Achizitionarea masinii: leasing vs. cumparare

Achizitionarea masinii: leasing vs. cumparare Data: 4 septembrie 2017   Ora: 15:06

Alegerea dintre cumparare si leasing este deseori o situatie complicata. Pe de o parte, cumpararea presupune taxe lunare mai mari comparativ cu cele de leasing, dar la final automobilul este al tau. Pe de alta parte, leasing-ul are costuri mai mici, dar intri intr-un ciclu unde niciodata nu te vei opri din a plati pentru un vehicul. In ultimii ani oamenii au inceput sa prefere leasing-ul in locul cumpararii.

In continuarea acestui articol iti vom prezenta o comparatie intre cele doua optiuni, fiecare avand avantajele si dezavantajele sale.

Detinerea proprietatii asupra vehiculului

In cazul in care cumperi o masina, ai proprietate completa asupra acesteia si o poti utiliza pe o perioada nelimitata.

In cazul leasing-ului operational, nu detii vehiculul, ci doar il folosesti. La finalul perioadei contractuale trebuie sa il returnezi, doar daca nu te decizi sa il cumperi.

Costuri initiale

Cumpararea presupune sa achiti o suma de bani in momentul achizitionarii automobilului: taxele de inregistrare si alte costuri.

In cazul in care optezi pentru o masina in leasing, ti se poate impune plata primei rate lunare, o garantie, o taxa de achizitie ori niciun cost, depinde de firma de leasing la care apelezi.

Rate lunare

Ratele unui imprumut, in cazul cumpararii, sunt de obicei mai mari decat cele de leasing deoarece trebuie sa platesti intreaga valoare a vehiculului, plus alte taxe aditionale.

Ratele de leasing sunt mai mici comparativ cu cele de imprumut pentru ca prin acestea tu platesti doar deprecierea masinii pe durata contractului, plus taxele aditionale.

Returnarea vehiculului

Cumpararea si detinerea propriei masini iti permite sa o vinzi sau sa o inchiriezi in momentul in care iti doresti o alta. Dezavantajul este dat de faptul ca trebuie sa investesti in promovarea anuntului de vanzare, sa participi la targurile pentru masini second-hand si sa profiti la maxim de social media.

Daca detii o masina in leasing, la finalul perioadei contractuale trebuie doar sa returnezi automobilul, fara alte costuri.

Valoarea masinii pe viitor

Cand ai in proprietate un vehicul, te confrunti cu deprecierea acestuia, insa, daca il vinzi, suma de bani obtinuta este in totalitate a ta.

In cazul masinii luate in leasing, deprecierea ei pe viitor nu te afecteaza, dar nici nu vei putea obtine vreun castig financiar de pe urma acesteia.

Incheierea perioadei de plata

Dupa achitarea tuturor ratelor de imprumut nu mai exista alte plati pe care sa fii nevoit sa le faci si poti obtine o suma de bani pentru o noua masina in cazul in care o vinzi pe cea pe care o detii deja.

La finalul perioadei de leasing (maxim 5 ani), poti achizitiona o alta masina ca si pana acum, prin contract de leasing sau cumparare.

Personalizarea

In cazul in care ai o masina proprie, esti proprietarul acesteia, atunci ai libertatea de a o personaliza dupa cum doresti.

In cazul in care detii o masina luata in leasing, trebuie sa returnezi vehiculul la finalul perioadei contractuale fara modificari de design ori piese aditionale.

Urmeaza sa achizitionezi o masina si nu stii ce sa alegi? Tine cont de aspectele enumerate mai sus, avantajele si dezavantajele fiecarei variante in functie de acestea si ia decizia care ti se potriveste cel mai mult.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Cum să obții un echilibru între economisire și distracție

Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult