Cum isi gestioneaza romanii datoriile

Cum isi gestioneaza romanii datoriile Data: 16 mai 2013   Ora: 09:50

Aproape doua treimi dintre romani considera ca este bine "sa nu te intinzi mai mult decat ti-e plapuma", in timp ce doar 36% sunt de parere ca "cine nu risca, nu castiga", arata rezultatele unui studiu recent desfasurat la comanda KRUK Romania.

“La nivel declarativ, romanii au un apetit redus pentru risc si acest lucru este confirmat si de faptul ca aproape 80% dintre cei chestionati ar prefera ‚o prajitura azi, decat doua maine’. De asemenea, aproape doua treimi dintre ei declara ca ‚nu e bine ca Anul Nou sa te prinda cu datorii, pentru ca iti merge prost tot restul anului’, demonstrand astfel ca societatea romaneasca a pastrat si in istoria recenta o pronuntata cultura a rusinii. Cu toate acestea, rezultatele cercetarii calitative, realizate prin metoda Focus Grup in paralel cu sondajul online, arata ca, in ultimii ani, romanii – mai ales cei tineri - si-au schimbat radical perspectiva. Unul dintre cei intervievati (in varsta de 29 de ani) spune clar ca ‚in societatea moderna, plina de evenimente neprevazute, sa ai datorii reprezinta un fapt banal, la ordinea zilei’”, arata antropologul Vintila Mihailescu.

Cei mai multi respondenti - 32.78% - prefera sa nu faca niciun fel de imprumut atunci cand au nevoie. Daca nevoia este stringenta atunci cei mai multi respondenti apeleaza la un imprumut de la rude - 25.97% sau prieteni apropiati - 24.32%. Un procent mic - 14.88% ar apela in acest caz la un imprumut bancar, in timp ce doar 2.04% dintre respondenti ar apela la un amanet sau camatar.

Primirea unei somatii de plata a starnit in majoritatea persoanelor cu datorii sentimente de jena si rusine (57%), in timp ce 27% dintre acestea s-au declarat enervate de astfel de notificari, iar 12% au ramas indiferente intr-o asemenea situatie, mai arata studiul comandat de KRUK Romania.

Aproape jumatate dintre respondenti (45%) sustin ca au ajuns sa fie somati sa achite datorii importante “din motive independente”: au ramas fara slujba, au avut un incident in familie etc. Aceasta tendinta de “externalizare a vinei” este mai mica la persoanele cu datorii, fata de cele care nu au datorii.

In acelasi timp, 15% din cei cu datorii considera ca si-au facut gresit socoteli la inceput si si-au spus “vom vedea”, in vreme ce peste 30% dintre romanii fara datorii cred ca una dintre principalele cauze pentru care ceilalti au acumulat debite restante este un calcul gresit facut atunci cand au apelat la un imprumut.

Pusi in situatia concreta de “datornici”, majoritatea celor intervievati se conformeaza si platesc cat pot de repede – peste 53%. De asemenea, aproape 57% dintre respondenti considera ca o firma de colectare a creantelor este, in primul rand, indreptatita sa negocieze cu persoana cu datorii o esalonare a platilor in rate. Cei mai multi – peste trei sferturi dintre cei intervievati – si-ar dori sa plateasca in rate, in cazul in care ar avea datorii.

Sondajul “Cum iti gestionezi datoriile” s-a derulat online, in perioada 29 aprilie – 7 mai 2013, pe un esantion de 7.106 respondenti cu varsta de peste 18 ani. Esantionul reproduce, din punctul de vedere al principalelor caracteristici, structura socio-demografica a populatiei utilizatorilor de internet din Romania.

In aceeasi perioada, cercetarea calitativa a fost realizata in Bucuresti, pe un numar de 20 de persoane, cu varste intre 20 si 50 de ani, prin metoda Focus Grup.

 
 
 
 
 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


Stiri Social


Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult





Articolul Saptamanii

Cum schimbă fintech-ul recrutarea în IT în sectorul financiar

Fintech-ul a revoluționat sectorul financiar, aducând soluții inovatoare precum plățile digitale, blockchain și AI. Aceste tehnologii au ... citeste mai mult