Cine este Hosni Mubarak, presedintele hulit de egipteni
31 ianuarie 2011Sursa: CNN.com
Drumul lui Hosni Mubarak spre putere a inceput in 1979, cand predecesorul sau a luat o decizie care ii va aduce moartea. Pe 26 martie, Anwar El-Sadat incheia un tratat de pace cu Israelul, la Casa Alba.
Gestul i-a infuriat foarte tare pe extremisti, care au considerat ca El-Sadat tradeaza interesele tarilor arabe. In urma evenimentului, multe din aceste tari au rupt legatura cu Egiptul.
Doi ani mai tarziu, pe 6 actombrie 1981, presedintele Anwar El-Sadat a fost ucis de musulmanii extremisti, iar Hosni Mubarak, care era vicepresedinte pe atunci, a fost ranit.
Cu toate acestea, Mubarak s-a insanatosit destul de repede astfel incat, pe 15 octombrie 1981 a fost ales presedinte al Egiptului.
In cei 30 de ani de putere, Hosni Mubarak a fost tinta a 6 tentative de asasinat, potrivit BBC.
Printre realizarile sale se numara reconcilierea cu tarile arabe, in conditiile in care a ramas si un aliat constant al vestului. A sustinut vanatoarea membrilor retelei Al-Qaida si s-a implicat alaturi de SUA in conflictul dintre Palestina si Israel.
Dupa caderea regimului lui Saddam Husein din Irak, Egiptul a fost nevoit sa accepte anumite reforme economice si mai multe drepturi, precum libertatea de expresie si dreptul presei de a critica puterea.
Cu toate acestea, atitudinea lui Mubarak referitoare la democtratizarea Egiptului a fost intotdeauna sceptica.
Ceea ce ii nemultumeste cel mai mult pe egipteni, este coruptia care a crescut ingrijorator in timpul administratiei lui Mubarak. Condamnarea membrilor opozitiei la multi ani de inchisoare fara niciun proces, angajarile pe criterii politice sau puterea sporita a politiei care poate face arestari dupa bunul plac, sunt lucruri obisnuite in Egipt.
Dupa 30 de ani de putere absoluta in Egipt, abia in urma protestelor care au inceput saptamana trecuta, Hosni Mubarak a numit un vicepresedinte.
CATEGORII VIDEO
-
Uraganul Sandy provoaca dezastru in S [...]
2:13 -
Amenda de 150 mil euro pentru o banca [...]
1:39 -
Baconschi, in presa internationala
1:53 -
Tensiuni religioase in Egipt
1:36 -
Bancile austriece nu vor mai credita [...]
2:01 -
In Japonia s-a produs un cutremur put [...]
1:50 -
Neincredere in capacitatea zonei euro [...]
1:58 -
Misiune internationala pentru debloca [...]
1:15 -
De ce euroobligatiunile nu sunt o opt [...]
2 -
Italia cere BCE stabilizarea tarilor [...]
1:39 -
Tragedia din 11/09, la muzeu
1:15 -
Ungurii achita creditele in valuta la [...]
2:35