Lazaroiu: Informatiile date de directorul FMI, inexacte
credite nevoi personale
credite imobiliare
credite auto
leasing auto romania
carduri credit
alte credite
Data: 22 mai 2010 Ora: 00:27
El a opinat totodata ca declaratia lui Dominique Strauss-Kahn a fost "usor ideologizata" si ca a fost facuta "mai degraba" pentru Franta, el sustinand ca actualul sef al FMI ar intentiona sa candideze la Presedintia Frantei.
Intrebat, intr-o emisiune a TVR1 , depre declaratia directorului general al Fondului Monetar International - conform careia FMI a propus Guvernului majorarea impozitelor, in special pentru cei mai bogati, dar autoritatile din Romania au luat decizia taierii salariilor functionarilor -, Sebastian Lazaroiu a afirmat ca aceasta "n-a creat un confort din punct de vedere al comunicarii".
"Si, in general, si noi am fost surpinsi de aceasta declaratie", a spus el, precizand ca exista in acest moment un text de scrisoare agreat de autoritatile romane cu FMI, facut public acum 10 zile, care contine planul de restructurare avand, ca piloni principali, reducerea salariilor bugetarilor cu 25% si a pensiilor cu 15%.
"Au fost, cred, niste inexactitati in declaratiile sefului FMI, primul lucru, trebuie spus, ca propunerea, solutia cu care a venit FMI si care a fost discutata de Guvern a fost urmatoarea: cresterea TVA de la 19% la 24%, cresterea cotei unice de la 16% la 20% si reducerea sectorului bugetar cu 20%. Deci disponibilizari (...)
Guvernul a venit cu cealalta varianta, s-au discutat cele doua si au cazut ambele parti de acord asupra celei de a doua. S-a cazut de acord ca o crestere a taxelor impovareaza foarte mult economia, sufoca sectorul privat si nu ne ajuta sa iesim din situatia in care suntem", a continuat el.
Solicitat sa faca un comentariu privind faptul ca acesta ar fi "o iesire ciudata" a unei organizatii considerate foarte rece si tehnica, Lazaroiu a spus: "Nu stiu, probabil ca sunt si alte dedesubturi; bun, nu stiu daca e un fapt de notorietate, dar directorul FMI, din cate stim noi, intentioneaza sa candideze la Presedintia Frantei, declaratia a fost facuta pe un post de televiziune francez, cred ca a fost mai degraba pentru Franta si era o declaratie usor ideologizata, mai apropiata de stanga si a folosit exemplul Romaniei.
Dar, repet, informatiile pe care le-a dat sunt inexacte, pentru ca exista o scrisoare, FMI a agreat acest plan si propunerea cu care ei au venit a fost reducerea cu 20% a sectorului bugetar, cresterea TVA si a cotei unice", a mai spus el.
Directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, a declarat, la postul de televiziune France 2, ca FMI a propus Guvernului majorarea impozitelor, in special pentru cei mai bogati, dar autoritatile din Romania au luat decizia taierii salariilor functoionarilor.
"Guvernul roman ne-a spus: Vom taia 20 - 25% din salariile functionarilor. Noi am spus nu, nu luati aceasta masura daca vreti sa faceti economii, mariti impozitele si mai ales impozitele pentru cei mai bogati. Guvernul a spus nu, noi suntem cei care decidem.
Si acesta este adevarul: Guvernul decide intotdeauna, nu FMI. Noi spunem doar: Asta e situatia si care e drumul de urmat pentru a va reveni. Guvernul propune masurile, guvernul roman le-a ales", a spus directorul FMI, potrivit postului de radio RFI, care citeaza France 2.
Strauss-Kahn lasa astfel de inteles ca oficialii FMI au propus Guvernului sa renunte la cota unica si sa treaca la impozitare progresiva, cu taxe mai inalte pentru populatia cu venituri mai mari.
Directorul FMI a participat joi seara la emisiunea "A vous de juger", unde a a fost intrebat de moderatoarea emisiunii, jurnalista Arlette Chabot, daca isi va depune candidatura la urmatoarele alegeri prezidentiale din Franta. Dominique Strauss-Kahn a evitat sa confirme daca intentioneaza sa isi depuna candidatura la presedintia Frantei.
"Am un cap micut si nu ma pot gandi la mai multe lucruri deodata", a glumit Strauss-Kahn, evitand astfel un raspuns clar la intrebarea moderatoarei. Presa franceza il da pe Strauss Kahn ca principal contracandidat al lui Nicolas Sarkozy in 2012.
In replica, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a afirmat ca FMI a propus in mod constant ajustarea cheltuielilor salariale cu minimum 20%, majorarea TVA la 24% si a cotei unice la 20%, masuri care ar fi afectat intreaga populatie, si ca nu intelege cum aceste impozite ar taxa mai mult doar persoanele bogate.
Guvernul a preferat sa evite solutia FMI, prin care taxele erau majorate concomitent cu reducerea salariilor, si sa nu taxeze suplimentar mediul de afaceri, periclitand reluarea cresterii economice, considerand ca bogatii vor fi taxati pentru proprietati si produse de lux, a afirmat premierul Boc.
El a raspuns astfel la solicitarea presei de a comenta declaratia directorului general al Fondului Monetar International. "Optiunea FMI a fost TVA de 24%, cota unica de 20% si reducerea salariilor cu 20%.
Fata de aceasta optiune, am ales sa reducem cheltuielile bugetare fara a creste taxele, pentru ca o impozitare suplimentara a mediului de afaceri ar afecta sansele de reluare a cresterii economice. Am ales raul cel mai mic", a spus Boc.
El a aratat ca si bogatii vor fi taxati prin impozitarea suplimentara a persoanelor care detin mai multe proprietati, precum si prin introducerea de accize la produsele de lux.
Saptamana trecuta, seful misiunii de evaluare Fondului in Romania, Jeffrey Franks, a declarat ca FMI a propus mai multe masuri de reducere a deficitului bugetar mai echilibrate intre cresterea veniturilor si scaderea cheltuielilor, iar autoritatile romane au optat pentru taierea cheltuielilor.
Un comunicat al FMI transmis la inceputul lunii mai, sublinia ca institutia nu a insistat pentru reducerea salariilor si a pensiilor din Romania, decizia apartinand partii romane.
Anterior aparitiei informatiilor privind masurile de reducere drastica a cheltuielilor publice, anuntate initial de presedintele Traian Basescu, in presa au fost vehiculate drept masuri de scadere a deficitului majorarea semnificativa a impozitelor, respectiv cresterea TVA de la 19% la 24% si a cotei unice de la 16% la 20%.
Comentarii
-
Credite
Acces Rapid
Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!
Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult
Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima
Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult
Cum să obții un echilibru între economisire și distracție
Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult