Cat ii costa pe romani sa trimita bani din strainatate

Cat ii costa pe romani sa trimita bani din strainatate Data: 27 februarie 2013   Ora: 15:30

Romanii care lucreaza in strainatate pot opta pentru mai multe modalitati pentru a trimite bani in tara. Astfel, transferul poate fi realizat fie prin virament (situatie in care este necesar ca ambele persoane sa detina un cont curent), fie prin depunerea sumei de bani in cont (nu necesita deschiderea unui cont curent de catre deponent).

Totodata, acestia pot apela la serviciile specializate de transfer bani ale unor companii precum Western Union, Money Gram sau Smith&Smith.

Serviciul de transfer de bani este folosit, cel mai adesea, pentru a trimite sume relativ mici de bani – studiile noastre arata ca banii sunt folositi de catre majoritatea destinatarilor pentru a acoperi cheltuieli curente. Tot cu titlu de exemplu, suma medie per transfer efectuat prin Western Union la nivel global a fost anul trecut de 343 USD. Majoritatea transferurilor de bani catre Romania se situeaza la acelasi nivel”, a declarat pentru Efin.ro Gabriel Sorbo, Director Regional Western Union Italia, Romania, Bulgaria, Cipru, Grecia si Malta.

Suma medie transferata in 2011 prin serviciile Western Union a fost de 360 dolari.

In ceea ce priveste comisioanele de transfer, acestea variaza in functie de suma trimisa, tara de destinatie sau tipul de serviciu pentru care opteaza clientul. De exemplu, pentru a trimite 300 euro din Italia (Roma) in Romania prin Western Union, clientul poate opta intre serviciul de transfer prin care banii ajung la destinatie in cateva minute, caz in care va avea de platit un comision de 17 euro - sau poate opta pentru serviciul de transfer prin care banii ajung a doua zi, situatie in care va plati un comision de 15 euro. Cu acest ultim tip de serviciu, banii pot fi ridicati de destinatar dupa 12 ore. Comisionul se percepe doar la trimitere.

Transferul a 300 euro prin serviciul 10 minutes de la MoneyGram este comisionat cu 23 euro.

Din ce tari intra cei mai multi bani

Conform datelor Bancii Mondiale, in top raman, pe mai departe, tarile din Uniunea Europeana, cum ar fi: Spania, Italia, Germania, Franta sau Marea Britanie. Vorbim, in general, de economiile europene mari unde traiesc comunitati puternice ale diasporei romanesti. Criza economica a avut impact asupra consumatorilor peste tot in lume, inclusiv asupra migrantilor romani. Unii dintre acestia si-au pierdut locurile de munca, o mare parte din cheltuielile lor lunare au crescut. Toate acestea au pus presiune si pe sumele disponibile pentru a fi trimise acasa, prin urmare au inceput sa trimita sume mai mici, dar au continuat sa trimita bani, a precizat Gabriel Sorbo.

Conform datelor BM, transferurile de bani catre Romania au scazut constant in anii 2009, 2010 si 2011 cu 47%, 20%, respectiv 5%, ajungand la 3,75 de miliarde de dolari in 2011. Estimarile curente ale Bancii Mondiale (bazate pe datele disponibile referitoare la evolutia remiterilor pentru anul in curs) arata ca piata a continuat sa scada si in 2012, cu aproximativ 6%.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Cum să obții un echilibru între economisire și distracție

Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult