Nastase: cota unica nu mai reprezinta o solutie

Nastase: cota unica nu mai reprezinta o solutie
Stire oferita de BloomBiz.ro

Data: 25 aprilie 2010   Ora: 22:02

"La acest nivel este limpede ca nu mai reprezinta o solutie. (...) Cei cu venituri mici au beneficiat mult mai putin decat cei cu venituri mari de cota unica. In schimb, bugetul statului nu a putut sa obtina suficiente venituri, iar statul a venit pe alte zone de impozite suplimentare, pe care insa toti le-au platit in egala masura, iar polarizarea sociala s-a marit", a spus el in emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata de Pro TV.

Adrian Nastase nu a avansat cifre exacte ale unor praguri diferentiate ale impozitului pe venit, mentionand ca PSD inca face "modelari" pentru a vedea care ar fi solutia cea mai buna. Nastase a mai spus ca Guvernul Boc incearca sa echilibreze bugetul prin introducerea unor taxe si impozite sau majorarea celor existente.

El a apreciat ca, in conditiile in care TVA este considerata venitul cel mai sigur la bugetul de stat, "tentatia cea mai mare" a actualului guvern va fi "sa se uite la TVA".

"Majorarea TVA ar fi o masura grava, pentru ca loveste in mod egal pe toti cei care consuma, dar cei cu veniturile mici vor fi cei mai afectati", a spus fostul premier. In aceeasi emisiune, fostul premier a apreciat ca Romania a ajuns in situatia de a apela la imprumutul extern de la FMI si Comisia Europeana si pentru ca Guvernul Tariceanu a decis, in 2005, sa nu continue relatia cu Fondul.

"Relatia cu FMI trebuia continuata in 2005, eventual prin mentinerea nu a unui Acord stand-by, ci a unuia de tipprecautionary, care acum ne-ar fi ajutat. (...) S-a ajuns la situatia de acum pentru ca FMI a venit cand guvernul a sunat la 112 pentru un kit de reanimare pentru economie si salarii.

Acest imprumut a fost deja unul de supravietuire intr-un moment de disperare, iar banii au fost dati evident pe pensii si salarii", a afirmat Nastase in amisiunea la care a fost invitat alaturi de fostul premier liberal Calin Popescu Tariceanu.

Adrian Nastase a evitat sa spuna daca, in locul actualului guvern, ar fi concediat bugetari, el mentionand, ca in 2004 erau doar 900.000 de bugetari. Nastase a evitat sa raspunda intrebarii daca, in actualul context economic, ar fi decis, ca si guvernul Boc, sa concedieze dintre angajatii la stat.

Fostul premier a admis, insa, ca se impun o reorganizare si o reforma a administratiei. "In ultimii ani s-a creat o pletora de structuri judetene si locale care au sufocat administratia locala. De exemplu, la Ministerul Muncii erau in 2004 doar doi directori locali, acum sunt sase sau opt. (...)

Este evident ca exista o structura neechilibrata la nivel local, creata prin presiunile de la centru pentru angajarea unei anumite clientele politice. Este nevoie de un tip de reorganizare.

Problema nu este neaparat de a vedea cati dam afara, ci de a face o reforma a administratiei pentru a nu mai avea cate trei sau patru directori in fiecare serviciu deconcentrat", a afirmat fostul premier. 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult





Articolul Saptamanii

Cum să obții un echilibru între economisire și distracție

Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult