Nastase: Basescu a confirmat falimentul dreptei romanesti
credite nevoi personale
credite imobiliare
credite auto
leasing auto romania
carduri credit
alte credite
Data: 7 mai 2010 Ora: 09:11
"Programul de guvernare al dreptei politice romanesti, ajunsa prin manevre imorale la putere la sfarsitul lui decembrie 2004, in formula aliantei D.A.(PD+PNL) isi dovedeste astazi falimentul.
Cota unica, principala masura promisa in campania electorala din noiembrie 2004 ca va aduce noi locuri de munca si bunastare in Romania isi dovedeste astazi esecul usturator", mai scrie Nastase pe blog.
In opinia sa, cota unica nu a adus, dupa cum se vede astazi, nici mai multe locuri de munca, nici eliminarea economiei negre si nici venituri bugetare mai mari.
"A adus numai bani in plus in buzunarele a 10% din salariati si patronilor, (circa 0,8 miliarde euro) , in detrimentul a 90% din salariati, a pensionarilor, studentilor si a sute de mii de persoane beneficiare de asistenta sociala, avand in vedere ca bugetul a renuntat la venituri de 1% din PIB, adica 1 mld. de euro.
Efectele cotei unice, respectiv miliardul de euro, in 5 ani si ceva pana in prezent, au ajuns la cca 3 mld. (2,5% din PIB)", adauga fostul premier.
El mai scrie ca, necreand mai multa productie nationala, acum acesti bani lasati in plus in economie trebuie taiati de undeva pentru ca altfel se ajunge la o depreciere dureroasa a leului si la o inflatie devastatoare.
"Aceste doua efecte total negative ar fi insemnat readucerea echilibrului macroeconomic la cote acceptabile de FMI prin suportarea unei taxe indirecte (inflatie) de catre toti cetatenii. Nici aceasta nu ar fi fost o solutie, cum nu ar fi fost o solutie nici cresterea substantiala a TVA, pentru ca atat inflatia cat si TVA sau cota unica majorata luau bani in mod UNIFORM de la toti romanii", adauga Nastase.
Adrian Nastase precizeaza ca refacerea echilibrului economic la cote rezonabile se putea face numai "luand inapoi putere de cumparare, in mod diferentiat, prin impozitare diferentiata, de la toti cetatenii, mai putin de la cei cu venituri si averi mai mici (care nu au beneficiat de cota unica) si mai mult de la cei cu venituri si averi mai mari - adica de la beneficiarii initiali ai cotei unice, care, apoi, si-au sporit in fiecare an avutia".
"Dar dreapta politica nu gandeste in termeni de echitate. Ea gandeste numai in termeni de avutie proprie si de sporire a capitalului pe orice cai. Practic, astazi se consolideaza capitalizarea a cca 200.000 persoane dupa aplicarea cotei unice prin decapitalizarea (luarea de bani din buzunare si saracirea) a milioane de salariati, pensionari, studenti, persoane asistate social", sustine fostul premier.
El mentioneaza ca, daca nu a produs efectele promise, cota unica a produs dezechilibrele economice si sociale majore, pe care FMI le constata astazi in Romania si care se corecteaza prin "masuri total antieconomice, antisociale si imorale".
"Se corecteaza o greseala printr-o greseala si mai mare, numai sa nu se recunoasca politic o optiune total nepotrivita pentru o tara luata prizoniera de dreapta politica in 2005 in folosul sau si al clientelei sale.
Cota unica nu a adus mai multa productie nationala, mai multe locuri de munca productive sau mai multe venituri bugetare.
A adus mai mult consum in cea mai mare parte de lux, din import, pentru o patura sociala redusa numeric si consum din import pe credit pentru cei multi care nu au beneficiat de cota unica dar au luat conjunctural credit cu buletinul.
Acum, nu platesc nimic cei care au produs importuri excesive, ci functionarii publici, salariatii in general care au luat credite pentru a-si acoperi gaurile in buzunare facute de cota unica si pensionarii care nici ei nu au primit nimic de la cota unica", arata Adrian Nastase.
Fostul premier mai sustine ca, pe fondul unei cresteri economice nesanatoase, pe datorie externa, intre 2005-2008, avand venituri bugetare in crestere, in loc sa puna bani deoparte pentru zile grele ca cele de azi, puterea de dreapta a sporit personalul bugetar - "in general pe criterii clientelare" - de la 900.000 persoane in 2004 la 1.400.000 persoane in 2008, respectiv cu 55%.
In acelasi timp, au crescut salariile in sectorul public cu cca 80%.
"De unde bani? Din cresterea economica nesanatoasa realizata in comert, alimentatie publica, comunicatii si alte servicii si din constructii, aproape totul fiind adus din import, pe datorie externa.
Acum, cand deficitul bugetar trebuie corectat printr-o curba de sacrificiu se opteaza pentru mentinerea bogatiei celor care au profitat de pe urma cotei unice si amputarea veniturilor fragile si modeste ale celor multi, dupa proverbul romanesc «ban la ban trage si paduche la paduche».
Adica se consolideaza la un pol al societatii bogatia, se legitimeaza chiar (desi ea a fost generata de o masura total imorala - cota unica) si se impinge mai adanc in saracie marea majoritate a populatiei", adauga presedintele CN al PSD.
El enumera si categoriile care platesc "factura cotei unice aflate in buzunarele, vilele, masinile de lux, excursiile in locuri exotice ale bogatilor de dupa 2004 ai Romaniei", respectiv: functionarii bugetari de nivel central si local.
Acestia platesc inclusiv pentru cei angajati clientelar intre 2004-2008 de dreapta politica, functionari care au primit 200.000-300.000 lei, in medie ca efect al cotei unice si acum platesc tribut consolidarii capitalismului imoral din Romania, in medie, cate 5.000.000 lei/persoana.
De asemenea, Nastase aminteste de pensionari, care nu au luat nimic de la cota unica si vor plati in medie 700.000 lei din niste pensii si asa neacoperitoare pentru traiul zilnic;
Afectati vor fi si calatorii cu tramvaiul, troleibuzul, autobuzul, trenul, carora li se va scumpi substantial biletul de transport; persoanele racordate la energia termica produsa in regim centralizat, locatari ai blocurilor de dinainte de 1990, care si asa, azi, au mari greutati in a-si achita factura la caldura si apa calda;
Nu in ultimul rand vor fi afectate persoanele bolnave, care vor gasi medicamente mult mai scumpe datorita reducerii gratuitatilor si subventiilor la medicamente; cei asistati social: copiii (alocatiile de stat), persoanele cu handicap (ajutoare), beneficiarii ajutorului social (venitul minim garantat).
Adrian Nastase mai mentioneaza ca, prin asa-zisa flexibilizare a Codului muncii, in intelegerea dreptei, se va reduce puterea de negociere a salariatilor in favoarea patronilor care vor putea concedia angajatii cum vor ei.
El sustine ca masurile anuntate de "seful dreptei romanesti" dovedesc in primul rand "incompetenta profesionala a PDL", care in 2005 a rupt acordul cu FMI, care ar fi mentinut Romania in limitele unei cresteri economice sanatoase si "nu ar fi permis dezmatul si excesele pe datorie externa pe care o platesc azi cei care nu au fost la «ospatul» cotei unice".
"Apoi dovedesc disperare, cinism (persista in promovarea polarizarii sociale) si lipsa oricarui spirit de solidaritate sociala.
Solutia? Recurgerea la masuri de ajustare a dezechilibrului economic prin masuri de stanga promovate de PSD si care sa imparta povara corecturii echitabile intre cetateni prin impozitare diferentiata, promovarea productiei si a exporturilor", mai scrie fostul premier.
Comentarii
-
Credite
Acces Rapid
Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!
Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult
Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima
Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult
Cum să obții un echilibru între economisire și distracție
Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult