Romania, a treia scadere a economiei din UE

Romania, a treia scadere a economiei din UE
Stire oferita de BloomBiz.ro

Data: 4 iunie 2010   Ora: 11:12

Romania nu a reusit sa iasa din recesiune in primul trimestru din 2010, inregistrand o scadere de 0,3%, in date raportate la trimestrul anterior, desi situatia economica s-a imbunatatit semnificativ fata de trimestrul IV al lui 2009, cand produsul intern brut (PIB) inregistrase o scadere de 1,5%.

Cele mai mari scaderi din primul trimestru, in date raportate la trimestrul anterior, au fost inregistrate de Lituania (-3,9%) si Estonia (-2,3%).

Si Grecia (-0,8%), Slovenia (-0,5%) si Cipru (-0,2%) au raportat scaderi ale produsului intern brut fata de al patrulea trimestru din 2009.

Raportat la T4 al anului trecut, cel mai puternic avans economic a fost inregistrat de Suedia (1,4%), urmata de Portugalia (1%), in timp ce economia Austriei a stagnat in primul trimestru al acestui an.

La nivelul intregului bloc comunitar si la nivelul zonei euro, economia a avansat cu 0,2%, mai arata datele preliminare Eurostat.

Fata de aceeasi perioada din 2009, economia Romaniei s-a comprimat in primul trimestru din 2010 cu 3,2%, al treilea declin din UE, dupa Letonia (-5,1%) si Bulgaria (-4%). Si Lituania (-2,6%), Estonia, Grecia si Cipru (toate cu -2,3%), Spania (-1,3%), Ungaria si Slovenia (ambele cu -0,8%), Danemarca (-0,6%) si Marea Britanie (-0,2%) au raportat scaderi ale produsului intern brut fata de primul trimestru din 2009.

Cele mai mari cresteri ale PIB-ului fata de primul trimestrul din 2009 au fost inregistrate in Slovacia (4,5%), urmata de Suedia (2,9%), Polonia (2,8%) si Portugalia (1,7%).

La nivelul Uniunii Europene, economia s-a extins cu 0,5% in T1, fata de aceeasi perioada din 2009, in timp ce economia zonei euro a avansat cu 0,6%, dupa ce, in T4 al lui 2009, s-au contractat cu 2,3%, respectiv 2,1% fata de al patrulea trimestru al lui 2008.

In primul trimestru al lui 2010, cheltuielile finale de consum pe gospodarie au scazut cu 0,1% in zona euro si cu 0,2% pe ansamblul blocului comunitar (dupa un avans de 0,2% pentru ambele zone inregistrat in trimestrul anterior). 

Investitiile au scazut cu 1,1% in zona euro si cu 1,2% in UE, exporturile au crescut cu 2,5% in zona euro si cu 2,3% in UE, in timp ce importurile au crescut cu 4% in zona euro si cu 3,4% pe ansamblul intregului bloc comunitar, dupa ce in trimestrul anterior, inregistrau cresteri de 1,2%, respectiv 1,6%.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult





Articolul Saptamanii

Cum să obții un echilibru între economisire și distracție

Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult