Ce se va intampla cu cotatiile actiunilor la Fondul Proprietatea
Pentru a vedea videourile trebuie sa instalezi pluginul Flash

Ce se va intampla cu cotatiile actiunilor la Fondul Proprietatea

24 ianuarie 2011

Dragos Cabat: Daca vom avea o cerere importanta din partea fondurilor de investitii straine si locale si din partea fondurilor de pensii, e posibil ca actiunile fondului sa nu scada brutal in urmatoarele zile/luni.

Recalcularea pensiilor militare

Sistemul de calculare a pensiilor ar trebui sa fie unul unitar pentru toti romanii. Daca se doreste ca anumiti oameni cu munci speciale, fie in conditii grele, fie in pozitie strategice pentru economia sau siguranta Romaniei, acest lucru trebuie reflectat in salariul pe care il au persoanele respective de-alungul vietii. Pensiile vor fi intotdeuna legate de nivelul salarial si de salariul mediu pe economie.

Conform pilonului I, pensiile trebuie sa reflecte contributia pe care au avut-o acei salariati de-alungul vietii. Pensia unui militar de azi e platita din salariile cetatenilor care muncesc azi si platesc contributii. Mi se pare injust ca unii sa primeasca mult mai multi bani decat altii.

Ar trebui sa existe un fond special al militarilor, realizat din contributiile platite de acestia de-a lungul timpului pentru ca pensionarii militari sa fie separati de civili. Astfel, ei si-ar putea calcula coeficientul de aplicare a pensiei ca procent din salariu in orice mod ar dori.

Contestarea in justitie a unor acte pe care le emite guvernul si parlamentul mi se pare o cale deosebit de periculoasa, aceasta distruge regulile intr-un stat de drept. Daca nimeni nu mai stie cine poate reglementa vom ajunge la anarhie.

Tranzactionarea Fondului Proprietatea la BVB

Fondul Proprietatea va avea o dimensiune deosebit de mare, un numar ridicat de actionari, este cea mai importanta actiune listata la BVB, va intra cu siguranta in indicii Bursei si ii va influenta in mod semnificativ. In plus, ea pune Romania pe harta investitorilor straini.

Este hazardat sa spunem acum ce se va intampla cu cotatiile in prima luna sau in primul an de la tranzactionare.

Sunt doua forte opuse catre vor inflenta tranzactionarea.

In primul rand este vorba despre numarul mare de actiuni detinute de micii actionari, acei fosti proprietari care in loc sa primeasca bunurile in natura pe care le-au detinut, li s-au oferit actiuni la FP. O buna parte din acesti actionari sunt saraci si batrani, au asteptat multi ani si s-au judecat cu statul. Acum isi doresc sa le vanda intr-o piata organizata si vor pune accent pe vanzarea care va determina scaderea pretului.

Pe de alta parte, este presiunea managerului de fond care va invcerca sa mentina pretul, de a arata ca actinile au o valoare care sa fie reflectata printr-un pret crescator sau o apropiere de valoarea activului net contabil.

Daca vom avea o cerere importanta din partea fondurilor de investitii straine si din partea fondurilor de pensii, e posibil ca actiunile fondului sa nu scada brutal in urmatoarele zile/luni.

Pontul valutar

Evenimentul cel mai important este semnarea tot mai probabila a unui nou imprumut cu FMI, ceea ce inseamna existenta acelei plase de siguranta pentru Romania. In plus, vocea FMI, a investitorilor straini si a organismelor internationale spun ca Romania a iesit din recesiune si va inregistra crestere economica. Toate acestea ar trebui sa conduca spre aprecierea leului.

Cu toate acestea, desi a intrat o noua transa din banii de la FMI si de la UE, cursul, in loc sa se aprecieze, a avut o evolutie nehotarata. Desi banii de la FMI conslideaza rezerva BNR, acesti bani nu au fost suficienti pentru aprecierea leului Probabil asa se va intampla si in perioada urmatoare si cuvantul cel mai important in evolutia cursului il are inca BNR.

BNR va incerca sa deplaseze banda cursului intre 4,2- 4,25 lei/euro in a doua parte a anului sau chiar 4,1-4,2 lei/euro, daca nu se vor mai intampla lucruri spectaculoase in UE. In oricare din tarile UE, cu exceptia Germaniei si Frantei, poate aparea o surpriza neplacuta care sa aiba impact asupra monedei unice dar si a cursului leu/euro.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


CATEGORII VIDEO

  • Leul a incheiat bine saptamana: 4,33lei/euro

    Leul a incheiat bine saptamana: 4,33l [...]

    0:08
  • Euro a atins maximul ultimelor 11 luni

    Euro a atins maximul ultimelor 11 lun [...]

    0:11
  • Scaderea cotei unice de impozitare la 10% ar genera pe termen mediu si lung multe beneficii

    Scaderea cotei unice de impozitare la [...]

    19:52
  • Este normal ca statul sa-si reduca implicarea in Prima Casa 4

    Este normal ca statul sa-si reduca im [...]

    6:08
  • BNR mentine dobanda de politica monetara din cauza inflatiei

    BNR mentine dobanda de politica monet [...]

    5:15
  • Codul Muncii devine Codul Patronului?

    Codul Muncii devine Codul Patronului?

    7:24
  • Dragos Cabat: Avem nevoie de continuarea acordului cu FMI

    Dragos Cabat: Avem nevoie de continua [...]

    10:24
  • Bancile s-au ferit de finantarea agriculturii, din cauza lipsei de coerenta a guvernului

    Bancile s-au ferit de finantarea agri [...]

    11:41
  • Creditele neperformante reprezinta cea mai mare problema a bancilor

    Creditele neperformante reprezinta ce [...]

    11:43
  • Vladescu s-a grabit cand a declarat ca Romania a iesit din recesiune

    Vladescu s-a grabit cand a declarat c [...]

    12:33
  • Isarescu, personalitatea numarul 1 din Romania, in ultimii 20 de ani

    Isarescu, personalitatea numarul 1 di [...]

    11:55
  • Pilonul II reprezinta o gura de oxigen pentru pensionarul anului 2020-2050

    Pilonul II reprezinta o gura de oxige [...]

    16:41

Comentarii


0