Ce comisioane au mai nascocit bancile
11 ianuarie 2011Sursa: Stirile ProTV
Primiti bani in cont, platiti taxe pentru asta. Vreti sa depuneti numerar la ghiseu? Alt comision. Scoateti cumva o suma de la bancomat? Veti pierde cateva procente. Toate pentru ca in aceste vremuri in care credite nu se mai acorda, iar taxele suplimentare sunt atacate prin tribunale, bancherii s-au reorientat. Despre noile lor surse ne vorbeste Paul Angelescu:
"Buna seara! Comisioanele mici si dese, cheia marilor succese...cel putin pentru bancheri. Potrivit unei analize a ziarului Financiar, din ce in ce mai multe banci introduc comisioane noi, cum ar fi cel pentru depunere, pentru retragere de numerar sau pentru tranzactiile interbancare, iar un client care isi foloseste des cardul si retrage de multe ori bani de la bancomat ajunge sa plateasca si 400 de astfel de comisioane intr-un an. Cel mai raspandit este cel pentru retragere numerar care porneste de la 0,2 lei, daca retrageti bani de la bancomatul bancii la care aveti deschis si contul curent si poate ajunge si la 5 sau 6 lei pentru 100 de lei retrasi, daca retragerti banii de la bancomatul altei banci. La acestea se adauga si comisioanele ocazionale, cum ar fi cel pentru schimbarea cardului sau PIN-ului si daca stam sa adunam, o banca strange de la un client in fiecare an, din comisioane, aproximativ 800-900 de lei."
Potrivit unui studiu recent, 81% dintre romani considera ca bancile percep comisioane mult prea mari.
"Ca sa imi dau seama cate taxe sau comisioane am platit, voi cere un extras de cont pe tot anul 2010. Am reusit, acesta este, are 102 pagini si toata aceasta operatiune m-a costat 10 lei. Ma pot considera norocos deoarece la alte banci, o astfel de operatiune costa si de 4 ori mai mult.", a concluzionat Paul Angelescu, reporterul ProTv.
Majoritatea bancilor va ofera totusi dreptul la un extras de cont gratuit in fiecare luna. Platiti totusi suplimentar, daca doriti sa cereti date si din lunile anterioare. Cel mai raspandit comision este totusi cel de retragere numerar. Mai mic daca retrageti de la propria banca si mult mai mare daca scoateti bani de la bancomatul altei banci.
"In 2010 am fost un client comod, de multe ori am retras bani de unde mi-a fost mai usor, insa am platit scump pentru acest serviciu. De fiecare data cand am retras numerar de la bancomatele altor banci, am platit un comision de 0,75% + inca 4,5 lei. Asta inseamna ca la fiecare 20 de lei retrasi, banca a castigat 4,6 lei. Douazeci de astfel de tranzactii similare si banca primeste un comision total de 93 de lei.", a explicat Paul Angelescu.
"Cel mai bine este sa se utilizeze acest card la cumparaturi. In acest fel evitam comisioanele de retragere in numerar.", a declarat, Bogdan Gogioman, directorul unei banci comerciale.
Multe banci au introdus anul acesta si anul trecut o serie de comisioane noi pentru tranzactiile interbancare, depunerea de numerar sau pentru virarea unor sume in contul altui client.
"Au inceput de anul trecut sa introduca comisioane noi in incercarea de a spori veniturile.", a spus Ciprian Botea, redactor al Ziarului Financiar.
Bugetarii, pensionarii, studentii si asistentii sociali sunt platiti de taxa unor comisioane, doar dupa ce angajatorul, Universitatea sau Casa de pensii incheie un contract cu banca.
Sursa: ProTv.
CATEGORII VIDEO
-
Sefa ANRP, avere nejustificata
1:11 -
Preturile la mierea de albine au cres [...]
1:59 -
Grecii, din nou in strada
1:19 -
Bucurestiul, cea mai poluata capitala
2:11 -
Romania face lobby pentru sistemul en [...]
1:35 -
Suspectul de la Brindisi, anchetat
1:07 -
Atac la Barack Obama
1:06 -
Deputat acuzat de inselaciuni imobili [...]
2:27 -
Sechestrati in larg
1:35 -
Scumpiri la pompa
1:16 -
Masina de politie goneste cu 160 de k [...]
0:27 -
Europenii condamna instabilitatea din [...]
1:24