Derapajul fiscal, principalul risc pentru Romania

Derapajul fiscal, principalul risc pentru Romania
Stire oferita de BloomBiz.ro

Data: 15 aprilie 2010   Ora: 14:01

Astfel, pentru a atinge tinta de deficit bugetar din acest an, de 5,9% din PIB, "sunt necesari noi pasi in adoptarea unor ample reforme structurale pentru reorganizarea sectorului public (legea unitara a salarizarii, legislatia revizuita a pensiilor si reorganizarea agentiilor de stat)", considera Unicredit.

Chiar daca exista perspective mai bune pentru restructurari semnificative ale sectorului public, "rezistenta sociala fata de aceste masuri s-ar putea amplifica in perioada urmatoare", anticipeaza analistii grupului bancar.

"Vedem un risc important ca deficitul bugetar sa creasca semnificativ, pe fondul presiunilor sociale, care sunt insa contracarate de ancorarea cheltuielilor publice prin acordul cu FMI si de restructurarile din sectorul public", se spune in raport.

"In consecinta, prognoza noastra pentru deficitul bugetar s-a imbunatatit, aproape de nivelul tintit pentru anul acesta, cu ajustari suplimentare in urmatorii ani", mai arata analistii.

Pentru acest an, Unicredit si-a mentinut prognoza de deficit bugetar la 6% din PIB, usor peste tinta agreata de guvern cu Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana, si se asteapta la o reducere a deficitului la 5% din PIB in 2011 si la 4% in 2012.

Conditiile sociale se vor inrautati in 2010

In raportul trimestrial publicat joi, Unicredit isi mentine prognozele de crestere a produsului intern brut (PIB) din 2010 si 2011 la 0,4%, respectiv 3,5%, dar publica si prima estimare pentru evolutia economiei romanesti din 2012, an pentru care mizeaza pe accelerarea cresterii, la 4,5%.

"Romania va iesi din recesiune in 2010, insa redresarea va fi marcata de deteriorarea conditiilor sociale, care vor limita consumul, in timp ce reluarea investitiilor va deveni vizibila din a doua parte a anului", se spune in raport.

Valoarea estimata a PIB din 2010 a fost insa majorata la 126 miliarde euro, cu 10 miliarde euro peste nivelul inregistrat anul trecut, de 115,9 miliarde euro, si cu 3,7 miliarde euro peste valoarea prognozata in raportul anterior.

Revizuirea valorii PIB in euro, in ciuda mentinerii prognozei de crestere, se explica prin aprecierea mai mare a leului, in urma stabilizarii situatiei Romaniei si a imbunatatirii perceptiei externe.

"Aprecierea leului s-a dovedit sustenabila si ne-am revizuit in usoara scadere prognoza pentru cursul de schimb, pe care il vedem osciland in jurul nivelului de 4,1 lei/euro in acest an. (...) 

Ne asteptam ca leul sa isi mentina avantajul obtinut in ultimele luni, sustinut de situatia mai buna a contului curent si de randamentele relativ ridicate ale pietei locale", precizeaza analistii de la Unicredit.

Valoarea PIB ar urma sa depaseasca nivelul maxim istoric inregistrat in 2008 (an devenit o referinta pentru situatia de dinanintea crizei), de 136,9 miliarde euro, abia in 2011, an pentru care Unicredit estimeaza o valoare a PIB de 139,2 miliarde euro.

In 2012, odata cu accelerarea cresterii economice, valoarea PIB ar urma sa ajunga la 155,6 miliarde euro, echivalent cu 7.408 euro/locuitor, comparativ cu 5.439 euro in 2009 sau 5.941 euro in acest an.

In ceea ce priveste inflatia, cresterea anemica a consumului privat, estimata la doar 0,7%, va sustine tendinta dezinflationista, Unicredit mizand pe o rata anuala a inflatiei de 4,2% la finalul anului - nivel similar cu cel din martie - si pe o inflatie medie de 4%, fata de 5,6% in 2009. 

Tendinta dezinflationista de va consolida in anii urmatori, cu rate medii ale inflatiei de 3,9% in 2011 si de 3,4% in 2012.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult





Articolul Saptamanii

Cum să obții un echilibru între economisire și distracție

Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult