducerea deficitului de la 9,4% din PIB in 2009, la 4,6% pana in 2011.

Astfel, Portugalia va creste taxele si va reduce salariile din sectorul public si subventiile corporative.

In Marea Britanie, noul sef al Trezoreriei, George Osborne, a anuntat ca Guvernul si-a propus diminuarea cu 6 miliarde lire sterline a cheltuielilor publice pe parcursul anului fiscal curent.

Reducerea deficitului bugetar, care reprezinta peste 11% din PIB in prezent, va necesita reduceri "dureroase" si de durata ale cheltuielilor guvernamentale si cresteri de taxe.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Cum să obții un echilibru între economisire și distracție

Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult