Cum te ajuta pensia facultativa sa fii un angajator de succes

Cum te ajuta pensia facultativa sa fii un angajator de succes Data: 13 mai 2014   Ora: 15:16

In 2060 varstnicii vor reprezenta 13,3% din populatia Romaniei, in timp ce copiii doar 11,6%, arata studiile Comisiei Europene. Intr-un astfel de context, devine necesara includerea in comportamentul nostru a unei discipline a economisirii individuale, astfel incat sa incepem de tineri sa economisim sume relativ mici, care sa nu afecteze bugetul familiei, insa sa repetam constant in fiecare luna acest comportament, a afirmat intr-un interviu pentru Efin.ro Melania Mirea, Director Executiv BCR Pensii.

Contributia maxima la pensia facultativa este de 15% din venitul brut lunar si este o limita prevazuta de lege.

Potrivit reprezentantului BCR Pensii, in prezent, putin peste 319.000 de romani au ales sa economiseasca pentru pensia lor facultativa. O cifra foarte mica, de altfel. De aceea este importanta educatia financiara pentru ca romanii sa devina constienti de necesitatea economisirii individuale, a adaugat Melania Mirea (foto).

1. Populatia Romaniei imbatraneste. Potrivit studiilor Comisiei Europene, in 2060 varstnicii vor reprezenta 13.3% din populatie, in timp ce copiii doar 11,6%. (in 2013 copiii reprezentau 15,2%, iar varstnicii 3,2%). Cum vor putea fi sustinuti financiar pensionarii?

Ca urmarea a rezultatelor studiilor realizate de Comisia Europeana in care se arata ca in timp diferenta dintre pensia publica si nivelul salariului va deveni tot mai mare, sistemul de pensii private reprezinta o solutie pentru asigurarea stabilitatii financiare la pensie.

Totodata devine necesara includerea in comportamentul nostru al tuturor a unei discipline a economisirii individuale, astfel incat sa incepem de tineri sa economisim sume relativ mici, care sa nu afecteze bugetul familiei, insa sa repetam constant in fiecare luna acest comportament.

Economisirea individuala a fiecaruia dintre noi este o necesitate majora pentru asigurarea resurselor financiare la batranete. In caz contrar, ne vom confrunta cu o reducere abrupta a resurselor financiare dupa momentul pensionarii si implicit o schimbare a standardului de viata, pe care nu multe persoane sunt dispuse sa o accepte.

2. Care sunt principalele avantaje ale unei pensii private?

Pensia Facultativa (Pilonul III) aduce avantaje atat angajatorilor, cat si angajatilor.

Includerea unei pensii facultative in pachetul extra salarial ajuta companiile sa ajunga in topul celor mai cautati angajatori. Mai mult, pe langa motivarea si loializarea angajatilor, compania beneficiaza de avantaje fiscale si o imagine pozitiva in piata pe care isi desfasoara activitatea.

Contributiile la fondul de pensii facultative sunt deduse de la plata impozitului pe profit, in limita a 400 de euro pe an pentru fiecare angajat, si in plus, nu sunt considerate venituri salariale, deci nu sunt taxate.

Iar dintre beneficiile angajatului as puncta faptul ca prin economisirea in pensia facultativa ne asiguram protectie financiara pentru momentul pensionarii. Pensia facultativa ofera avantajul economisirii intr-un cont individual, iar suma acumulata poate fi accesata la implinirea varstei de 60 de ani. De asemenea, activul acumulat nu se va pierde, revine mostenitorilor, in conformitate cu legislatia, in cazul in care survine decesul contribuabilului pana la momentul pensionarii.

Totodata este importat de stiut ca deductibilitatea contributiei la pensia facultativa se aplica si in cazul contributiei individuale in vederea obtinerii unui venit suplimentar la pensie. Aceasta fiind scutita de la plata impozitului pe venit in limita a 400 de EURO pe an, ceea ce insemana un castig de aproximativ 64 EURO/an, bani care sunt acumulati in contul individual de pensie al beneficiarului.

3. Care sunt factorii ce trebuie avuti in vedere atunci cand se alege fondul de pensii private?

Avand in vedere ca ne dorim sa economisim pentru pensia noastra, trebuie sa constintizam ca este importanta analiza initiala a administratorului, a fondului de pensie pe care il alegem la momentul in care iei decizia de a economisi intr-o pensie facultativa, insa la fel de importanta este analiza ulterioara. De aceea, trebuiesc urmarite de catre beneficiarul pensiei facultative rezultatele investitionale ale fondului raportat la piata, precum si serviciile oferite de catre Administrator (informari asupra situatiei contului de pensie, acces online la situatia contului, aspectele operationare etc).

4. Sunt romanii constienti de necesitatea participarii la sistemul de pensii private?

In acest moment putin peste 319.000 de romani au ales sa economiseasca pentru pensia lor facultativa. O cifra foarte mica, de altfel. De aceea este importanta educatia financiara pentru ca romanii sa devina constienti de necesitatea economisirii individuale.

De asemenea, angajatorii trebuie sa aiba in vedere la momentul realizarii strategiei de motivare si recompensare a angajatilor, oportunitatea de a include in pachetul de motivare al acestora pensia facultativa. Astfel, angajatorul ar accesa un beneficiu cu avantaje fiscale pentru companie si ar participa la asigurarea unui venit financiar stabil al angajatului si la momentul pensionarii.

5. Care este suma minima si maxima cu care poate contribui o persoana lunar la fondul de pensii?

Contributia maxima la pensia facultativa este de 15% din venitul brut lunar si este o limita prevazuta de lege. Contributia minima difera de la un fond de pensii la altul, dar este mentionata in prospectul fiecarui fond de pensie facultativa.

Spre exemplu contributia minima la fondul de pensii facultative BCR PLUS este de 35 ron/luna. Insa pentru a fructifica in totalitate avantajul fiscal, contributia optima este de aprox 150 ron /luna atat pentru angajat, cat si pentru angajator (400 euro deductibili /an).

Totodata este bine de stiut ca in cazul unei contributii mixte angajat si angajator, deductibilitatea fiscala este de 800 euro/an.

6. Care sunt riscurile actuale pentru portofoliile fondurilor de pensii si cum vedeti oportunitatile pe termen scurt si lung pentru pensiile private?

Fondurile de pensii au un orizont de investii pe termen lung prin investirea acestora intr-o structura mixta de clase de active, cu grade diferite de risc, avand in vedere obiectivul de crestere a activelor clientilor pana la momentul pensiei.

In acest moment in Romania avem una dintre cel mai mici deductibilitatii fiscale la nivel european, de 400 de euro. Totodata,o solutie ar putea fi si cumularea la 800 euro/angajat a deductibilitatii pentru angajat si angajator, indiferent de cine contribuie. Piata pensiilor facultative – Pilon 3 este in curs de maturizare si este nevoie de o diversificare a riscurilor, precum si de un cadru legislativ stabil, de aprobare a legii de plata a pensiei si de o majorare a deductibilitatii fiscale.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Cum să obții un echilibru între economisire și distracție

Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult