Guvernul suspenda autorizatiile antrepozitarilor fiscali
credite nevoi personale
credite imobiliare
credite auto
leasing auto romania
carduri credit
alte credite
Data: 14 mai 2010 Ora: 15:01
Limitarea termenului de valabilitate a autorizatiilor pentru antrepozitarii fiscali de produse accizabile si introducerea unor noi conditii de avizare sunt prevazute intr-un proiect de ordonanta de urgenta elaborat de Guvern pentru combaterea evaziunii fiscale si obtinut de MEDIAFAX.
Documentul prevede ca autorizatiile pentru antrepozitele fiscale de depozitare a produselor accizabile isi vor inceta valabilitatea la 1 septembrie 2010, cu exceptia antrepozitelor pentru productia de produse energetice, a celor aflate in zona aeroporturilor si destinate exclusiv aprovizionarii aeronavelor, precum si a celor aflate in zona porturilor si destinate exclusiv aprovizionarii navelor si ambarcatiunilor.
In acelasi timp, incepand cu data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta si cu exceptia acestor cazuri, se va interzice deplasarea produselor accizabile in regim suspensiv de accize catre antrepozite fiscale de depozitare.
Pentru a obtine o noua autorizatie, persoanele care doresc sa lucreze in continuare ca antrepozitar autorizat vor fi obligate sa prezinte documente din care sa rezulte ca nu inregistreaza obligatii fiscale restante la bugetul general consolidat, iar perioada de valabilitate a autorizatiei nu va putea fi mai mare de 12 luni consecutive.
"Antrepozitarii autorizati care la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta detin autorizatii valabile, dar care au depasit perioada de 12 luni consecutive de la data de incepere a valabilitatii autorizatiei si doresc sa-si continue activitatea ca antrepozitar autorizat, au obligatia de a solicita reautorizarea pana la data de 31 august 2010 inclusiv.
Nerespectarea acestei prevederi atrage revocarea autorizatiilor de antrepozit fiscal", se arata in document.
Autorizatia pentru un antrepozit fiscal va putea fi insa revocata si daca antrepozitarul inregistreaza ulterior obligatii fiscale restante la bugetul general consolidat mai vechi de 60 de zile fata de termenul legal de plata.
Atat antrepozitarul autorizat, cat si destinatarul si expeditorul inregistrat vor fi obligati sa constituie o garantie reprezentand 20% din valoarea accizelor aferente produselor ce ar rezulta la nivelul unui an, potrivit capacitatilor tehnologice de productie, prin care sa asigure plata accizelor care pot deveni exigibile.
Garantia va putea fi insa executata si pentru achitarea altor obligatii fiscale restante la bugetul general consolidat.
Pentru antrepozitarii autorizati, valoarea garantiei va fi calculata prin aplicarea procentului de 20% la valoarea accizelor aferente iesirilor de produse accizabile din ultimul an, dar nu mai putin de 20% din valoarea accizelor aferente produselor rezultate potrivit capacitatilor tehnologice de productie.
Valoarea garantiei va fi analizata periodic, pentru a reflecta orice schimbari in volumul afacerii sau in nivelul de accize datorat.
Antrepozitarul autorizat care doreste sa continue activitatea dupa expirarea perioadei de valabilitate a avizului va fi obligat sa solicite in scris reautorizarea ca antrepozit fiscal cu cel putin 60 de zile inainte de expirarea perioadei de valabilitate.
Documentul mai prevede ca operatiunile de cesionare ori instrainare, sub orice forma, a actiunilor, partilor sociale sau activelor fixe ale antrepozitarilor autorizati ori ale unui antrepozitar a carui autorizatie a fost anulata sau revocata trebuie anuntate cu cel putin 60 de zile inainte de realizare, in vederea efectuarii controlului financiar-fiscal, si vor fi conditionate de plata datoriilor bugetare.
"Cedarea sau instrainarea activelor imobilizate ale antrepozitarului autorizat ori ale unui antrepozitar a carui autorizatie a fost anulata sau revocata se va putea face numai dupa ce s-au achitat la bugetul de stat toate obligatiile fiscale sau dupa ce persoana care urmeaza sa preia activele respective a confirmat posibilitatea platii tuturor debitelor catre bugetul de stat prin depunerea unei scrisori de garantie bancara.
Transmiterea dreptului de proprietate asupra actiunilor sau a partilor sociale nu poate fi inscrisa in registrul comertului si/sau in registrul asociatilor/actionarilor decat pe baza documentelor eliberate de organele fiscale care atesta plata obligatiilor fiscale", impune actul normativ.
Documentul mentine prevederea conform careia antrepozitul fiscal nu poate fi folosit pentru vanzarea cu amanuntul a produselor accizabile, dar stabileste ca de la aceasta regula nu mai pot fi exceptate antrepozitele fiscale care desfasoara activitate in regim duty-free.
Comentarii
-
Credite
Acces Rapid
Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!
Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult
Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima
Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult
Cum să obții un echilibru între economisire și distracție
Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult