Creste apetitul pentru economisire
Data: 31 octombrie 2012 Ora: 17:11Depozitele la nivelul intregului sistem bancar totalizau la sfarsitul lunii septembrie 320 miliarde lei, in crestere cu 7,2% peste rezultatele din aceeasi perioada a anului precedent, toate componentele pe monede de denominare si categorii de depondenti avand dinamici anuale pozitive.
Finalul celui de-al treilea trimestru din 2012 se inscrie pe traiectoria urmata in ultimul an de valoarea totala a depozitelor la institutiile de credit din Romania, fiind caracterizat de majorarea accelerata a depozitelor in valuta in detrimentul celor in lei, a caror valoare s-a diminuat cu 1,8%, prima scadere inregistrata in ultimul an si jumatate, potrivit Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDB).
Aceasta evolutie a avut loc pe fondul continuarii cresterii cursului de schimb leu/euro. Instabilitatea monedei nationale si mai ales a perspectivelor privind evolutia leului ii face pe deponenti sa se refugieze catre euro, indiferent de nivelul superior (nominal) al depozitelor in lei, au precizat analistii Efin.ro
Depozitele in lei insumau 165,9 miliarde lei, coborand sub nivelul de la sfarsitul anului precedent, ca urmare a retragerilor ce au avut loc pe segmentul depozitelor populatiei, dar si al depozitelor persoanelor juridice, acestea din urma manifestandu-se cu precadere pentru depozitele de peste 100.000 euro echivalent in lei.
In acelasi timp, valoarea totala a depozitelor in valuta a atins cel mai mare nivel din ultimii trei ani, respctiv 154,1 echivalent miliarde lei. Cresterea valorii depozitelor in valuta a avut loc atat pentru persoanele fizice, cat si pentru cele juridice, regasindu-se intr-o proportie mai mare la depozitele de valori sub 100.000 euro in cazul persoanelor fizice, respectiv la cele peste 100.000 euro in ceea ce priveste persoanele juridice.
Numarul total al deponentilor s-a diminuat in cel de-al treilea trimestru cu 0,7%, pe fondul scaderii numarului deponentilor persoane fizice cu 114.641 persoane, ajungand la 15.201.294. Pe de alta parte, numarul persoanelor juridice care au ales sa economiseasca s-a marit cu 2.805, ajungand la 1.004.651.
Depozitele populatiei au atins la sfarsitul lunii septembrie nivelul de 122,2 miliarde lei, cu 9,4% peste valoarea din aceeasi perioada a anului precedent. Depozitele in lei ale populatiei insumau 68,5 miliarde lei, iar cele in valuta 45,4 echivalent miliarde lei.
Economisirea a devenit mult mai importanta pentru majoritatea locuitorilor fata de acum cativa ani. ‘Aceasta evolutie reprezinta o veste buna deoarece sustine nivelul scazut al indatorarii gospodariilor si contribuie totodata la cresterea lichiditatii sectorului financiar’, potrivit unui comunicat al BCR. Bancile comerciale din Romania sunt nevoite sa recurga tot mai mult la sursele interne, dintre care depozitele sunt un segment important, in masura in care resursele financiare in valuta de la bancile mama au fost ‘inghetate’, au comentat analistii Efin.ro.
Noutati
Pentru a sarbatori Ziua Internationala a Economisirii, CEC Bank deruleaza in perioada 29 octombrie – 2 noiembrie 2012 o campanie promotionala la produsele de economisire destinate persoanelor fizice. Astfel, clientii care vor constitui depozite cu rata fixa a dobanzii si depozite cu depuneri ulterioare, din sume noi, vor beneficia de dobanzi mai mari cu 0,5% pentru economiile in lei si cu 0,15% mai mari pentru cele in euro.
Piraeus Bank a lansat recent produsul DepoInvest, adresat persoanelor fizice care urmaresc atat siguranta oferita de un produs de economisire clasic, cat si castigurile suplimentare din investitii.
Produsul plaseaza jumatate din suma alocata de client intr-un depozit bancar in euro sau dolari, iar cealalta jumatate in fondurile mutuale puse la dispozitie de Piraeus Bank, asigurand astfel diversificarea investitiilor.
Investitia este lichida pentru ca, la solicitarea clientilor, banca rascumpara oricand unitatile de fond detinute de acestia.
Si UniCredit Tiriac Bank are in oferta doua noi produse de economisire adresate persoanelor fizice: Bonus Plus si Multi Bonus. Bonus Plus este un depozit pe termen de 8 luni, cu doua posibilitati de prelungire automata, cu plata dobanzii la fiecare 8 luni si cu bonus de dobanda pentru a treia perioada a depozitului. Produsul este disponibil atat in lei, cat si in valuta (euro si USD). Dobanda pentru depozitele in lei este de 5,25% pe an pentru primele doua intervale de constituire (de 8 luni fiecare), urmand ca, pentru ultimele 8 luni, dobanda sa fie de 8,25% pe an.
In cazul depozitelor Bonus Plus in euro, dobanda initiala este 3,10% pe an, valabila pentru primele doua perioade, urmand ca, pentru ultimul interval, aceasta sa ajunga la 6,10% pe an. De asemenea, dobanda pentru depozitul in dolari americani este, in prezent, de 2% in primele 16 luni, urmand sa ajunga la 5% in ultimul interval.
Multi Depo este un depozit pe 4 ani, disponibil doar in euro si USD, si are trei aniversari intermediare, in fiecare an, in aceeasi zi cu data constituirii depozitului. Depozitul poate fi desfiintat la oricare dintre aceste aniversari, cu plata dobanzii.
Rata dobanzii este crescatoare in fiecare an si este aplicata intregii perioade. Capitalizarea se realizeaza la finalul depozitului. Rata dobanzii creste de la 3,75% pe pentru primul an, pana la 4,50% pe an pentru Multi Depo constituit pentru perioada maxima de 4 ani, in euro. In mod similar dobanda poate ajunge la 3,75% pentru depozitul in dolari americani, tot pentru maturitatea de 4 ani.
Banca Italo Romena a lansat depozitul cu dobanda progresiva, adresat clientilor persoane fizice si juridice. Acesta poate fi constituit in lei sau in euro, pentru valori minime de 4.000 lei, respectiv 1.000 euro, si pentru durate de 6 sau 12 luni.
Rata de dobanda creste progresiv dupa terminarea fiecarui interval de timp de 2 luni, in cazul depozitelor cu scadenta la 6 luni si, respectiv de 3 luni, pentru cele constituite pe o perioada de 12 luni. Rata de dobanda ajunge la 7,5% pentru lei si la 5% pentru euro in cazul depozitelor cu durata de 1 an.
Articole asemanatoare
-
Cum să obții un echilibru între economisire și distracție
Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre c...
-
Cum schimbă fintech-ul recrutarea în IT în sectorul financiar
Fintech-ul a revoluționat sectorul financiar, aducând soluții inovatoare precum plățile dig...
-
Anunt ziar autorizatie mediu
Este esențial ca aceste anunțuri să fie redactate cu atenție, având în vedere nu doar...
-
Închirierea automobilelor de epocă în cinematografie
În industria cinematografică, detaliile sunt esențiale pentru a recrea o epocă trecută sau ...
-
Importanta ferestrelor cu geamuri termopan
Inlocuirea ferestrelor vechi sau cumparare de ferestre pentru o locuinta noua, este o sarcina pe ...
Comentarii
Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!
Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult
-
Credite
Acces Rapid
Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima
Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult
Cum să obții un echilibru între economisire și distracție
Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult