Erste: Dobanda de politica monetara trebuie sa creasca

Erste: Dobanda de politica monetara trebuie sa creasca
Stire oferita de BloomBiz.ro

Data: 9 iulie 2010   Ora: 12:46

In conditiile in care inflatia va ajunge la 7% la finalul anului, presiunile cele mai mari vor fi pe cursul de schimb al monedei nationale, insa BNR va reusi sa tina evolutia leului in frau, sustine Albu.

Efectele inundatiilor asupra preturilor alimentelor precum si subventiile oferite indirect preturilor administrate - care se vor majora spre finalul anului-, vor mari riscul de inflatie.

Cresterea preturilor alimentelor si un puseu inflationist din partea cursului valutar va determina BNR sa intervina asupra dobanzii, crescand-o cu cel putin 50 de puncte de baza pana la inceputul anului viitor, spune Albu.

Astfel, nivelul actual de 6,25% al dobanzii de politica monetara, ar putea atinge cel putin 6,75%, pe final de an.

"Dobanda de politica monetara trebuie crescuta, pentru ca nu mai corespunde realitatilor economice", a declarat pentru The Money Channel directorul Erste Asset Management.

In schimb, Banca Centrala Europeana va trebui sa mentina un nivel adecvat al lichiditatilor in piata si nu va majora dobanda-cheie peste nivelul de 1%, sustine Albu.

Totodata, directorul Erste considera ca majorarea taxei pe valoarea adaugata (TVA) la 24% va avea un dublu efect asupra inflatiei.

"In mod paradoxal, tot majorarea TVA va reduce presiunile inflationiste", spune Albu, explicand ca daca, pe de o parte, aceasta majorare va determina o crestere a preturilor, in acelasi timp va pune presiune asupra consumului.

Tinta de 6,8% a deficitului bugetar agreata de guvern in cadrul acordului cu Fondul Monetar International (FMI) "va fi usor depasita", crede directorul Erste, intrucat nu a inclus impactul cresterii TVA si nici efectele inundatiilor.

In plus, contractia economica va fi cu mult mai mare decat nivelul estimat in prezent de FMI, de 0,5%- nivel care ar putea fi, dealtfel, revizuit in urma vizitei misiunii FMI la Bucuresti programata pentru sfarsitul lunii iulie.

"In piata estimarile de contractie pentru acest an sunt de 2,5-3%", a mai spus Albu.

In conditiile diminuarii salariilor bugetarilor cu 25% si a presiunilor asupra preturilor, bancile comerciale se vor confrunta cu o crestere a nivelului creditelor neperformante (cu intarzieri la plata mai mari de 90 de zile).

Astfel, daca unii analisti estimeaza in prezent rata creditelor neperformante la 17% din volumul total, Albu crede ca aceasta va "depasi 20% foarte repede, in acest an".

Problemele bancilor sunt accentuate de lipsa cererii de creditare, si de un exces de lichiditate greu de plasat in piata.

Pentru a limita efectele unei dobanzi mari asupra deficitului bugetar convenit cu FMI, Ministerul Fianantelor (MFP) a respins ultimele licitatii ale bancilor pentru titlurile de stat, insa va fi nevoit, la un moment dat, sa se imprumute din piata si sa admita sa plateasca un randament de 7,75%-8% spre finalul anului.

"Ministerul Finantelor... va fi nevoit sa accepte dobanzi de 7,75% si nu exclud nici un 8%, spre finalul anului", a adaugat Albu. In prezent, pe piata secundara, "cam toata curba de randament este pe undeva pe la 7,25%-7,5%".

BNR a mentinut la 6,25% nivelul dobanzii de politica monetara in cadrul ultimei sedinte a consiliului de administratie (CA) din data de 30 iunie.

Analistii estimeaza ca pe data de 4 august, cand va avea loc urmatoarea intrunire a CA, banca nationala va mentine nivelul dobanzii-cheie la 6,25% sau, cel mai probabil, il va majora cu 25 de puncte de baza, pana la 6,50%. 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult





Articolul Saptamanii

Cum să obții un echilibru între economisire și distracție

Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult