Ce aduce anul 2013 pentru bancile romanesti?
Data: 4 ianuarie 2013 Ora: 10:01Imaginea sumbra a sectorului bancar intern la final de 2012 exprima premise predominant nefavorabile, cel putin pentru primele luni din 2013, arata o analiza a SSIF Broker Cluj Napoca. Rata restantelor la credite va continua sa creasca, cel putin in primul trimestru, nefiind exclusa o stabilizare in urmatoarele trei luni.
“Dat fiind climatul dificil din economia reala la cumpana dintre ani, este putin probabil sa asistam la o accelerare a creditului neguvernamental (in termeni an/an) in debutul lui 2013 (cel mai probabil vom asista la un ritm mediu anual sub 5% cel putin in trimestrul I)”, precizeaza Andrei Radulescu, analist la SSIF Broker Cluj Napoca.
Potrivit analistului, dobanzile practicate de banci vor continua trendul descendent, mai ales in contextul eforturilor europene privind Uniunea Bancara, dar si prin prisma faptului ca nu este exclus sa se asiste in primul semestru al anului la reluarea procesului de normalizare a dobanzii de politica monetara. Nivelul redus al cererii de credite ar putea determina o competitie mai acerba intre banci, care se va finaliza cu diminuarea dobanzilor.
“Dupa parerea mea, am putea asista spre jumatatea anului la initierea unui proces de relansare graduala a activitatii din sectorul bancar (cu alte cuvinte, semnale de apropiere de final a procesului de ajustare). Un astfel de scenariu este dependent de evolutiile economico-financiare din Zona Euro, dar si de comportamentul politicilor macroeconomice pe plan intern. Incheierea unui nou acord cu FMI ar consolida un astfel de scenariu”, a precizat Andrei Radulescu.
Procesul de implementare a normelor Basel III in acest an ar putea determina o consolidare a activitatilor din sectorul bancar intern, care sa rezulte in entitati mai putine, dar mai puternice.
Ce a insemnat 2012 pentru sistemul bancar romanesc?
Sectorul bancar intern a continuat in 2012 procesul de ajustare, concretizat atat prin reducerea retelei teritoriale, cat si prin disponibilizari. Cererea reala de credite a fost influentata de factori precum persistenta blocajului economico-financiar si cvasistagnarea economiei sau deprecierea monedei nationale. Oferta de credite a resimtit atat politicile mai prudente de creditare, dar si deteriorarea rezultatelor financiare ale bancilor.
2012 a fost un an dificil pentru bancile din Romania, acestea fiind nevoite sa faca fata unor provocari precum deteriorarea potentialului economic si evolutiile pietei valutare, majorarea ratei creditelor restante si a ratei creditelor neperformante, implementarea unor masuri de prudentialitate, criza politica din vara trecuta, cu impact asupra climatului investitional, dar si la nivelul pietei valutare.
Rata restantelor la credite a continuat traseul ascendent din ultimii ani, evolutie determinata de persistenta blocajului economico-financiar, dar si de noul val de depreciere a monedei nationale. La finele lunii octombrie rata restantelor la credite depasea pragul de 12% (in crestere cu aproximativ 2,6% comparativ cu decembrie 2011). “Atrag atentia asupra faptului ca acest indicator a accelerat odata cu declansarea crizei politice din vara (crestere cu aproximativ 1%)”, a precizat analistul SSIF Broker Cluj Napoca.
Rata creditelor neperformante a atins un nou maxim istoric la finele lunii septembrie (17,34%) (in crestere cu 3% comparativ cu decembrie 2011.
Intr-un astfel de context, rezultatul agregat al sectorul bancar intern a reintrat in teritoriu negativ inca din trimestrul al doilea. Primele doua banci din sector, BCR si BRD, au consemnat pierderi pe parcursul ultimelor trimestre. Pe de alta parte, se remarca dinamica rezultatelor Bancii Transilvania, al treilea actor din peisajul bancar intern, evolutie care exprima capacitatea de ajustare mai rapida a companiilor cu o cota de piata mai redusa (cu un grad mai ridicat de sensibilitate la climatul macro-financiar).
Articole asemanatoare
-
Cum să obții un echilibru între economisire și distracție
Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre c...
-
Cum schimbă fintech-ul recrutarea în IT în sectorul financiar
Fintech-ul a revoluționat sectorul financiar, aducând soluții inovatoare precum plățile dig...
-
Anunt ziar autorizatie mediu
Este esențial ca aceste anunțuri să fie redactate cu atenție, având în vedere nu doar...
-
Închirierea automobilelor de epocă în cinematografie
În industria cinematografică, detaliile sunt esențiale pentru a recrea o epocă trecută sau ...
-
Importanta ferestrelor cu geamuri termopan
Inlocuirea ferestrelor vechi sau cumparare de ferestre pentru o locuinta noua, este o sarcina pe ...
Comentarii
Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!
Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult
-
Credite
Acces Rapid
Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima
Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult
Cum să obții un echilibru între economisire și distracție
Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult