- » Info Financiar
- » Taxe
- » Impozit pe titeiul din productia interna
Impozit pe titeiul din productia interna
Data: 15 aprilie 2011 Ora: 11:02Baza legala: Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu amendamentele si modificarile ulterioare.
Contribuabili: Agentii economici autorizati.
Taxa: 4.00 EUR/TONA
Extras Cod Fiscal 2011:
Art. 216. - Sunt scutite de plata acestor impozite cantitatile de titei si gaze naturale din productia interna, exportate direct de agentii economici producatori.
Declaratiile de impozit
Art. 217. - (1) Orice operator economic, platitor de impozit la titeiul din productia interna, are obligatia de a depune la autoritatea fiscala competenta o declaratie de impozit pentru fiecare luna, indiferent daca se datoreaza sau nu plata impozitului pentru luna respectiva.
(2) Declaratia de impozit se depune la autoritatea fiscala competenta de catre operatorii economici platitori, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei la care se refera declaratia.
Conversia in lei a sumelor exprimate in euro
Art. 218. - Valoarea in lei a accizelor si a impozitului la titeiul din productia interna, datorate bugetului de stat, stabilite potrivit prezentului titlu in echivalent euro pe unitatea de masura, se determina prin transformarea sumelor exprimate in echivalent euro, pe baza cursului de schimb valutar stabilit in prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul precedent, publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Decontarile intre operatorii economici
Art. 220. - (1) Decontarile intre operatorii economici platitori de accize si operatorii economici cumparatori de produse accizabile se vor face integral prin unitati bancare.
(2) Nu intra sub incidenta prevederilor alin. (1):
a) livrarile de produse accizabile catre operatorii economici care comercializeaza astfel de produse in sistem en detail;
b) livrarile de produse accizabile, efectuate in cadrul sistemului de compensare a obligatiilor fata de bugetul de stat, aprobate prin acte normative speciale. Sumele reprezentand accizele nu pot face obiectul compensarilor daca actele normative speciale nu prevad altfel sau daca nu se face dovada platii accizelor la bugetul statului;
c) livrarile de produse accizabile, in cazul compensarilor efectuate intre operatorii economici prin intermediul Institutului de Management si Informatica, in conformitate cu prevederile legale in vigoare. Sumele reprezentand accizele nu pot face obiectul compensarilor daca nu se face dovada platii accizelor la bugetul de stat.