FMI ar putea accepta un deficit mai mare pentru Romania

FMI ar putea accepta un deficit mai mare pentru Romania
Stire oferita de BloomBiz.ro

Data: 21 aprilie 2010   Ora: 12:49

"Este clar ca in momentul de fata o revizuire in sensul descresterii economiei romanesti poate conduce la un tip de analiza care sa adapteze bugetul la noile conditii.

Este insa foarte important sa mentinem trendul de descrestere a deficitului bugetar chiar daca va avea loc o crestere usoara a deficitului, pentru ca este un semnal important pentru perceptia pietelor externe", a afirmat Tanasescu.

"Va avea loc o discutie privind cresterea deficitului bugetar plecand de la expunerea conditiilor existente.

Probabil ca va exista o crestere(a deficitului, n.r.), dar trebuie vazut daca s-au redus cheltuielile, care sunt pasii urmatori si cu ce propuneri vine Guvernul.

E clar ca vor fi discutii", a adaugat el. Oficialul a subliniat ca marti, 20 aprilie, s-a implinit un an de cand a inceput acordul FMI cu Romania si ca "a existat o adaptabilitate puternica a reprezentantilor FMI la realitatile din economie".

"La un moment dat s-a discutat despre un anume deficit cand s-a luat in calcul o descrestere economica de -1%, ce a evoluat mai apoi, cand s-a constatat ca economia Romaniei se va contracta la -4% si mai apoi la -7%", a amintit Tanasescu.

In schimb, Tanasescu a tinut sa precizeze ca orice discutie legata de cresterea deficitului bugetar trebuie sa aiba loc in contextul in care Romania continua reformele structurale.

"O analiza in acest sens trebuie facuta plecand de la intregul tablou.

E clar ca bugetul va trebui readaptat noilor conditii, plecand de la o crestere de doar 0,8% a economiei.

Lucrurile trebuie bine analizate: care este nivelul datoriei publice, al investitiilor si al cheltuielilor curente", a explicat reprezentantul Romaniei la FMI.

Misiunea FMI, ce va fi prezenta in Romania intre 27 aprilie si 7 mai pentru evaluarea trimestriala a programului de finantare, ar putea fi ingaduitoare si cu o posibila depasire a tintei de deficit bugetar in primele trei luni din 2010, in conditiile in care incasarile au fost mai mici decat cele estimate.

"In ceea ce priveste posibilitatea depasirii tintei de deficit bugetar in primul trimestru, cred ca atat Comisia Europeana cat si Fondul au aratat o puternica adaptabilitate si probabil ca acest tip de actiune va continua si cu ocazia misiunii care vine in Romania la sfarsitul lunii aprilie", a mai spus Tanasescu.

Romania s-a angajat prin acordul de finantare incheiat cu FMI ca, in primul trimestru din 2010, sa se incadreze intr-o tinta de deficit bugetar de 8,25 miliarde lei si sa inregistreze cheltuieli primare curente ale bugetului consolidat de cel mult 32,9 miliarde lei, in conditiile in care veniturile bugetului consolidat estimate pentru primele trei luni se ridica la 37,8 miliarde lei.

Pe de alta parte, reprezentantul Romaniei la FMI a afirmat ca problema arieratelor poate fi rezolvata doar prin continuarea reformelor structurale si ca din datele prezentate de Ministerul Finantelor reiese ca arieratele se mentin la un nivel ridicat.

"Arieratele nu reprezinta o problema majora pentru ca ele reprezinta doar 0,3% din produsul intern brut.

Datele pe care le avem nu arata o descrestere puternica a lor, ci mentinerea la un trend ridicat.

Problema arieratelor este o problema structurala si, cu cat reforma structurala este mai avansata, cu atat scad arieratele, deci reforma structurala trebuie continuata", a mai spus Tanasescu.

Arieratele bugetului general consolidat au urcat la 1,5 miliarde lei in decembrie 2009, de la 1,08 miliarde lei in 2008 si trebuie sa fie reduse pana la finalul acestui an la 480 de milioane lei, potrivit scrisorii suplimentare din februarie la acordul stand-by cu FMI. 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult





Articolul Saptamanii

Cum să obții un echilibru între economisire și distracție

Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult