Educatie financiara pentru copii: 4 principii economice pe intelesul celor mici
Data: 28 iulie 2017 Ora: 14:17Copiii au o capacitate enorma de a invata si de a absorbi informatii. Pentru a deveni adulti responsabili, unul dintre pasi este ca ei sa invete elementele de baza care tin de conduita financiara. Vezi care sunt cele mai importante 5 principii care tin de gestionarea banilor, pe care copilul tau trebuie sa le afle!
1. Banii nu cresc in copac
Aceasta zicala veche este usor de rostit, insa de foarte multe ori este mai greu de aplicat. Foarte multi parinti au dificultati in a spune “nu” copiiilor lor, deoarece nu vor ca acestia sa aiba lipsuri din punct de vedere financiar. Partea dificila apare atunci cand trebuie sa ii explici copilului ca nu poate avea tot ce isi doreste. Este recomandat sa ii explici copilului principiile care tin de prioritizarea cheltuielilor, astfel incat sa inteleaga importanta deciziei de cumparare. Poti face acest lucru punandu-l sa aleaga, sa spunem, intre doua jucarii, sau intre alte doua obiecte pe care el le doreste.
2. Deciziile si consecintele lor necesita asumare
Ajuntandu-l pe cel mic sa inteleaga argumentele pro si contra unei decizii minore, in loc de a lua hotararea in locul lui il determini sa isi asume responsabilitatea si, implicit, consecintele deciziei sale. Daca ii inhibi copilului tau abilitatea de a face alegeri doar din cauza varstei sale, el va capata foarte greu increderea necesara pentru a luat hotarari, incredere extrem de necesara in viata de adult.
De exemplu, daca cel mic doreste sa isi cumpere o jucarie, insa maine trebuie sa mearga cu prietenii sa inoate, datoria parintilor este sa le aminteasca faptul ca, daca iti cumpara jucaria ii vor ramane mai putini bani pentru distractia de la piscina. Din astfel de lectii, copiii pot invata care sunt consecintele unor anumite decizii de natura financiara si nu numai.
3. Banii se castiga, nu se primesc gratis
Iti amintesti cand ai economisit bani pentru prima ta bicicleta atunci cand erai copil? Exact acelasi lucru trebuie sa il faca si copilul tau. Este important ca cei mici sa inteleaga ca banii se castiga si ca nu ii pot primi tot timpul fara sa faca ceva in schimb. Mai simplu, banii primiti de catre cei mici de la parinti si bunici trebuie sa apara ca o forma de recompensa a unui lucru bun pe care cei mici l-au facut si nu ca pe un gest fara motiv.
4. Bani albi pentru zile negre
Copiii trebuie invatati sa isi puna bani deoparte. Economisirea este una dintre cele mai usor de deprins abilitati, atunci cand vine vorba despre educatia financiara a copiilor. Cu ajutorul unei pusculite frumos colorate, motiveaza-ti copilul sa stranga ceva banuti pe care sa ii foloseasca asa cum isi doreste. Ajutandu-l sa isi atinga scopul de a economi prin metoda recompensei mentionata anterior, cel mic va simti suportul parintilor si in acelasi timp va avea satisfactia ca si-a putut achitiona un obiect prin propriile eforturi.
Este foarte important ca cei mici sa inteleaga importanta unei conduite financiare corespunzatoare. De aceea, poti apela la fel de bine la metode precum cea a imprumutului de bani. Asa ca, atunci cand cel mic cere o anumita jucarie, ii poti spune ca i-o vei cumpara cu banii tai, insa ca va trebui sa ti-i inapoieze. Evident, ai si optiunea de a motiva gestul tau ca pe o forma de recompensa pentru comportamentul sau.
Articole asemanatoare
-
Cum să obții un echilibru între economisire și distracție
Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre c...
-
Cum schimbă fintech-ul recrutarea în IT în sectorul financiar
Fintech-ul a revoluționat sectorul financiar, aducând soluții inovatoare precum plățile dig...
-
Anunt ziar autorizatie mediu
Este esențial ca aceste anunțuri să fie redactate cu atenție, având în vedere nu doar...
-
Închirierea automobilelor de epocă în cinematografie
În industria cinematografică, detaliile sunt esențiale pentru a recrea o epocă trecută sau ...
-
Importanta ferestrelor cu geamuri termopan
Inlocuirea ferestrelor vechi sau cumparare de ferestre pentru o locuinta noua, este o sarcina pe ...
Comentarii
Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!
Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult
-
Credite
Acces Rapid
Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima
Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult
Cum să obții un echilibru între economisire și distracție
Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult