Economia Romaniei ar putea creste in 2010 cu maxim 0,5%

Economia Romaniei ar putea creste in 2010 cu maxim 0,5%
Stire oferita de BloomBiz.ro

Data: 26 aprilie 2010   Ora: 11:07

"Romania inregistreaza in continuare declinuri majore privind productia industriala, constructiile, comertul si cresteri ale ratei somajului, asa incat cel mai probabil economia s-a contractat in primul trimestru al anului.

De altfel, estimarile privind cresterea economica a Romaniei in 2010 de 0,8- 1% credem cǎ sunt optimiste, avand in vedere situatia actualǎ si mǎsurile care (nu) se intrevad: analizele noastre indica un procent de maxim 0,5% ca si crestere economica a Romaniei in acest an", a declarat intr-o analiza directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers, Victor Safta.

FMI a revizuit in scadere estimarile privind cresterea economica a Romaniei in acest an, de la 1,3% la 0,8%, dar pentru anul 2011 anticipeaza un avans al PIB de 5,1%, cel mai mare din Uniunea Europeana.

Noua estimare va fi discutata de autoritatile romane cu misiunea FMI care va veni la Bucuresti la sfarsitul lunii aprilie.

Analistii X-Trade Brokers considera ca Polonia rǎmane lider al "managementului crizei economice" intre tarile din Europa Centralǎ si de Est, reusind sa nu intre in recesiune, in timp ce celelalte state inregistreaza inca evolutii contradictorii.

Astfel, startul relansǎrii economice este incǎ greu de intrevazut.

"Economia europeana a pierdut un start frumos si se va relansa semnificativ dupa SUA.

«Sperantele» se indreapta catre Germania, Franta si Polonia, care pot fi motoarele de crestere a zonei.

Asia ramane lider al cresterii economice pe plan mondial, dar acest lucru nu constituie o surpriza pentru nimeni.

Evolutiile «neincurajatoare» privind Europa au inceput in ultimul trimestru al anului trecut, cand criza din Grecia a devenit acuta si a iesit "la suprafata", euro s-a depreciat, economia zonei euro a stagnat, iar cea a Uniunii Europene a crescut modest, cu 0,1%", se spune mai spune in raportul casei de brokeraj.

Analistii companiei mai precizeaza ca angajamentul tarilor din UE de a fi "impreuna la bine si la rau" a afectat statele dezvoltate, in timp ce economiile mai putin dezvoltate au avut la indemana parghii si fonduri pe care "adesea nu le-au valorificat asa cum trebuia".

Ei mai spun ca criza din Grecia constituie pentru UE si mai ales pentru zona euro un real "test de stabilitate", care nu se va incheia odata cu o eventuala decizie finala si operationala in sensul acordarii ajutorului financiar, implicatiile negative asupra economiilor UE si asupra monedei euro fiind pe termen lung.

Ministrul elen al Finantelor, George Papaconstantinou, a declarat luni ca Grecia va obtine ajutor extern suficient de repede pentru a nu intra in incapacitate de plata.

Statul elen a solicitat saptamana trecuta activarea mecanismului de ajutor stabilit de statele zonei euro si de FMI.

Sprijinul presupune imprumuturi de 30 de miliarde de euro asigurate de tarile europene in primul an.

FMI ar urma sa contribuie cu 15 miliarde de euro. 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult





Articolul Saptamanii

Cum să obții un echilibru între economisire și distracție

Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult