Lazaroiu: solutia mai proasta, marirea taxelor

Lazaroiu: solutia mai proasta, marirea taxelor
Stire oferita de BloomBiz.ro

Data: 24 iunie 2010   Ora: 22:07

"E clar ca este o decizie dificla. Sunt cam cinci contestatii. Se judeca probabil mai greu. Este o decizie foarte importanta si de ea depinde ce se va intampla pe viitor in Romania. Daca solutia este declarata neconstitutionala, atunci avem solutia a doua, care este o solutie, dar mai proasta: majorarea taxelor.

Problema deficitului pe care nu il mai putem in momentul asta acoperi, ramane, indiferent ce va decide Curtea", a declarat Lazaroiu, citat de Realitatea.net.

El a mentionat ca intregul pachet al Guvernului nu poate fi suplinit decat de masuri alternative de crestere a veniturilor.

"E posibil ca o masura sa fie considerata constitutionala, alta nu (reducerea salariilor sau a pensiilor - n.r.). Intregul pachet nu poate fi suplinit decat de masuri alternative de crestere a veniturilor, respectiv cresterea impozitelor.

Amintiti-va inca o data care a fost solutia pe care ne-a propus-o FMI cand a venit la inceput: cresterea pana la 24% a TVA, cresterea cotei unice la 20% si taierea salariilor in sectorul bugetar cu 20%. Deci nu erau doar cresteri de taxe.

Cu alte cuvinte, aproximativ cresterile de impozite ar suplini pana la urma scaderea pensiilor si acel 5%. Daca pachetul asta cade si pe jumatate practic se ajunge la solutia FMI", a declarat la videochat-ul Realitatea.net consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu.

El a mai spus ca toate argumentele care au functionat acum doua luni functioneaza si in prezent, respectiv ca reforma aparatului bugetar trebuie facuta. "Marim taxele de maine si cresc veniturile la buget, aceste venituri se duc in aceeasi gaura neagra din sistemul bugetar si in acelasi sistem de pensii care este plin de abuzuri.

Cu alte cuvinte, noi si daca marim taxele si impozitele ca solutie alternativa in cazul in care solutia de azi va fi declarata neconstitutionala, trebuie sa ne focalizam in continuare pe restucturarea aparatului bugetar si pe reanalizarea modului in care au fost pensionati anumiti oameni din Romania", a adaugat consilierul prezidential.

In opinia acestuia, daca sunt mentinute sase luni masurile de reducere de salarii si pensii, daca in acelasi timp economia incepe sa-si revina si daca se face restructurarea in sectorul bugetar atunci la 31 decembrie 2010 "oamenii care raman in sistem pot reveni la veniturile actuale".

Totodata, el a apreciat ca decizia CC nu va fi una politica. "Nu cred in precalculele acestea ca cinci au fost numiti de o majoritate, patru de alta. Nu cred ca in momentul acesta putem spune cu certitudine ca: asta va fi solutia Curtii. (…)

Daca ar fi atat de simplu, de ce s-ar discuta atat? (...) Nu cred ca in momentul asta putem spune cu certitudine: asta va fi solutia Curtii, Curtea va spune ca sunt constitutionale aceste masuri. Daca lucrurile ar fi atat de simple de ce s-ar discuta atat?

Daca ar fi asa simplu si ar fi doar un vot politic al unei majoritati se termina sedinta la ora 14-15, decizia era luata. Sigur ca daca sunt chestiuni care afecteaza doar forma legilor ele pot fi corectate, dar daca obiectiunile se refera la fond atunci va fi complicat.

Nu cred ca Curtea poate sa spuna, de exemplu, nu este constitutional sa reduceti pensiile cu 15%, e constitutional sa le reduceti cu 7%. Acolo e sau nu e", a apreciat Sebastian Lazaroiu. 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult





Articolul Saptamanii

Cum să obții un echilibru între economisire și distracție

Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult