Transferurile pentru fondurile de pensii private, reduse la 0,5%

Transferurile pentru fondurile de pensii private, reduse la 0,5%
Stire oferita de BloomBiz.ro

Data: 18 mai 2010   Ora: 22:13

"Punerea in practica a acestei masuri ar genera economii de circa 800 milioane de lei in intervalul iunie-decembrie 2010.

Suma este nesemnificativa in raport cu necesarul pentru acoperirea deficitului bugetului de stat. In schimb, decizia va afecta cuantumul viitoarelor pensii ale celor cinci milioane de partcipanti la sistem.

Practic, actualii salariati isi vad diminuate viitoarele pensii", a declarat, marti, agentiei MEDIAFAX, directorul general al Alico Pensii, Mihai Coca-Cozma.

Vicepresedinte al Uniunii Generale a Industriasilor din Romania, Stefan Radeanu, a declarat, marti, ca ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a anuntat patronatele ca transferurile pentru fondurile de pensii private obligatorii vor fi reduse de la 2,5% la 0,5% din salariul brut.

Vladescu le-a spus reprezentantilor patronatelor si singurului reprezentant al sindicatelor prezent la discutii - Sabin Rusu, din partea Confederatiei Sindicatelor Democratice - ca masura este necesara pentru echilibrarea sectorului de pensii si ca va fi aplicata pana la sfarsitul anului 2011.

Reprezentantul Alico Pensii a afirmat ca nu crede ca Guvernul va pune in aplicare o astfel de masura, mai ales ca, prin actualul acord stand-by incheiat de Romania cu Fondul Monetar International in 2009, autoritatile s-au obligat sa continue alimentarea Pilonului II cu contributii majorate regulat, in conformitate cu prevederile legislatiei.

"O astfel de masura ar distruge complet credibilitatea Pilonului II, fara a mai vorbi de credibilitatea Executivului in randul investitorilor din acest domeniu, care au alocat 500 milioane de euro pentru dezvoltarea pensiilor private in Romania", a spus Coca-Cozma.

Presedintele Consiliului de Admnistratie al ING Fond de Pensii, Cornelia Coman, a spus ca reducerea contributiei la Pilonul II ar afecta si mai mult fondurile private de pensii obligatorii, dupa ce, in 2009, Guvernul a plafonat contributia la 2%, procentaj care a urcat la 2,5% in acest an.

"Masura este total nepotrivita. Practic, cei cinci milioane de participanti la Pilonul II, viitorii pensionari, sunt sacrificati pentru actualii pensionari. Consider ca pe termen mediu si lung, printr-o astfel de masura, problema pensiilor se va acutiza in Romania.

Pe de alta parte, economiile obtinute prin reducerea contributiei la 0,5% nu rezolva intr-o masura semnificativa problema deficitului bugetului de stat", a spus Coman. ING Fond de Pensii este cel mai mare jucator pe Pilonul II dupa numarul participantilor si al activelor nete.

Reprezentantul companiei a afirmat ca investitorii de pe Pilonul II vor face demersuri pentru a impiedica punerea in practica a masurii. "Reducerea contributiei la Pilonul II da peste cap parametrii planurilor de afaceri ale societatilor prezente in acest domeniu de activitate.

Prin intermediul ambasadorilor, investitorii vor protesta impotriva punerii in practica a masurii", a afirmat Coman.

Prin intermediul unei scrisori semnate de ambasadorii Statelor Unite ale Americii, Marii Britanii, Germaniei, Olandei si Italiei, administratorii au protestat si in 2009, fara succes, cand Guvernul a alocat fonduri pentru o contributie de 2%, si nu de 2,5% conform legislatiei.

Potrivit Legii 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, nivelul contributiilor virate catre Pilonul II creste cu 0,5 puncte procentuale pe an, de la 2% in 2008 la 6% in 2016 din veniturile brute ale participantilor.

Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au cumulat active nete de 3,144 miliarde de lei, in urcare cu 5,97% fata de luna martie. Numarul contributorilor pe Pilonul II a crescut cu 0,45% in luna aprilie, la 5,026 milioane. 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult





Articolul Saptamanii

Cum să obții un echilibru între economisire și distracție

Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult