Factori care pot favoriza agravarea riscului de piata

Factori care pot favoriza agravarea riscului de piata Data: 20 iunie 2017   Ora: 11:36

Pe plan intern, cea mai mare parte a operatiunilor bancare (pot fi incluse aici cele din bilant dar si din afara acestuia, tranzactii realizate in numele clientilor, dar si in numele propriu al bancilor etc) sunt afectate de riscul de piata. Exista numerosi factori care pot sa favorizeze agravarea acestui risc, iar intre acestia fac parte si urmatorii:

  • liberalizarea pietelor, cu consecinte imediate;
  • cresterea concurentei, dar si a volatilitatii;
  • extinderea folosirii noilor tehnologii, a noilor produse;
  • inflatia mare;
  • variatiile mari de curs valutar BNR;
  • cadrul legislativ si normativ invechit, incomplet si nealiniat la practicile financiare care, devansandu-l, au ramas nereglementate etc.


Factorii enumerati anterior, si nu doar acestia, pot sa actioneze sistemic si intercorelat si, in mod general, sa creeze presiune pe costuri, iar in mod special sa creeze presiune pe marjele de dobanda, fapt ce va duce in timp la o reducere treptata a acestora si la formarea dependentei valorii activelor si pasivelor de ratele de pe piata, dar si de diversificarea surselor alternative de venituri. Expunerea la un asemenea risc poate fi cauzata de urmatoarele aspecte:

  • Poate fi rezultatul pozitiilor speculative (tranzactionare in nume propriu) adoptate de catre banca, in mod intentionat;
  • Poate fi rezultatul activitatilor de creator de piata pentru clienti (dealing).


Banca poate fi afectata de modificarile conditiilor existente pe pietele financiare prin urmatoarele canale de transmisie care desi sunt interdependente, sunt gestionate separat:

  • variatia tendintei de evolutie si a nivelului ratelor de dobanda;
  • variatia de curs valutar BNR ( vezi aici mai multe variatii), deci a valorii in moneda nationala a diferitelor active si pasive exprimate in unitati monetare straine;
  • variatii ale cursului activelor financiare, care poate afecta valoarea de piata a portofoliului de titluri si valoarea titlurilor emise de banca (obligatiuni sau actiuni).


Se poate aprecia ca sursele riscului de piata sunt variatiile de pret ale portofoliului financiar, ale instrumentelor de capilal propriu, ale ecartului dobanzilor si cursului valutelor. De aceea, componentele sale majore sunt:

  • riscul aferent pozitiei la actiuni,
  • riscul aferent marfurilor,
  • riscul ratei dobanzii,
  • riscul de curs valutar BNR. 


Fiecare componenta de risc include un aspect privind riscul de piata general si unul privind riscul specific, carc isi au originea in structura de portofoliu specifica a bancii. Pe langa instrumentele standard, riscul dc piata se aplica si diverselor instrumente derivate, cum ar fi: optiunile, derivatele pe actiuni sau cele valutare si pe rata dobanzii. Expunerea din ce in ce mai mare a bancilor la riscul de piata se datoreaza tendintei de diversificare a activitatii de la functia traditionala de intermediere pana la activitatile de creare a pietei si de tranzactionare in nume propriu, prin care bancile pun deoparte „capital de risc" pentru activitati cu asumarea riscului in mod deliberat. Ulterior cunoasterii surselor riscului de piata, trebuie analizate caile si motivele de contaminare cu acesti factori de risc, si anume:

- variatia tendintei de evolutie si nivelului ratelor dobanzilor,

- variatia de curs valutar BNR, deci a valorii in moneda nationala a activelor si pasivelor externe,

 - variatia pretului activelor financiare care afecteaza valoarea de piata a portofoliului comercial de titluri si a celor emise de banca (actiuni, obligatiuni).


In concluzie, riscul se bazeaza pe evenimente probabiliste si niciun instrument de evaluare nu poate sa surprinda natura cu multiple fatete pe care o detine.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Cum să obții un echilibru între economisire și distracție

Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult