13 idei pentru 2013
Data: 28 decembrie 2012 Ora: 09:10Dupa cinci ani de criza, definiti de inasprirea conditiilor de creditare, inrautatirea situatiei economice, deprecierea monedei nationale, disponibilizari, inghetari de salarii, se pare ca nici 2013 nu vine cu vesti din cele mai imbucuratoare. eFin.ro prezinta cele mai importante treisprezece aspecte care vor caracteriza anul viitor economia romaneasca si sectorul financiar.
1. Creditarea va ramane restrictiva
2013 nu va aduce cu sine imbunatatiri spectaculoase in ceea ce priveste creditarea. Dimpotriva, un sondaj recent realizat de Banca Nationala a Romaniei releva faptul ca majoritatea bancilor din sistem se asteapta la o inasprire a conditiilor de creditare in ceea ce priveste creditele ipotecare, in timp ce standarele de creditare in cazul creditelor de consum vor fi mentinute la nivelul din acest an. In plus, creditarea se va deplasa tot mai mult catre moneda nationala in defavoarea euro, dar fara o scadere importanta a dobanzilor la creditele acordate in lei. Acest comportament al bancilor comerciale ne conduce la urmatorul punct:
2. Nivel redus pentru profitabilitatea sectorului bancar romanesc
Profitabilitatea la nivelul sistemului bancar romanesc va ramane la un nivel redus in urmatorul an, ca urmare a impactului provizioanelor pentru creditele neperformante si a stagnarii creditarii. Bancile si-au epuizat aproape toate posibilitatile de diminuare a costurilor prin reducerea personalului; totusi, informatizarea activitatii ofera unele solutii de eficientizare in continuare. Pe de alta parte, profiturile bancare sunt legate direct de volumele de credite acordate, ori aici bancile comerciale sufera: oferta de credite este scumpa, abordarea de risc lipsita de flexibilitate si in aceste conditii, cererea eligibila de credite pare redusa.
Este de asteptat ca nivelul creditelor neperformante sa ramana la acelasi nivel sau sa creasca in Romania pe termen scurt. IMM reprezinta cel mai vulnerabil segment in acest sens, din cauza puterii mai slabe de negociere cu partenerii de afaceri si cu finantatorii, dar nu in ultimul rand din cauza accesului dificil si scump la credite bancare.
3. Cresterea gradului de utilizare a cardurilor
Anul 2013 va marca o continuare a dezvoltarii pietei de carduri bancare in Romania. Potentialul pietei este inca important, datorita gradului redus de utilizare a cardurilor in tara noastra. Vorbim de ani buni despre acest ‘potential’, ceea ce inseamna ca dezvoltarea pietei este mult prea lenta, indiferent de valorile cu 2 sau chiar 3 cifre de crestere pe care le raporteaza principalii emitenti de carduri. In realitate, avem carduri multe emise, dar masa consumatorilor inca scoate salariul de la ATM in ziua de salariu si apoi face platile in numerar… Fara o educatie economica reala si profesionist facuta, aceasta situatie nu se va schimba prea curand.
4. Sectorul de mobile banking, in continua expansiune
Tot mai multe banci au realizat pe parcursul lui 2012 ca trebuie sa vina in ajutorul clientilor cu aplicatii si produse care sa se adapteze ritmului alert in care acestia traiesc. Astfel, au dezvoltat sectiunea de mobile banking, ce ofera clientilor acces la informatii despre conturile lor, permitandu-le sa desfasoare diverse operatiuni, inclusiv transferul de bani, fara a fi necesara deplasarea la banca.
Desi un business de nisa in Romania, potentialul de dezvoltare al acestuia este unul considerabil in conditiile in care beneficiile sunt multiple: este rapid, sigur si disponibil oricand. Cresterea poate veni insa numai de la segmentul de persoane tinere, cu venituri medii sau peste medie, dar in conditiile economice din 2013 nu poate fi una spectaculoasa…
5. Tendinta de depreciere a leului fata de euro
Leul se va deprecia fata de moneda unica, catre un curs de 4,8 lei in primele doua luni din anul 2013, in functie de amplitudinea si determinarea interventiilor BNR. Pe parcursul anului 2013, leul va ajunge catre un curs de schimb de 5 unitati pentru un euro; daca performanta economica a Romaniei va fi una pozitiva, iar tensiunile politice vor scadea, este posibil ca incepand cu a doua jumatate a anului si in cursul anului 2014 leul sa castige teren in fata monedei unice si sa se aprecieze catre 4,6 unitati.
6. Economia romaneasca, in usoara crestere in 2013
Economia romaneasca va inregistra o crestere de 2% in 2013, pana la 648,7 miliarde lei, potrivit estimarilor Comisiei Nationale de Prognoza, intrucat contextul economic pare a fi unul favorabil si se observa o reintoarcere a investitorilor pe pietele emergente.
Din prognoza Comisiei reiese ca industria va creste cu 1,6% in 2013, fata de acest an, agricultura cu 4,4%, constructiile cu 5,1%, iar serviciile cu 1,4%. In ceea ce priveste consumul, acesta va inregistra un avans de 1,9% anul viitor. Analistii Efin.ro sunt insa mai precauti in aprecieri si estimeaza o crestere economica de maxim 1,5%, in conditiile in care accesarea fondurilor europene si investitiile straine private raman principalele puncte cheie care sa asigure cresterea economica.
7.Oportunitati de angajare
In pofida crizei economice din Europa, aproximativ o cincime din angajatorii romani anticipeaza in continuare oportunitati de angajare pentru cei aflati in cautarea unui loc de munca, in primele trei luni ale anului 2013. Cele mai optimiste planuri de angajare vin din randul companiilor care activeaza in comertul cu ridicata si cu amanuntul (36%) si in industria prelucratoare (21%). Totusi, o crestere economica modesta venita dupa o perioada de scadere economica, nu poate fi insotita de o expansiune solida a angajarilor; analistii Efin.ro considera ca angajatorii au fost mai optimisti in declaratii decat vor fi in fapte in anul urmator.
8. Piata auto va resimti efectele crizei si in 2013
Efectele crizei economice au resimtite din plin de piata auto din Romania. Dupa o scadere de 77% in 2012, potrivit datelor APIA, este de asteptat ca nici anul 2013 sa nu fie unul al redresarii acestui sector. Sunt absolut necesare masuri care sa stimuleze in mod eficient achizitia si detinerea de autovehicule noi cu tehnologie performanta si care corespund cerintelor de mediu (emisii poluante si de dioxid de carbon cat mai reduse) si de siguranta in trafic ale UE, dar si retragerea din parc a celor poluante si nesigure in trafic.
9. Revenirea investitorilor in Romania
Data fiind situatia actuala a economiei, investitorii au devenit mai prudenti si mai selectivi cu privire la achizitii, fuziuni etc. Se preconizeaza o evolutie favorabila pentru investitii in domeniul industrial, medical, sectorul alimentar, dar totul depinde de refacerea imaginii externe a Romaniei, care a avut mult de suferit pe parcursul anului 2012.
10. Accesarea fondurilor europene
In 2013 Romania ar trebui sa acceseze 90% din totalul fondurilor europene, de circa 20 miliarde euro, alocate prin cele sapte programe sectoriale pentru perioada 2007-2013. Aceste planuri par absolut utopice, cat timp in 2012 Romania nu a putut atrage nici macar 10% din fondurile alocate. Daca pe procentul de 90% se bazeaza cresterea economica prognozata pentru 2013, cu siguranta cifrele privind cresterea economica trebuie date in jos.
11. 2013, un an al economisirii
In mod cert, anul 2013 va fi un an al reducerii costurilor in sistemul bancar, caracterizat de politici de creditare tot mai restrictive si reduceri de locuri de munca. Intr-un astfel de context, atentia bancilor se va indrepta catre produsele de economisire, acestea continuand sa incerce sa atraga depozite de la clienti. Cum finantarea de la bancile mama s-a redus daca nu chiar a inghetat, singura sursa de fonduri importanta raman clientii persoane fizice ai bancilor comerciale. Totusi, pentru moment dobanzile la depozite nu sunt la niveluri care sa poata determina o crestere importanta a volumului depozitelor.
12. Rata somajului
In mod normal, daca economia Romaniei va creste in anul 2013, ar trebui ca si rata somajului sa scada usor, sau macar sa ramana constanta. Aceasta cu atat mai mult cu cat actuala putere nu pare decisa sa mai ajusteze numarul salariatilor bugetari, iar in sectorul privat majoritatea ajustarilor privind angajarile au fost facute in anii 2009-2011. Trebuie totusi sa nu uitam ca Romania are una dintre cele mai mici rate ale somajului la nivelul UE, deci cel mai probabil rata somajului va ramane relativ constanta.
13. Piata asigurarilor
Piata asigurarilor are nevoie in mod acut de restructurare. Piata a fost prinsa pe picior gresit de criza economica, deoarece multe dintre firmele importante erau in expansiune la inceputul crizei si nu au reusit sa isi ajusteze operatiunile in perioada 2009 – 2012. Acum, urmare si a implementarii noilor cerinte de capital in domeniul asigurarilor, majoritatea firmelor importante trebuie sa aduca bani de la firmele-mama ca aport la capital. Profitabilitatea va scadea in consecinta in anul urmator, iar analistii Efin.ro asteapta si scaderea numarului de angajati in acest sector. De asemenea, este posibil ca unele dintre societatile de asigurari sa aiba probleme financiare importante in 2013.
Articole asemanatoare
-
Cum să obții un echilibru între economisire și distracție
Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre c...
-
Cum schimbă fintech-ul recrutarea în IT în sectorul financiar
Fintech-ul a revoluționat sectorul financiar, aducând soluții inovatoare precum plățile dig...
-
Anunt ziar autorizatie mediu
Este esențial ca aceste anunțuri să fie redactate cu atenție, având în vedere nu doar...
-
Închirierea automobilelor de epocă în cinematografie
În industria cinematografică, detaliile sunt esențiale pentru a recrea o epocă trecută sau ...
-
Importanta ferestrelor cu geamuri termopan
Inlocuirea ferestrelor vechi sau cumparare de ferestre pentru o locuinta noua, este o sarcina pe ...
Comentarii
Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!
Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult
-
Credite
Acces Rapid
Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima
Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult
Cum să obții un echilibru între economisire și distracție
Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult