Reformarea satului de sus in jos, varianta Udrea

Reformarea satului de sus in jos, varianta Udrea
Stire oferita de BloomBiz.ro

Data: 18 martie 2010   Ora: 22:39

In aparenta, programul guvernului Boc "Renasterea satului romanesc-10 case pentru specialisti", lansat de curand, nu are nimic comun cu programului lui Ceausescu.

Finalitatea insa, ar putea fi aceeasi. Elena Udrea, ministrul Dezvoltarii si Turismului, s-a remarcat deja ca fiind unul dintre cei mai activi ministri ai Cabinetului Boc, avand si privilegiul de a i se implini ziua aproape tot cee ce viseaza noaptea.

Nu are absolut nici o importanta ca initiativele precedente ale doamnei Udrea nu si-au atins nici pe departe tintele propuse, caci numai cine nu munceste nu greseste, nu-i asa?

De la tichetele de vacanta si pana la esecul promovarii imaginii turistice a Romanie, proiecte care au inghitit fonduri exclusiv de la bugetul de stat, ministrul Elena Udrea a trecut mai nou la sectorul imobiliar si la grija pentru profesorii si medicii de la tara, care musai sa aiba o casa acolo unde isi desfasoara activitatea.

Pe ei, la fel ca in vremea lui Ceausescu, nu i-a intrebat insa nimeni daca doresc acest lucru. Dar, ce mai conteaza, atata vreme cat Programul ministerului a fost salutat cu entuziasm de catre intregul guvern, care s-a si grabit sa-l legifereze prin adoptarea unei hotarari de guvern in regim de maxima urgenta.

Nu se stie inca la ce nivel de costuri s-ar putea ridica intreg Programul, important este ca el a primit pecetea unei noi masuri anticriza, cu ajutorul caruia vor fi relansate si constructiile de locuinte, dar, mai ales, va creste gradul de confort al intelectualilor de la tara.

Intre noi fie vorba, profesorii si medicii sunt mult mai modesti si s-ar multumi cu mentinerea posturilor, respectiv cu certitudinea unor venituri decente, care sa le rasplateasca munca depusa. Si iata ca, pentru salarii, pentru manuale sau aparatura nu sunt bani la buget. Pot fi in schimb pentru case.

Dat fiind faptul ca mare parte din cresterea economica a anilor precedenti s-a datorat sectorului constructiilor, primul ministru Emil Boc a ramas la ideea ca tot acest sector trebuie sa fie si cel care ne scoate din criza.

Asa a aparut programul Prima Casa, prelungit si in acest an, asa s-a nascut si programul de reabilitare termica a locuintelor sau programul Casa Verde, iar mai nou, programul Renasterea satului romanesc.

Ceea ce scapa din vedere guvernul Boc este insa faptul ca piata imobiliara din Romania, pana la declansarea crizei economice, a indus, in mare masura, o crestere economica falsa, bazata pe supraevaluarea activelor si pe o larghete fara margini a bancilor comerciale de a acorda credite populatiei.

Nu intamplator si caderea pietei a fost pe masura boom-ului, iar programele de sustinere a acesteia nu si-au atins obiectivele.

Cu toate acestea, guvernul persista, uitand aproape definitiv de investitiile in infrastructura de transport sau a celor din domeniul energetic, ambele aflate in pragul colapsului.

Dar, sa revenim la Programul doamnei Udrea, care nu moare de grija profesorilor si medicilor, ci mai ales de grija de a arata ca vrea sa lase ceva in urma ei.

Se estimeaza ca o locuinta construita la tara prin acest program ar putea costa in jur de 30.000-35.000 de euro, in conditiile in care autoritatile locale ar asigura plata utilitatilor.

In primul rand, un guvern isi poate asuma un asemenea program atunci cand dispune de suficienti bani la buget si nu are alte prioritati, ceea ce nu este cazul guvernului Boc.

In al doilea rand, inainte de a lansa asemenea initiative, guvernul ar fi trebuit sa aiba o evidenta a celor ce doresc sa beneficieze de o locuinta la tara, cu chirie, pentru a nu repeta greseala regimului comunist, care s-a trezit cu banii cheltuiti si cu casele goale.

In al treilea rand, ideea de a antrena autoritatile locale in program, cu o contributie baneasca, este aproape iluzorie, atata vreme cat in majoritatea comunelor din Romania, primariile nu mai au bani nici pentru salarii.

Nimeni nu s-a gandit insa la aceste aspecte, pentru simplu motiv ca Ministerul Dezvoltarii are unul dintre cele mai consistente bugete alocate, iar banii trebuie cheltuiti.

Nu intamplator, Elena Udrea se lauda in urma cu ceva vreme ca domnia sa si ministrul Berceanu sunt cei mai mari constructori din Romania. Daca Radu Berceanu, la Transporturi, nu prea mai construieste mare lucru, in schimb, Elena Udrea este hotarata sa-si sustina ambitiile.

Spuneam intr-un articol anterior ca in conditiile unui buget auster, guvernul trebuie sa dramuiasca cu mare atentie orice cheltuiala si sa investeasca doar acolo unde avem prioritati stringente. Constructia de case la tara pentru profesori si medici credeti ca este o asemenea prioritate ? Eu, sincer, ma indoiesc.

La fel ca in urma cu vreo 30 de ani, ne vom trezi cu casele facute, dar goale, caci putini profesori sau medici vor accepta sa stea la tara. Daca am avea drumuri de acces, daca am avea canalizare si tot ceea ce tine de un confort elementar, poate ca perceptia s-ar schimba.

Drept urmare, guvernul ar trebui sa puna boii inaintea carului si sa asigure infrastructura elementara, pentru care, atentie, ar beneficia si de importante sume obtinute de la Uniunea Europeana.

De abia dupa aceea sa se gandeasca la constructia de locuinte si mai ales daca are pentru cine. Doamna Udrea gandeste insa si vrea altfel. Or, peste initiativele ei anticriza este greu de trecut.

Analiza de Alexandru Moldovan

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult





Articolul Saptamanii

Cum să obții un echilibru între economisire și distracție

Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult