ING: Majorarea taxelor nu rezolva problema deficitului bugetar

ING: Majorarea taxelor nu rezolva problema deficitului bugetar
Stire oferita de BloomBiz.ro

Data: 25 iunie 2010   Ora: 22:04

"Anticipez ca decizia adoptata de Curtea Constitutionala va duce la cresterea instabilitatii politice in perioada urmatoare si la amanarea virarii transei a cincea de la FMI, ceea ce conduce la deprecierea leului fata de euro si la cresterea costului finantarii statului roman pe piata interna, dar si pe cea externa.

Cred ca vom avea parte de deprecierea leului pana la rezolvarea situatiei politice si a celei referitoare la transa de la FMI. Si, de asemenea, costul finantarii va creste pentru statul roman atat pe piata interna, cat si in plan extern, ca urmare a incertitudinilor existente", a declarat Chidesciuc pentru MEDIAFAX.

El a aratat ca Ministerul Finantelor va trebui sa aleaga intre a atrage fonduri prin plata unor dobanzi mai mari si a contracta imprumuturi pe termen foarte scurt.

"Chiar daca vor plati randamente mai mari, Finantele tot nu pot atrage sume semnificative, intrucat piata este stresata, iar asteptarile investitorilor au fost date peste cap de decizia de azi (vineri -n.r.). Ministerului ii va fi foarte greu sa obtina fonduri suficiente si va apela la imprumuturi pe termen foarte scurt, dar avand in vedere sumele mari urmarite se va crea o presiune pe dobanzile din piata", a spus Chidesciuc.

Referitor la discutiile privind majorarea TVA si a cotei unice, Chidesciuc a aratat ca o asemenea masura se va traduce intr-o contractie economica mai mare decat cea anticipata in cazul in care s-ar fi aplicat reducerea salariilor si a pensiilor.

"Impactul pe care scaderea pensiilor l-ar fi avut asupra cererii private nu ar fi fost asa de puternic precum cel care va exista in cazul majorarii taxelor, ceea ce va afecta economia", anticipeaza economistul.

El considera ca o eventuala majorare a taxelor si impozitelor nu va rezolva problema deficitului fiscal, in conditiile in care cea mai mare pondere a veniturilor in PIB s-a situat in Romania la 34% (din 1997 si pana in prezent), iar cheltuielile au depasit 40% din PIB la finele anului trecut.

"Veniturile in Romania, ca pondere in PIB, au atins in ultimii 13 ani, de cand am gasit date disponibile, un maxim de 34%, indiferent de faptul ca taxele au fost mai mari.

Experienta istorica arata deci ca majorarea taxelor nu poate duce la venituri mai mari decat 34% din PIB, in conditiile unor cheltuieli bugetare de peste 40% din PIB. Romania trebuie sa reduca deficitul bugetar sub 3% din PIB, iar numai prin taxare suplimentara nu se poate realiza acest lucru, fiind nevoie de taierea costurilor", a spus Chidesciuc.

El spune ca taierea pensiilor cu 15% si a salariilor cu 25% ar fi dus in 2011 la reducerea cheltuielilor cu circa 2% din PIB fiecare. "Scaderea pensiilor, capitolul cu cele mai mari cheltuieli bugetare, nu se mai poate implementa dupa decizia Curtii Constitutionale.

Ca sa acopere diferenta din eliminarea posibilitatii taierii pensiilor ar trebui ca, simultan, salariile bugetarilor sa fie mentinute la un nivel cu 25% mai redus decat in prezent si personalul din sectorul public sa fie diminuat cu 25%.

O asemenea ajustare ar fi exagerata si prea dureroasa", a continuat economistul-sef al ING.

El a explicat ca majorarea taxelor va compensa procentul de 2% din PIB care s-ar fi economisit din reducerea pensiilor, dar a atras atentia ca deficitul in sistemul de pensii este masiv, iar acesta va persista si chiar se va amplifica in perioada urmatoare in absenta unor masuri corective.

"Avand in vedere decizia Curtii Constitutionale, un exemplu de masuri corective ar fi inghetarea punctului de pensie", a spus economistul.

In continuare, Chidesciuc anticipeaza ca, indiferent de masurile adoptate pentru majorarea taxelor si taierea cheltuielilor, ajustarea fiscala va fi lenta in perioada urmatoare, ceea ce va afecta evolutiei economiei.

"Ajustarea fiscala va fi lenta in perioada urmatoare, ceea ce inseamna ca si atunci cand economia va reveni pe crestere, avansul va fi foarte scazut pana cand problema fiscala va fi rezolvata, ceea ce anticipez ca se va realiza in cel putin 2-3 ani.

Daca nu se intelege necesitatea masurilor de ajustare fiscala, atunci piata va face ajustarile necesare prin deprecierea leului si inflatie mai mare", a mai spus Chidesciuc.

El a mai afirmat ca nu s-a asteptat la aceasta decizie a Curtii Constitutionale, pentru ca era evident ca o decizie nefavorabila va face ca viitorul Romaniei sa fie sumbru.

"In plus, parea destul de plauzibila permiterea scaderii salariilor si pensiilor", a aratat Chidesciuc, mentionand ca exista mai multe cazuri la CEDO in care instanta a aratat ca se garanteaza dreptul la pensie, dar nu si la cuantum. 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult





Articolul Saptamanii

Cum să obții un echilibru între economisire și distracție

Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult