MFP, dat in judecata pentru TVA pe tranzactiile imobiliare?

MFP, dat in judecata pentru TVA pe tranzactiile imobiliare?
Stire oferita de BloomBiz.ro

Data: 19 aprilie 2010   Ora: 12:39

"Ne-am intalnit cu reprezentantii Finantelor si cu cei de la ANAF si nu vad alta solutie, pentru rezolvarea problemei legata de plata retroactiva a TVA pentru tranzactiile imobiliare, decat sa ne judecam cu statul.", a declarat luni presedintele APAF, Garbis Kehaiyan.

"Puteam merge la Curtea Europeana de Justitie sa le prezentam faptele care arata ca, in perioada 2002-2008, sunt zero tranzactii imobiliare facute intre persoanele fizice in care sa fie stipulata plata TVA.

Nu exista asa ceva, pentru ca inspectorii fiscali nu au cerut acest lucru si pentru ca aceasta masura nu este reglementata de Codul Comercial si nu a fost reglementata de Codul Fiscal", a argumentat el.

"Daca vrei sa iei TVA persoanelor fizice, trebuie sa modifici Codul Comercial, iar ei nu au facut acest lucru.

In Codul Comercial exista o prevedere care stipuleaza ca vanzarile intre persoanele fizice sunt acte civile si nu se aplica taxa pe valoare adaugata", a mai spus Kehaiyan.

Presedintele APAF a precizat ca vanzatorii proprietatilor imobiliare pot obliga cumparatorii si notarii publici sa plateasca retroactiv TVA, "daca se dovedeste ca nu mai pot fi executati pentru ca nu mai au bunuri sau proprietati."

"Exista institutia chemarii in garantie pentru situatia in care nu iti poti achita datoriile.

Vom chema in garantie notarii, pentru ca nu au stiut sa ne instiinteze despre taxele pe care le aveam de platit, si pe cumpatatori, pentru ca judecatorii sa vada ca vanzatorii nu au vandut imobile cu TVA", a mai spus reprezentantul APAF.

Pe de alta parte, presedintele Asociatiei Cumparatorilor cu TVA Retroactiv (ACTVA), Mihai Florescu, a declarat ca cumparatorii pot fi obligati legal sa plateasca retroactiv TVA, daca vanzatorii vor fi executati silit de catre stat.

"Exista posibilitatea ca cumparatorul sa plateasca TVA pentru imobilul cumparat inainte de 2008, pentru ca exista o lege care prevede acest lucru.

Cumparatorii pot fi chemati in garantie daca vanzatorul nu mai are bunuri pentru care sa fie executati", a explicat Florescu.

Presedintele ACTVA a avertizat ca reprezentantii ANAF si cei ai Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara pot fi dati in judecata "pentru ca nu au scris in certificatul de atestare fiscala ca vanzatorul are datorii si pentru ca nu au trecut in cartea funciara faptul ca vanzatorul este pasibil de evaziune fiscala si ca a vandut peste 300 de apartamente". 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult





Articolul Saptamanii

Cum să obții un echilibru între economisire și distracție

Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult