Expertiză MLPAT și Memoriul Tehnic de Arhitectură - indispensabile pentru intrarea în legalitate a proprietăților românilor

Expertiză MLPAT și Memoriul Tehnic de Arhitectură - indispensabile pentru intrarea în legalitate a proprietăților românilor Data: 15 august 2022   Ora: 09:00 Ultimii doi ani au fost marcați de multă agitație în lumea proprietarilor români de imobile, care fie au construit, fie au făcut modificări și extinderi fără autorizație.

Ultimii doi ani au fost marcați de multă agitație în lumea proprietarilor români de imobile, care fie au construit, fie au făcut modificări și extinderi fără autorizație. Anul 2020 a venit și cu noi reglementări legislative care vizează acordarea de contravenții în cadrul nerespectării normelor privind autorizațiile de construire, fapt ce a creat și mai multă vâlvă în rândul proprietarilor.

Dacă până acum vecinii erau principalul inconvenient în calea proiectelor personale de construcție și renovare, astăzi românii riscă contravenții usturătoare. În acest context, fuga pentru intrarea în legalitate cu clădirile a devenit din ce în ce mai alertă.

În ce constă intrarea în legalitate a clădirilor neconforme?

Este nevoie de intrare în legalitate în cazul în care, fie au fost ridicate clădiri fără autorizație de construire, fie au fost realizate procese de renovare, modificare și extindere a construcțiilor existente, de asemenea, fără autorizație.

În cazul în care Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) a constatat realizarea unei contravenții (cum ar fi construcția fără autorizație), proprietarul va primi un termen de obținere a unei autorizații de intrare în legalitate, fiind obligat să depună documentația aferentă.

Pentru a se realiza această intrare în legalitate, proprietarul român are nevoie de documentație specifică, în funcție de tipul imobilului și de proiectul de construcție derulat. În toate situațiile, raportul tehnic MLPAT este obligatoriu. De asemenea, în majoritatea cazurilor va fi necesară realizarea Memoriului Tehnic de Arhitectură.

După analiza documentației depuse, autoritatea administrației publice locale competente poate emite o autorizație de construire în vederea intrării în legalitate, doar în baza raportului de expertiză tehnică, acesta analizând rezistența mecanică și stabilitatea construcției în vederea stabilirii stării structurii de rezistență în stadiu fizic actual în care se află construcția.

Ce este memoriul tehnic de arhitectură și cum te ajută să intri în legalitate?

Memoriul tehnic de arhitectură este întocmit de un arhitect sau un urbanist și oferă informații reale referitoare la caracteristicile construcției, fiind solicitat în special pentru proiectele de intrare în legalitate, în cazul construcțiilor care au fost realizate fără autorizație de construire. Acesta conține concluzii privind încadrarea lucrărilor în reglementările documentațiilor de urbanism aprobate.

În funcție de caz, un memoriu tehnic de arhitectură poate cuprinde: informații generale despre construcția existentă și/sau construcția propusă, descrierea lucrărilor propuse, caracteristici ale amplasamentului și condițiile de amplasare, îndeplinirea cerințelor de calitate în construcții, stabilite de legislația în vigoare, măsuri de protecție civilă.

În cazul unui apartament, memoriul tehnic de arhitectură va cuprinde relevee interioare cu situația inițială, înainte de modificări și cu situația rezultată în urma aplicării modificărilor, alături de detalierea modificărilor realizate și încadrarea lor în reglementările urbanistice.

În cazul unei locuințe (case), memoriul arhitectural necesar pentru intrarea în legalitate, atunci când s-a construit fără autorizație sau nu a fost respectată aceasta, se va întocmi pe baza măsurătorilor cadastrale, realizate de un expert autorizat în cadastru și intabulare. Acesta va analiza amplasamentul casei pe teren și va verifica respectarea planului de situație și a expertizei tehnice realizate de un inginer autorizat MLPAT. Atunci când au fost realizate și modificări ale fațadei, este necesară întocmirea planșelor tehnice cu fațada, lateralele și secțiunea transversală.

Intrarea în legalitate a construcțiilor ridicate după anul 2001, cărora le lipsește procesul verbal de recepția a lucrărilor de construcție, atrage după sine un proces mai complex. În acest caz, este nevoia atât de expertiză tehnică, cât și de măsurători cadastrale și memoriu tehnic de arhitectură.

De ce se ajunge la birocrație și procese complicate pentru intrarea în legalitate?

Neglijența sau lipsa de informație cu privire la procesul necesar pentru intrarea în legalitate cu clădirile pune mulți proprietari cinstiți în situații contravenționale nedorite:

Problema majoră a celor care construiesc nu ține doar de lipsa autorizației de construire. Chiar și după ce au obținut autorizația și au ridicat propriu-zis clădirea sau au realizat modificările și extinderile dorite, mulți proprietari nu merg mai departe cu procesul de intrare în legalitate. Întocmirea procesului verbal de recepție, realizarea măsurătorilor cadastrale, obținerea certificatului de edificare și intabularea construcției în Cartea Funciară sunt pași esențiali, care ar scuti o mulțime de români de stres, birocrație și timp pierdut”, spun reprezentanții platformei Cadastru24.ro.

Cadastru24.ro – rețeaua națională de ingineri și experți în intrarea în legalitate

Cadastru24.ro este o rețea națională de experți autorizați în cadastru, intabulare, expertize tehnice, memorii tehnice de arhitectură, topografie și auditare energetică, care își propune să revoluționeze modul în care românii interacționează cu specialiștii necesari pentru proiectele lor, digitalizând întregul proces.

Pe platforma online Cadastru24.ro sunt prezenți peste 700 de specialiști distribuiți în toate colțurile țării, care au finalizat până acum mai mult de 5000 de lucrări. Platforma le oferă posibilitatea clienților să primească mai multe oferte de preț pentru lucrarea lor, de la mai mulți experți în cadastru și intabulare. Astfel, clientul poate să aleagă expertul (în funcție de recenziile pe care le-au dat alți colaboratori) și să aleagă prețul care se potrivește bugetului său, prețul corect pentru el.

Cu o experiență pe piață de mai bine de 15 ani, Cadastru24.ro oferă toate serviciile necesare pentru intrarea în legalitate cu proprietățile imobiliare. Printre acestea se numără: consultanță gratuită, expertiza MLPAT, memoriu tehnic de arhitectură, servicii topografice, studiu geotehnic, auditare și certificare energetică, eliberare extras de carte funciară, eliberare extras de plan cadastral, releveu și multe alte documentații necesare eliberării autorizației de construire. Cererile de oferte pentru oricare dintre aceste servicii pot fi făcute online, în doar câteva minute, aici.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Cum să obții un echilibru între economisire și distracție

Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult