Concediu de odihna pentru CIM cu timp partial de munca

Concediu de odihna pentru CIM cu timp partial de munca Data: 20 noiembrie 2014   Ora: 14:16

Dupa cum bine stim, concediul reprezinta un drept ce nu poate fi restrans sau cesionat. Concediul de odihna constituie una din formele timpului liber, a carui necesitate si insemnatate deosebita rezulta din continutul dispozitiilor legale care il reglementeaza, cat si din practica raporturilor sociale de munca.

Influenta sa pozitiva asupra sanatatii salariatilor, posibilitatile recreative pe care le ofera, rolul sau de factor in cresterea randamentului muncii, avantajele care decurg din plata indemnizatiei cuvenite pe timpul efectuarii lui – prin urmare functiile sale economice si sociale – pun in lumina importanta concediului de odihna.

El este un drept garantat tuturor salariatilor si nu este de conceput cesiunea, renuntarea sau limitarile acestuia. Dupa cum bine stim, angajatorul este obligat sa acorde salariatilor concediul de odihna in natura, anual. Asadar, pentru a-si realiza finalitatea, el trebuie  sa fie efectuat, de regula, in acelasi an pentru care se acorda.

Numai in cazurile expres prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil, concediul se acorda in anul urmator, trebuind efectuat integral  pana la sfarsitul acestui an.

Concediu de odihna pentru angajatii cu timp partial

Potrivit art. 103 din Codul muncii, republicat, salariatul cu fractiune de norma este salariatul al carui numar de ore normale de lucru, calculate saptamanal  sau ca medie lunara, este inferior numarului de ore normale de lucru al unui salariat cu norma intreaga comparabil.

Contractul individual de munca cu timp partial se inregistreaza in situatia in care numarul de ore normale de lucru, calculate saptamanal sau ca medie lunara, este inferior numarului de ore normale de lucru al unui salariat cu norma intreaga. In cazul unui contract individual de munca cu timp partial durata muncii poate fi atat de o ora pe zi, pe saptamana sau pe luna.

Cat despre concediul de odihna potrivit art. 106 din Codul muncii salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile.

Caz practic: Angajatul are contract individual de munca cu timp partial de 1 ora pe zi, 5 ore pe saptamana.

Astfel, cu privire la durata concediului de odihna pentru CIM cu timp partial (in cazul nostru pentru una ora pe zi/5 ore/saptamana) alin. (4) al art 145 din Codul muncii, republicat, potrivit caruia durata concediului anual de odihna pentru salariatii cu contract individual de munca (CIM) cu timp partial se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat, a fost abrogat prin OUG 65/2005. In temeiul acestui articol stabilirea concediului de odihna al unui salariat cu CIM partial se facea in functie de norma de munca.

In concluzie, intelegem ca dupa aprogarea acestui articol concediul de odihna al salariatilor cu CIM cu timp partial nu se mai calculeaza proportional cu timpul efectiv lucrat, adica in functie de norma de munca, salariatii avand dreptul, indiferent de norma de lucru, la un concediu de odihna anual, astfel cum a fost negociat si stabilit in contractul individual de munca. Potrivit art. 145 alin. (1) din Codul muncii, durata minima a concediului de odihna este de 20 de zile lucratoare.

Durata minima a concediului de odihna pentru un contract de munca cu timp partial de o ora pe zi, respective  5 ore pe saptamana este cea negociata de parti si inregistrata in contractul individual de munca si nu poate fi mai mica de 20 de zile lucratoare.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Cum să obții un echilibru între economisire și distracție

Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult