Dragos Cabat: Pretul carburantilor va creste in continuare
Pentru a vedea videourile trebuie sa instalezi pluginul Flash

Dragos Cabat: Pretul carburantilor va creste in continuare

14 ianuarie 2011

Dolarul s-ar putea aprecia cu 1,2 fata de euro, pretul carburantilor va creste in continuare, iar euro ar putea chiar sa dispara pana in 2013. Sunt cateva din previziunile analistului economic, Dragos Cabat, pentru urmatorii ani.

Analistii financiari spun ca 2011 va fi anul dolarului, ca acesta se va aprecia si ca va deveni cea mai importanta moneda. Cum comentati?

In mod normal, dolarul nu ar trebui sa se aprecieze, ar trebui sa se deprecieze in 2011 in conditiile in care Federal Reserve a extins politica sa monetara de a da lichiditate multa pe piata si in acest sens

Este adevarat ca si BCE, pentru a sustine statele in nevoie va injecta si ea lichiditati, iar de aici va rezulta ca atat dolarul cat si euro ar trebui sa se deprecieze fata de celelalte valute importante.

Ar trebui sa consideram yuanul, moneda Chinei, o valuta tot mai importanta, de asemenea moneda Indiei si a altor tari emergente. Pana acum aveam tendinta sa comparam dolarul numai cu euro. De acum se pare ca acest cos al valutelor importante este din ce in ce mai larg.

Ce efecte ar avea asupra Romaniei un dolar apreciat fata de euro?

Pentru Romania, impactul nu este major. 70% din importurile si exporturile Romaniei sunt cu UE si se fac in euro, dar pretul petrolului si al derivatelor se calculeaza in dolari si o apreciere a dolarului fata de leu ar insemna scumpirea produselor petroliere.

Cu cat credeti ca se vor mai scumpi carburantii?

Daca dolarul s-ar aprecia cu 10% fata de leu, probabil ca si produsele petroliere s-ar scumpi cu 10%.

Pentru pretul petrolului cea mai importanta implicatie o are acciza si nu variata pretului produselor petroliere pe piete internationale.
Pretul alimentelor nu ar trebui sa fie semnificativ influentat de aprecierea dolarului. Majoritatea alimentelor importate de Romania sunt cotate in euro.

Cum poate o economie cu datorii de 15 mii de miliarde de dolari sa ramana prima economie mondiala si sa aiba cea mai importanta moneda?

Exista o corelatie directa: cu cat cifra de afaceri e mai mare - in cazul nostru PIB-ul - cu atat si datoriile pe care le are aceasta companie/economie sunt mai mari si e normal ca tara cu cele mai mari datorii sa aiba si PIB-ul cel mai mare. Anomalii se inregistreaza in cazul Chinei, dar acolo anomalia este datorata faptului ca in China nu vorbim de mecanisme de piata si in al doilea rand, China are probleme sociale extreme. 70-80% dintre chinezi traiesc cu mai putin de un dolar pe zi, spre deosebire de americani.

Economiile care isi depreciaza moneda mizeaza pe cresterea exporturilor. Dar ce risca aceste economii?

Moneda depreciata inseamna un standard de viata mai scazut pentru cetatenii ei. Tara devine mai competitiva la nivel global, dar cetatenii traiesc mai prost, este exact cazul Chinei. Pe masura ce vor avea o clasa mijlocie tot mai numeroasa, care nu va mai accepta sa traiasca cu bani putini, yuanul se va aprecia si costul de productie va creste odata cu salariile, cu inflatia, fenomene pe care noi le-am vazut in Romania.

Cum va iesi euro din aceasta criza a datoriilor de stat si din concurenta cu yuanul?

Sa speram ca euro va iesi viu desi exista multe sanse sa nu mai existe in orizontul a 2-3 ani. Daca va continua aceasta criza a datoriilor pentru inca 1-3 ani, nemtii s-ar putea sa abandoneze lupta si sa lase euro sa moara. Este un proces complicat, cum este in momentul acesta si pastrarea euro de altfel.

Dolarul ar trebui sa se aprecieze si inca puternic fata de euro in perioada urmatoare. Se poate aprecia pana la un nivel de pana la 1,2 fata de euro.

Ce valuta va domina in urmatorii 10 ani?

Dolarul va ramane o valuta importanta. Nu stiu euro, daca va trece de urmatorii 3 ani, s-ar putea sa isi recapete pozitia de valuta majora la nivel global. Eu nu am o asa mare incredere in tarile emergente si atunci nu as da mare credit valutelor Chinei, Braziliei, Indiei si Rusiei, deoarece intrevad grave probleme sociale in fiecare din aceste tari.

S-ar putea sa apara o moneda regionala importanta a tarilor arabe exportatoare de petrol. Daca ar ajunge la o moneda comuna, ar fi o lovitura pentru dolar, dar aici e vorba foarte mult de implicatii si conotatii politice. Nu cred ca SUA va lasa procesul de unificare a tarilor sa aiba loc.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


CATEGORII VIDEO

  • Salariile nu se vor majora in 2012

    Salariile nu se vor majora in 2012

    1:21
  • Romania va avea nevoie de FMI in 2012

    Romania va avea nevoie de FMI in 2012

    0:32
  • Ne vom plimba pe mare. Ce ne pregateste Mazare

    Ne vom plimba pe mare. Ce ne pregates [...]

    2:06
  • Din 2012, sanatatea nu mai este gratuita

    Din 2012, sanatatea nu mai este gratu [...]

    2:07
  • Buget ambitios in 2012

    Buget ambitios in 2012

    1:26
  • Coface: 1,5% in 2011 si 2% in 2012

    Coface: 1,5% in 2011 si 2% in 2012

    1:38
  • Cabat: BNR nu va lasa leul sa se duca catre 4,4%

    Cabat: BNR nu va lasa leul sa se duca [...]

    2:33
  • Impozit pentru curatenie

    Impozit pentru curatenie

    0:41
  • Perspectivele de crestere economica scad

    Perspectivele de crestere economica s [...]

    1:42
  • Inflatia, revizuita in scadere

    Inflatia, revizuita in scadere

    1:32
  • Prognoza 2011: 2% crestere economica

    Prognoza 2011: 2% crestere economica

    2:17
  • Investitiile, prioritare in 2012

    Investitiile, prioritare in 2012

    1:16

Comentarii


0