Victimele politicului

Victimele politicului Data: 7 octombrie 2011   Ora: 15:50

Atat la nivel mondial, cat si al UE sau in tara noastra, politicul continua sa interfereze in mod nefericit (de cele mai multe ori) cu economicul. Sa lamurim, o data pentru totdeauna, ce este cu implicarea politicului in economie: de ce se intampla, ce justificare sau motivatie exista? Pentru ca nu vorbim nici pe departe de un fenomen "romanesc", ci de unul global tot mai acut!

Lucrurile sunt foarte simple: mediul economic din orice tara este influentat in modul cel mai direct si critic de legi si norme impuse de clasa politica si guvern. Fara bunavointa politicienilor, oamenii de afaceri ar trebui sa "se zbata" mult mai mult pentru a fi profitabili in interior si competitivi la nivel mondial.

Guvernantii sunt cei care stabilesc nivelul taxelor directe si indirecte (impozit pe profit sau venit, taxe salariale, TVA, accize etc); tot ei pot simplifica sau dimpotriva face oricat de birocratic si neprimitor regimul investitiilor straine, legaturile comerciale ale unei tari cu partenerii sai etc. Desigur, politicienii au la randul lor constrangeri care ii determina sa fie atenti la mediul economic. In primul rand este vorba despre alegatori.

Cu cat economia merge mai bine, cu atat alegatorii sunt mai optimisti si voteaza cu partidele aflate la guvernare; este asadar interesul tuturor guvernelor sa isi "alinte" votantii, deci implicit sa favorizeze un mediu economic in care acestia au salarii mai mari, oferta de produse diversa, pot accesa credite mai ieftin si in conditii lejere.

In al doile rand si poate mai important, partidele ca entitati si oamenii politici la nivel personal au nevoie de bani pentru campaniile electorale si de suportul (fatis sau discret) al mediului de afaceri. Si asa incepe spinoasa problema a intereselor divergente: in principiu, oamenii politici trebuie sa reprezinte interesele maselor in general (sau macar ale electoratului propriu, desi aceasta este o viziune pragmatica si mai putin etica).

In realitate, ei sunt presati sa respecte mai degraba interesele finantatorilor lor principali, adica ale oamenilor de afaceri. De altfel, asa a aparut institutia de lobby in SUA, ca o recunoastere (in sistemul transparentei totale, pentru care cetatenii americani trebuie felicitati si chiar invidiati) a influentei pe care oamenii de afaceri o au asupra politicienilor. Cat timp regulile acestui joc sunt clare, bine stabilite si acceptate de toata lumea, nivelul coruptiei si traficului de influenta poate fi tinut sub control…

Cu cat insa tara si sistemul de conducere este mai "opac", cu atat lucrurile sunt mai greu de controlat. Asa apar miliardarii tarilor foarte sarace, tot asa apar dictaturile sau sistemele politice cvasi-mafiote. Comunismul a fost un astfel de exemplu (in care de fapt decizia economica era total subordonata vointei politice), perioada tranzitiei un alt exemplu important (cu aparitia oligarhilor provenind fie din fosta nomenclatura politica fie din seviciile secrete), dar criza recenta din Grecia, Italia si alte tari europene demonstreaza ca politicul poate interfera cu deciziile economice in cel mai negativ sens si in societati teoretic "dezvoltate"...

In Romania, un ultim exemplu, lamentabil si trist, privind ingerinta de cea mai nefericita maniera a politicienilor in activitatea privata a fost alegerea conducerii CSA. Fara sa tin partea cuiva si necunoscand toate substraturile acestui eveniment (care a facut doar cateva valuri razlete in presa si a fost rapid acoperit de interese sau pur si simplu de nepasare), remarc incredibila incoerenta si prestatia jenanta a celor care a trebuit sa propuna si sa valideze membrii conducerii CSA.

Spun doar atat: piata asigurarilor avea nevoie in aceste momente destul de critice de oameni care sa dea credibilitate pietei. Nu prea ii are si ce este mai rau, mediul privat (adica liderii din domeniul asigurarilor) nu au facut nimic pentru a cere politicului sa aiba o pozitie decenta pe acest subiect. Exact atunci cand puterea de lobby a mediului privat putea influenta in bine o decizie politica, liderii din asigurari au tacut si au inghitit in sec.

Am trait aceeasi drama cu multi ani in urma, cand piata de capital era condusa pe criterii politice, iar oamenii de afaceri isi urmareau doar interesele personale. Au urmat scandaluri gen Caritas, FNI si altele, si pana astazi piata de capital nu are importanta pe care ar merita-o in economia romaneasca si este inca subminata de neincredere. Sper sa nu am dreptate, dar in aceeasi directie se indreapta si piata asigurarilor, dupa cum arata in momentul de fata.

Dragos Cabat

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 
 

- stiri oferite exclusiv de efin.ro -