Secretul murdar al Europei - are banci mai toxice decat SUA

Secretul murdar al Europei - are banci mai toxice decat SUA
Stire oferita de BloomBiz.ro

Data: 12 iulie 2010   Ora: 07:09

Jurnalistii americani de la Newsweek spun ca aruncarea vinei peste ocean este un sport popular la Paris si Berlin, dar atrag atentia ca cele mai multe probleme vin din propria curte. Micul secret murdar al Europei, continua ei, este ca sistemul bancar este mai bolnav decat cel din America.

Liderii europeni se lauda ca s-au luptat cu barbarii, ca au salvat moneda euro si ca au asigurat "pacea pe continent", dar criza nu a fost speriata de declaratiile marete ale lui Sarkozy. De fapt, la cateva ore dupa aprobarea pachetului financiar de 750 de miliarde de euro, moneda unica europeana inca pierdea teren in fata dolarului si cadea de la 1,28 dolari pentru un euro pana la 1,19.

Daca liderii batranului continent sunt acum linistiti si se felicita, bancherii sunt agitati pentru ca nu stiu ce se va intampla cu banii pe care i-au trimis in tarile supraindatorate ca Grecia. In total, aproape 2.000 de miliarde de euro au ajuns in cinci dintre cele mai sensibile economii ale zonei euro: Grecia, Irlanda, Belgia, Portugalia si Spania.

Potrivit unei prognoze a FMI, pana la sfarsitul anului, pierderile adunate de bancile europene de la inceputul crizei vor ajunge la 1 trilion de euro. Adica cu 35% mai mari decat cele din Statele Unite.

Astfel de conditii i-au determinat pe cei de la Banca pentru Reglementari Internationale sa spuna ca sistemul financiar din Europa seamana destul de mult cu SUA in 2007, inainte de declansarea crizei creditelor neperformante.

Operatiunile toxice, tinute la secret in Europa

Criza era previzibila si in Europa, iar primele semne au aparut in 2008, in Islanda si Irlanda. Desi era evident ca se poate intampla si aici, bancherii au continuat sa pompeze si mai multi bani in sistemele subrede ale unor tari supraindatorate.

Francezii au fost cei mai nesabuiti, marind imprumuturile pentru Grecia cu 23%, cu 11% pentru Spania si cu 26% in cazul Portugaliei.

In acelasi timp, Banca Centrala Europeana raporta ca Grecia este o tara lipsita de riscuri si incuraja tarile indatorate sa imprumute si mai mult la dobanzi foarte mici.

Daca in SUA si Marea Britanie autoritatile au supus bancile unor teste de stres pentru a arata publicului care sunt "bune" si care sunt "rele", in partea continentala a Europei totul este invaluit in secret. Guvernele de aici continua sa isi protejeze bancile si le permit sa isi tina datoriile ascunse in speranta ca vor dispare intr-o zi. Totul continua sa functioneze normal, bancile platesc dividende si bonusuri si nimeni nu stie cat de bolnave sunt, mai scrie Newsweek.

Mai mult, marile puteri europene nu si-au recunoscut slabiciunile sistemului financiar. Germania are printre cei mai mari jucatori de pe piata activelor toxice, dar sunt inca in umbra. Unele dintre bancile publice au functionat de fapt ca fonduri de investitii, acumuland astfel de active in timp ce autoritatile se uitau intr-o alta directie. Nimeni nu stie cat au pierdut aceste banci, dar toate functioneaza ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic.

O banca germana a fost totusi inchisa. Este vorba de minuscula Sachsen LB, cu sediul in Dresda, care derula o operatiune toxica de 11 ori mai mare de cat ea. Restul bancilor sunt protejate de politicienii desemnati sa le supravegheze.

Europa, gaura neagra a finantelor globale

Transformarea crizei bancilor europene intr-un adevarat haos depinde de determinarea europenilor de a-si curata sistemul financiar. Spania incearca deja sa faca ceva cu bancile ipotecare care au pariat pe un boom imobiliar si spune ca va permite, ca si Germania si Franta, testele de stres pentru banci. Niciuna dintre tari nu a decis inca pe cine vor supune la aceste teste, nici daca rezultatele vor fi facute publice si nici ce se intampla cu cele care le pica.

De asemenea, Parlamentul European a inceput sa gaseasca solutii pentru a tempera avantul bancherilor insetati de castiguri. Miercuri, legislativul european a aprobat noi reglementari dure privind limitarea platii bonusurile bancherilor. Daca prevederile vor fi votate, numai 30% din bonusurile in numerar vor putea fi platite pe loc, iar restul in decursul a cinci ani, acestea fiind cele mai dure reglementari din lume.

Sub noile reglementari, directorii de banci care au primit bani publici vor fi nevoiti sa isi justifice bonusurile. "Bancile au avut timp doi ani din 2008 sa faca aceste modificari si nu le-au facut, acum este timpul sa facem noi treaba pentru ei", a declarat Arlene McCarthy, membru al Parlamentului European.

Analisti sunt deocamdata sceptici si pesimisti. Putini cred acum ca Europa e in stare sa isi rezolve problemele cand, de fapt, pachetele financiare uriase care sunt aprobate de guverne nu fac decat sa protejeze de presiunea publicului bancile care au facut greseli.

Analistul Gilles Moec de la Deutsche Bank spune ca Europa ar putea sa devina a o gaura neagra in economia mondiala, sistemul ei financiar ar putea sa fie o sursa de instabilitate globala, iar moneda unica si slaba sa fie o bataie de cap pentru partenerii comerciali SUA si Asia.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult





Articolul Saptamanii

Cum să obții un echilibru între economisire și distracție

Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult