Romania, deficit bugetar de 8,22 mld. lei in T1
credite nevoi personale
credite imobiliare
credite auto
leasing auto romania
carduri credit
alte credite
Data: 29 aprilie 2010 Ora: 11:07
Rezultatele finale privind realizarea indicatorilor bugetari conveniti cu FMI urmeaza a se stabili dupa centralizarea situatiilor financiare pe trimestrul I 2010, respectiv in a doua parte a lunii mai, se arata in comunicatul transmis de Ministerul Finantelor Publice (MFP).
Veniturile incasate la bugetul general consolidat au insumat 37,5 miliarde lei, reprezentand o usoara ameliorare a decalajului fata de realizarile perioadei corespunzatoare din anul precedent (-1,4%), in comparatie cu decalajul (-3,0%) inregistrat la finele lunii precedente.
In termeni nominali, incasarile din impozitul pe profit sunt mai mari cu 8,9% fata de perioada similara a anului precedent, iar la incasarile din TVA decalajul fata de anul precedent s-a redus de la 1,3 miliarde lei, in primele doua luni ale anului, la 1 miliard lei la 31 martie 2010.
MFP a mai anuntat ca se mentin decalaje importante fata de anul precedent la impozitul pe venit, care s-a micsorat cu 9,5%, si la contributiile de asigurari sociale de 5,2%, iar incasarile din accize au crescut cu 182,7 milioane lei (+5,9%).
La randul lor, cheltuielile bugetului general consolidat in primele trei luni insumeaza 45,8 miliarde lei, inregistrand o scadere de 0,5% fata de aceeasi perioada a anului precedent.
Astfel, cheltuielile cu bunuri si servicii s-au redus cu 0,4% fata de perioada similara a anului precedent.
Cheltuielile de personal sunt mai mici cu 8,7% fata de aceeasi perioada a anului trecut, ca urmare a celor patru zile de concediu fara plata acordate in luna decembrie 2009 personalului din sectorul bugetar.
Drepturile de personal acordate in luna ianuarie au fost aferente lunii decembrie.
La deficitul bugetar au mai contribuit si alte masuri de reducere a cheltuielilor de personal prevazute in OUG nr. 34/2009 privind rectificarea bugetara pe anul 2009 si reglementarea unor masuri financiar- fiscale si Legea nr. 330/2009 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, se mai arata in comunicatul MFP.
In schimb, cheltuielile cu asistenta sociala s-au majorat cu 15,6% fata de cele din aceeasi perioada a anului precedent, cea mai mare crestere (119,4%) inregistrandu-se la asigurarile pentru somaj si la bugetele administratiilor locale (55,6%), ca urmare a platii ajutoarelor restante datorate de administratiile locale din venituri proprii.
Cheltuielile cu dobanzi au crescut, la randul lor, cu 36,6% in comparatie cu aceeasi perioada a anului precedent, ca urmare a cresterii in termeni nominali a deficitelor bugetare acumulate din anii precedenti, iar cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital precum si transferuri pentru programele de dezvoltare au insumat 4,3 miliarde lei, reprezentand 9,4% din totalul cheltuielilor bugetului general consolidat.
Comentarii
-
Credite
Acces Rapid
Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!
Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult
Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima
Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult
Cum să obții un echilibru între economisire și distracție
Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult