FMI cere majorarea TVA si a cotei unice

FMI cere majorarea TVA si a cotei unice
Stire oferita de BloomBiz.ro

Data: 4 mai 2010   Ora: 21:22

"FMI ar putea accepta un deficit de 6,9% din PIB fata de 5,9% in prezent, o parte din diferenta de un punct acoperind ajustarea in jos a PIB-ului pe acest an, la care se va adauga o rezerva de 0,2 -0,4% din PIB.

Acest deficit va fi negociat doar in conditiile in care FMI este convins ca veniturile bugetare se vor ridica la nivelul convenit.

Echipa Fondului nu mai crede ca Guvernul poate reduce cheltuielile. Au avut destul timp s-o faca si nu s-a intamplat nimic. Acum a venit scadenta", au spus pentru MEDIAFAX sursele citate. Potrivit acestora, se discuta variante de majorare a cotelor actuale de TVA si cota unica, dar Fondul nu accepta TVA diferentiata si nici impozitare progresiva, considerand ca o aplicare neuniforma ar distorsiona piata.

"In momentul de fata sunt mai multe variante de lucru, nu s-a stabilit nimic si va fi la latitudinea Guvernului sa aleaga cea mai convenabila solutie, dar sa asigure colectarea veniturilor la buget", au adaugat sursele.

In cadrul negocierilor, FMI a exprimat temerea ca s-a realizat deja un decalaj mult prea mare in primul trimestru intre ce s-a prognozat ca venituri si ce s-a realizat. Pe de alta parte, expertii FMI sunt constienti ca in perioada urmatoare sunt necesare masuri foarte dure pe care Guvernul nu va dori sa le aplice si nu exclud o intrerupere a acordului.

"In acest moment este doar o speculatie (intreruperea acordului - n.r.)", au precizat sursele citate.

Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, a adeclarat marti ca Guvernul si misiunea FMI discuta mai multe variante, inclusiv posibile majorari de taxe, dar nu exista o propunere privind cresterea TVA de la 19% la 25%.

Surse guvernamentale au declarat pentru Gandul ca Fondul propune o cota unica in urcare de la 16% la 20% si o TVA de 24%.

Reprezentantii patronatelor au afirmat luni ca majorarea cotei unice ar fi "cel mai catastrofal scenariu", care pus in practica ar alunga investitorii si ar duce la colaps economic, dupa ce liderul PNL, Crin Antonescu, a afirmat ca Finantele pregatesc cresterea cotei unice de la 16% la 25%, invocand un document al institutiei.

FMI a anuntat inainte de inceperea discutiilor privind a patra evaluare a acordului stand-by ca a modificat prognoza de crestere economica a Romaniei in acest an de la 1,3% la 0,8%.

In conditiile in care estimarea de crestere economica ar putea fi ajustata si mai mult in jos, si revizuirea bugetara implicita la nivelul veniturilor programate va fi mai ampla, ceea ce va presupune masuri suplimentare de reducere a cheltuillor, ori de crestere a incasarilor, sau variante combinate.

O misiune a FMI se afla la Bucuresti in perioada 27 aprilie - 7 mai pentru cea de-a patra revizuire a acordului stand-by incheiat intre Romania si institutia financiara internationala. In urma acestei revizuiri consiliul director al FMI va decide in a doua parte a lunii iunie daca se va elibera cea de-a cincea transa din acord, in suma de 850 milioane euro.

Romania are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD, urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro. Romania a atras deja imprumuturi de aproximativ 11,5 miliarde euro. 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult





Articolul Saptamanii

Cum să obții un echilibru între economisire și distracție

Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult