Dezvoltarea relațiilor economice dintre România și Ducatul de Luxemburg, discutată la Camera de Comerţ şi Industrie a României

Dezvoltarea relațiilor economice dintre România și Ducatul de Luxemburg, discutată la Camera de Comerţ şi Industrie a României Data: 14 aprilie 2016   Ora: 10:16

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), dl. Mihai Daraban, a primit astăzi, 13 aprilie 2016, la CCIR Business Center, vizita de lucru a ES Ambasadorul Marelui Ducat de Luxemburg în România, domnul Christian Biever, care a fost însoțit de consulul onorific al Marelui Ducat de Luxemburg la București, domnul Mihai Ferariu.

Discuţiile s-au axat pe modalitățile de dezvoltare a relațiilor economice și comerciale bilaterale, având în vedere că în prezent potențialul celor două țări este insuficient valorificat.

„Principalul obiectiv al mandatului meu în România este stimularea relațiilor între mediul economic din țările noastre prin facilitarea contactelor firmelor românești cu potențiali parteneri din Luxemburg”, a declarat ES Ambasadorul Christian Biever.

O bună oportunitate în acest sens o constituie vizita Președintelui Klaus Iohannis, programată în viitorul apropiat, care poate avea și o importantă componentă economică, prin organizarea unei delegații de afaceri, compusă din firme românești interesate să colaboreze cu firme luxemburgheze, cu mențiunea că domeniile comune pot fi dificil de identificat.

Investiţiile luxemburgheze în România sunt realizate cu precădere de fondurile de investiții și mai puțin de către firme, având în vedere natura economiei din Luxemburg, concentrată în special pe servicii financiar – bancare.

Președintele CCIR, dl. Mihai Daraban, a menționat că posibilele domenii în care se poate colabora sunt: tehnologia informațiilor și comunicațiilor, energia solară, parcurile eoliene, industria auto, dar și sectorul fluvial.

“Dacă cele 7 state riverane Dunării, membre UE, ar avea o strategie comună pe care să o prezinte Comisiei Europene, Dunărea ar deveni canal navigabil 365 de zile pe an, ceea ce ar adăuga o valoare extraordinară potențialului economic al Uniunii Europene. Din motive arbitrare, europenii irosesc cea mai sigură, ieftină și ecologică modalitate de transport de mărfuri de mare tonaj. Prin Planul Junker, marea strategie de redresare economică a Uniunii Europene, acest deziderat poate fi însă realizat”, a punctat dl. Daraban.

Informaţii de background

În România erau înscrise la 29 februarie a.c., 852 de companii cu capital luxemburghez în România, cu un capital social subscris de 1,385 miliarde Euro, Marele Ducat ocupând astfel locul 9 în ierarhia investitorilor străini în România, conform ONRC. Numai 363 din companiile cu acţionariat majoritar luxemburghez sunt însă active, conform SNIA.

Volumul total al comerțului bilateral a fost, în anul 2015, de 88,16 milioane euro, în declin față de anul anterior, exporturile românești ajungând la 19,60 milioane euro.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Cum să obții un echilibru între economisire și distracție

Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult